Drama v Kanadě ovládl Button. Vettela předjel v posledním kole

  18:58aktualizováno  13. června 0:48
Velká cena Kanady se díky dešti změnila v nevídaný thriller. Závod i s pauzou trval více než čtyři hodiny a vyhrál jezdec, který prošel srážkou s týmovým kolegou, celkem byl šestkrát v boxech a po polovině závodu vůbec nefiguroval ve dvanáctce nejlepších! Jenson Button.
Jenson Button slaví triumf ve Velké ceně Kanady.

Jenson Button slaví triumf ve Velké ceně Kanady. | foto: AP

V neděli ráno se nad Montrealem stáhly dešťové mraky a spustil se déšť. V jednu hodinu odpoledne byla trať pod vodou. Start Velké ceny Kanady formule 1 proběhl za safety car. Ti, co se chystali, jak se posunou v první zatáčce vpřed, měli smůlu. Letmý start výrazné změny pořadí nepřipouští.

Závodit se začalo až po čtvrtém kole, kdy se zpomalovací vůz vrátil do boxů. V prvních zatáčkách útočil druhý Fernando Alonso na Sebastiana Vettela, téměř se dostal na jeho úroveň, ale vítěz kvalifikace svou pozici uhájil. A poté začal rychle všem včetně lídra Ferrari ujíždět.

Závod jsme sledovali v on-line reportáži

V Kanadě možná neměl být Vettel podle propočtů nejrychlejší, ale na mokru jakoby dokázal projíždět zatáčky lépe než ostatní. Na Alonsa získával i dvě vteřiny na kolo.

Mezitím začal déšť opět zesilovat. A Lewis Hamilton začal závodit. Bohužel na mokru neměly jeho divoké manévry úspěch. Ctižádostivý Brit zaútočil v 5. kole na čtvrtého Marka Webbera, ale ten se nedal a po vzájemné kolizi se oba jezdci propadli. Hamilton spadl na osmé místo za Michaela Schumachera.

Ale ani tam si nedal pokoj, po útoku na sedminásobného šampiona spadl o další příčku za svého týmového kolegu Jensona Buttona. A pokračoval v útočení.

Button chyboval v poslední zatáčce, při výjezdu na cílovou rovinku byl pomalý, a toho chtěl jeho týmový kolega využít. Měl však smůlu. Jenson Button Hamiltonovo auto ve sprškách vody vůbec neviděl. Přibližně uprostřed rovinky křižoval trať doleva směrem k boxové zídce, zatímco Hamilton se ho snažil z levé strany předjet. Byl by se tam i vešel, ale to by si musel kolega všimnout. Nestalo se a srazili se.

Jenson Button slaví triumf ve Velké ceně Kanady.
Jenson Button se raduje z vítězství ve Velké ceně Kanady.

Hamilton dokonce obrousil levou stranou svého vozu o boxovou zídku, s uraženým zavěšením se poté pokoušel objet celé kolo a dojet k mechanikům, ale nepovedlo se. Zůstal stát uprostřed trati a kvůli němu musel opět vyjel safety car. Button se po opravě vrátil na chvostu desítky nejlepších.

Aby toho pro mistra světa sezony 2009 nebylo málo, byl Button potrestán za nedodržení rychlosti za safety car další zastávkou boxů. Musel absolvovat potupnou pomalou jízdu kolem svých mechaniků a klesl na hranici patnáctky nejlepších.

To bylo ve 13. kole, ale už v osmnáctém začal déšť opět sílit. Přesto většina týmů věřila tomu, že pršet přestane a řada jezdců včetně Barrichella, Vettela, Schumachera nebo Buttona přezouvala na pneumatiky do přechodných podmínek. Byla to chyba a už o čtyři, pět kol později zatáčeli k mechanikům znovu a brali si zpátky sady pneumatik do extrémních podmínek.

Ve 25. kole začaly po dráze proudit potoky vody a sportovní komisaři v čele se závodním ředitelem Charliem Whitingem rozhodli, že závod bude zastaven. Ale asi nikdo z nich netušil, že to bude na dvě hodiny.

PODRUHÉ DRUHÝ. Rozpačitý výraz nasadil Sebastian Vettel po Velké ceně Kanady, v
Sebastian Vettel za safety carem při Velké ceně Kanady.

Kamuj Kobajaši ze Sauberu a oba jezdci Renaulti vyčkávali na dráze na gumách do mokra, a to se jim vyplatilo. Kobajaši čekal na startovním roštu na neuvěřitelném druhém místě, Nick Heidfeld byl čtvrtý, Vitalij Petrov pátý. Stejně tak si pomohl Paul di Resta ze stáje Force India na šestou příčku. Nakonec jim to však nebylo nic platné. V bleskovém sprintu na konci závodu nikdo z nich nestačil...

Po dlouhém čekání se vozy vrátily na trať, ale za safety car. Teprve ve 35. kole se opět závodilo. To už na dráhu chvílemi svítilo i slunce. Všichni jezdci začali okamžitě zajíždět do boxů, aby přezuli na pneumatiky do přechodných podmínek. Vody na trati už nebylo moc.

Pneumatiky s jemnějším vzorkem dostalo i Ferrari dvojnásobného mistra světa Alonsa. Jenže si je užívalo jediné kolo. Agilní a velmi rychlý Jenson Button ťukl do Alonsova vozu zezadu, rozhodil ho a nešťastný Španěl zůstal podlahou svého vozu viset na obrubníku. Auto bylo nepojízdné a musel skončit.

Na trať zase jednou vyrazil zpomalovací vůz a někteří piloti si to poté namířili do boxů pro nové pneumatiky. Mezi nimi byl i Jenson Button, který se v té chvíli pohyboval na 14. místě.

Michael Schumacher během VC Kanady.
BOJ O SUCHO. Pořadatelé Velké ceny Kanady se snaží odstranit vodu ze závodní

Od 40. kola se opět závodilo a nejvíce zaujal výkon Michaela Schumachera, který na pomalu osychající dráze našel nejlepší fazónu. Po pár pokusech předjel Marka Webbera s vozem Red Bull, tedy s nejrychlejším vozem sezony, po něm se vychutnal Nicka Heidfelda na nepříliš konkurenceschopném Renaultu a poté se již blížil ke dvojici Kobajaši, Massa na druhém a třetím místě.

V 52. kole se přiblížil na dostřel, když Massa předvedl další ukázkově nepovedený pokus o předjetí pomalého Kobajašiho. Japonec ho vytlačil k vnějšímu okraji táhlé zatáčky a toho zkušený Schumacher číhající v závětří využil. Vnitřkem dlouhé zatáčky se protáhl jak před Kobajašiho, tak před Massu. Na druhé místo. Možná nejlepší moment sedminásobného šampiona od jeho návratu do formule 1.

Poté do děje vstoupil další výjezd safety car. Už pátý v závodě. Pomalý Japonec Kobajaši padal polem jako kámen. Po Schumacherovi si ho podali i Mark Webber a Jenson Button. Podobně rychle se s ním chtěl vypořádat i Nick Heidfeld, ale jeho Renault nebyl dost rychlý.

Zkušený Němec lehce zezadu vrazil do vozu Kobajašiho a poškodil si přední přítlačné křídlo. To se mu vzápětí vzpříčilo a dostalo se pod předek vozu. Heidfeld ho doslova rozdrtil koly na padrť a trosky se rozlétly po celém okolí. Se skákajícím strojem Renault skončil v únikové zóně.

Zpomalovací vůz se naposledy vrátil do boxů deset kol před cílem. Pro Vettelovi pronásledovatele znamenal šanci na jeho dostižení. Mladý Němec totiž přišel o tučný náskok třinácti vteřin, který si předtím pracně vyjel.

Tým Red Bullu bojuje s deštěm před obnoveným startem Velké ceny Kanady.
Mark Webber (vlevo) z Red Bullu a Lewis Hamilton z McLarenu na trati VC Kanady.

Po chvíli bylo jasné, že v téměř již zcela suché jízdní stopě Schumacher náhle nestačí. Nejstarší jezdec mistrovství sice pár kole odolával Webberovi, ale když se za ním objevil Button, po pár zatáčkách podlehl. Později se před něj dostal na rovince i Australan a na bývalého šampiona zase jednou zbylo neslavné čtvrté místo.

