Testovací jezdkyně ruské stáje Marussia María de Villotaová

Testovací jezdkyně ruské stáje Marussia María de Villotaová | foto: Profimedia.cz

De Villotaová byla propuštěna z nemocnice. Léčit se bude doma

  • 1
Po více než dvou týdnech strávených v anglické nemocnici se pilotka formule 1 Maria de Villotaová mohla vrátit domů do Španělska. Lékaři, kteří dvaatřicetileté testovací jezdkyni stáje Marussia ošetřovali vážná poranění hlavy, ji propustili v pátek.

"Maria udělala v léčbě výrazný pokrok a mohla opustit Addenbrooke's Hospital v Cambridge. V domácím známém prostředí, obklopena rodinou a přáteli, bude pokračovat v další fázi zotavení," uvedl ruský tým Marussia v prohlášení.

De Villotaová měla těžkou nehodu 3. července při testech aerodynamiky formule 1. Tedy při jízdách, kdy jezdec v kokpitu vůbec neotáčí volantem, ale pouze jezdí v rovné přímce a na konci přistávací plochy mu auto otočí připravení mechanici. Na letišti v anglickém Duxfordu při návratu do boxu nečekaně zrychlila a narazila v úrovni hlavy do nakládací rampy týmového kamionu.

Ačkoliv náraz přišel pouze v rychlosti kolem padesáti kilometrů v hodině, autu se při brzdění zablokovala kola a následky byly takřka fatální. První dny bojovala blonďatá Španělka o život.

Villotaová bude ve Španělsku v péči lékařů i psychologů. Utrpěla vážná poranění hlavy, obličeje a navzdory dvěma operacím za asistence několika týmů plastických chirurgů přišla o oko.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž