Co přinesla Velká cena San Marina F1?

  6:00
Praha - Jaké změny či naopak stereotypy přinesla Velká cena San Marina formule 1? Ferrari zavřelo ústa všem nevěřícím a potvrdilo, že prototyp F2002 je skutečně o třídu výše než ten loňský. McLaren se nevydrápal z letošní mizérie a Williams narozdíl od Ferrari s ničím novým nepřišel. Tým BAR naznačil, že by se snad mohl pod vedením Davida Richardse protlačit nahoru a Renault ukázal, že mýtus "velké trojky" není neprůstřelný. Nováček roku Toyota se vrátil zpátky na zem a Jordan pouze potvrdil, že jeho krize není záležitostí pouze úvodu sezony.
Uvnitř článku analýzy jednotlivých týmů

Ferrari

Michael Schumacher a Rubens Barrichello dokončili Velkou cenu San Marina na prvních dvou místech a vynahradili tak týmu zklamání, které jim přivodil loňským triumfem Williams. Tým z Maranella dominoval v Imole i všem tréninkům a ze své domácí velké ceny si vytvořil skutečné mistrovství Ferrari. Navzdory tomu však Michael Schumacher trvá na tom, že titul mistra světa je stále v nedohlednu a stáje musí tvrdě příští týden testovat v Mugellu. Všeobecně se však očekává, že za čtrnáct dní při Velké ceně Španělska, jejíž trať italskému týmu rovněž sedí, bude mistr světa těžko hledat konkurenta.

McLaren

V McLarenu nebudou vzpomínat na Velkou cenu San Marina s úsměvem. Ferrari je doslova deklasovalo a nestačili ani na dva přímé rivaly používající stejné pneumatiky - Williams a Renault. Za běžných okolností by Coulthard Buttona jistě porazil, ale polovinu sobotní kvalifikace mu technici měnili motor a odstartoval ze šesté pozice. V nedělním závodě na to šlapal, co to šlo, ale jeho auto nedosahovala kvalit druhého mclarenu Kimiho Raikkönena a Schumacher mu dokonce nadělil celý jeden okruh. Nečekaná potupa. Raikkönen jezdil bezpečně na čtvrté pozici, ale vyřadila ho závada výfuku. Před týmem z Wokingu je ještě hodně práce.

Williams

V San Marinu musel Williams spolknout pěkně hořkou pilulku. Oba piloti Ralf Schumacher a Juan Pablo Montoya v pátečním "mokrém" tréninku na trati s vozy doslova bojovali a ačkoli na suché dráze šel jejich výkon nahoru, na Ferrari to stále nestačilo. Schumacher výborně odstartoval a proklouzl na druhou pozici před Barrichella, ale již při prvních zastávkách v boxech se Brazilec díky výdrži a rychlosti F2002 dostal zpět. Montoya zůstal celou velkou cenu na čtvrté příčce a o postupu vpřed se mu mohlo pouze zdát. Dokončil 25 vteřin za svým týmovým kolegou.

BAR

BAR získal nejlepší umístění sezony, když Jacques Villeneuve dojel na sedmém místě. Olivier Panis již počtvrté v řadě šachovnicový praporek neviděl. Tentokrát ho zradilo plynové lanko. Základním problémem monopostu 004 je nedostatek rychlosti. Villeneuva sedmé pozice potěšila, i když po desátém místě v kvalifikaci věřil v zisk bodů. Zvláště když na náročné imolské trati pravidelně mnoho jezdců do cíle nedojíždí. Tým dál pokračuje ve vsé přestavbě pod vedením nového šéfa Davida Richardse.

Sauber

Ze 150. velká ceny odjížděl Sauber zklamán, když se mu nepodařilo získat ani bod. Pohybovali se však stále v první desítce. v kvalifikaci byli Nick Heidfeld a Felipe Massa 7. a 11.v závodě poté 10. a 8. Heidfeldovi naděje byly zničeny, když vjel omylem do boxů, musel tam za tři kola ještě jednou a poté opět, když byl potrestán penalizací "drive through" za překročení rychlosti v pit lane. Naproti tomu si Massa na trati počínal velmi zkušeně a v závěru si připsal na konto jediný skutečný předjížděcí manévr závodu, když předstihl Jarna Trulliho.

Jordan

Eddie Jordan po závodě výstižně poznamenal, že na Imolu by měli co nejrychleji zapomenout. Takuma Sato odstoupil v pátém kole pro závadu převodovky a o 14 kol později zradila hydraulika Giancarla Fisichellu. Za sucha se ani jeden z nich nedostal do první desítky ani v trénincích, ale Fisichella dokončil v pátek za deště třetí. K tomu mu samozřejmě pomohly na mokru a v chladnu vynikající pneumatiky bridgestone. I Jordan ví, že je před jeho stájí ještě kopec práce.

Renault

Francouzi nekompromisně zaútočili na McLaren a pokračovali tak ve své cestě mezi čtyři nejlepší stáje. Jarno Trulii a Jenson Button startovali z 9. a 10. pozice a v prvním okruhu lehce proklouzli kolem Heidfelda na sauberu. Ačkoli Trulli vypadal lépe, brzy ho k zemi srazilo přehřívání motoru v převodovce. Button se díky výborné zastávkové strategii dostal před Davida Coultharda, a když odstoupil Raikkönen, posunul se ještě o jedno místo. Renault stále prokazuje prudce stoupající výkonnost a pokud mu to vydrží, musí se McLaren vážně obávat o třetí místo v Poháru kondtruktérů.

Jaguar

Nejenže tým Nikiho Laudy v neděli nebodoval, ale přišel i o pozici nejčastěji dokončující stáje. Oba jezdci cíl neviděli. Kvalifikační 18. pozice Eddieho Irvinea a 21. Pedra de la Rosy jsou pravděpodobně pravdivou ukázkou jejich současné výkonnosti a v závodě to nebylo o mnoho lepší. Španěl vypadl první a Irvine ho brzo následoval. Oba byli vyřazení závadou řídící hřídele.

Minardi

Naděje Minardi pro Velkou cenu San Marina poklesly, když se Alex Yoong do závodu nekvalifikoval. Mark Webber musel kvalifikační trénink absolvovat v náhradním voze nastaveném pro Alexe Yoonga, přesto vybojoval 19. pozici a v závodě si dojel pro solidní 11. příčku, dvě kola za Michaelem Schumacherem.

Toyota

Po třech snových závodech se Toyota vrátila v San Marinu do rality. Nová stáj formule 1 se v Imole nedokázala za celý víkend dostat do tempa a vyladit ideálně monoposty. V kvalifikaci si Mika Salo a Allan McNish zajistili 16. respektive 17. pozici, ale Skot nedojel ani k první zatáčce, když mu ještě na startovním roštu vypověděl vůz službu. Salo se potýkal s nepříliš funkční kontrolou trakce a po 26 kolech odstoupil kvůli závadě převodovky.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Salač dojel ve Velké ceně Španělska jedenáctý, radoval se domácí Aldeguer

28. dubna 2024  13:35,  aktualizováno  13:57

Filip Salač ve Velké ceně Španělska Moto2 bodoval na jedenáctém místě. V Jerezu zvítězil domácí...

Finsko má v nominaci na České hry dvě posily z NHL a čtyři olympijské vítěze

28. dubna 2024  13:49

Hokejisté Finska mohou počítat pro České hry v Brně v příštím týdnu se dvěma posilami z NHL. Kouč...

Skifařka lehkých vah Neuhortová obhájila na veslařském ME bronz

28. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  13:08

Skifařka lehkých vah Kristýna Neuhortová obhájila na veslařském mistrovství Evropy v Szegedu...

Vítězné tažení Bejlek v Madridu pokračuje, v osmifinále vyzve Rybakinovou

28. dubna 2024  12:59

Osmnáctiletá česká tenistka Sára Bejlek na turnaji v Madridu pokračuje ve vítězném tažení. Ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...