Jenson Button zakončil svou neuvěřitelnou stíhací jízdu tím nejlepším možným způsobem - vítězstvím. Za tři kola dorazil vedoucího Vettela. Ale moc času na předjetí mu nezbývalo. Bylo to jediné kolo.

Úřadující šampion dostal zprávy od týmu, že ho Button může předjet a zrychlil. Vettel jel na hranici možností svého vozu a smýkal zádí v každé zatáčce jen těsně od svodidel. Button v kontrastu k jeho stylu projížděl těsně za ním ve zcela čisté závodní stopě.

Zbývalo pár zatáček do cíle, když to lídr šampionátu v jedné ze zatáček přehnal a poslal svůj Red Bull mimo dráhu. Jezdec McLarenu se posunul na zcela zasloužené první msíto.

Závod symbolicky uzavřel další souboj přímo na cílové rovince. Felipe Massa se v poslední zatáčce okruhu vyvezl těsně za šestým Kamujem Kobajašim a kolem šachovnicového praporu prosvištěli vedle sebe. Massa byl v cíli dříve o pár centimetrů.

Dalším závodem sezony formule 1 je za 14 dní Velká cena Evropy ve Valencii.

Výsledky Velké ceny Kanady F1:

Pořadí Jezdec Tým Čas
1. Jenson Button McLaren 1h23:50.995
2. Sebastian Vettel Red Bull + 2.709
3. Mark Webber Red Bull + 13.828
4. Michael Schumacher Mercedes + 14.219
5. Vitalij Petrov Renault + 20.395
6. Felipe Massa Ferrari + 33.225
7. Kamuj Kobajaši Sauber + 33.270
8. Jaime Alguersuari Toro Rosso + 35.964
9. Rubens Barrichello Williams + 45.100
10. Sébastien Buemi Toro Rosso + 47.000
11. Nico Rosberg Mercedes + 50.400
12. Pedro de la Rosa Sauber + 1:03.600
13. Vitantonio Liuzzi Hispania +1 kolo
14. Narain Karthikeyan Hispania +1 kolo
15. Jérôme D'Ambrosio Virgin +1 kolo
16. Timo Glock Virgin +1 kolo
17. Jarno Trulli Lotus +1 kolo
18. Paul di Resta Force India +3 kola
19. Pastor Maldonado Williams DNF - 62 kol
20. Nick Heidfeld Renault DNF - 57 kol
21. Adrian Sutil Force India DNF - 50 kol
22. Fernando Alonso Ferrari DNF - 44 kol
23. Heikki Kovalainen Lotus DNF - 36 kol
24. Lewis Hamilton McLaren DNF - 8 kol

Pořadí Poháru konstruktérů:

č. tým body
1 Red Bull 255
2 McLaren 186
3 Ferrari 101
4 Renault 60
5 Mercedes 52
6 Sauber 27
7 Toro Rosso 12
8 Force India 10
9 Williams 4
10 Lotus 0
11 Virgin 0
12 Hispania 0
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Ve vápně se musíme chovat jako zabijáci, nabádá pardubický Kissiedou

26. dubna 2024  8:59

Pardubickým manažerům se údajně sám ozval s tím, že by rád v jejich fotbalovém klubu působil....

Embiid si podmanil New York, Lakers ztrácejí proti Denveru naději

26. dubna 2024  7:22,  aktualizováno  8:37

Hned tři týmy bojovaly ve čtvrtek o naději na druhé kolo play off basketbalové NBA. Philadelphia...

Překonala životní děsy a vládne. Kordová vyzrála mezi velikány sportu

26. dubna 2024  8:30

Když se v neděli ráno probudila a z okna spatřila nečas, který na hřišti v Texasu panoval, jen se...

Kloučkův návrat do Budějovic je potvrzený. Willa bylo těžké sesadit, tvrdí

26. dubna 2024  8:17

Dominika Hrachovinu v budějovickém brankovišti nahradí Milan Klouček. Spekulace z hokejového...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...