Jan Charouz

Jan Charouz | foto: Radek Miča, MAFRA

Charouz v závodu formule Renault: z druhého místa ho diskvalifikovali

  • 1
Janu Charouzovi se premiéra v seriálu formule Renault nevydařila. Testovací jezdec týmu Renault ve formuli 1 nejprve sobotní závod na španělském okruhu Motorland Aragón nedokončil. V neděli sice obsadil druhé místo, ale následně ho pořadatelé diskvalifikovali.

Dvaadvacetiletý Charouz porušil podle oficiálního webu pravidlo, podle nějž musí mít vůz po dojetí závodu či kvalifikace v nádrži minimálně tři litry paliva.

Do závodu Charouz startoval z třetí pozice a na trati své kvalifikační umístění ještě vylepšil. Po startu se dokonce dostal do vedení, ale po zastávce v boxech o první místo přišel.

Jeho hlavní soupeř Sten Pentus z Estonska zůstal na trati mnohem déle, do depa zajel až v 13. kole a po výměně pneumatik se vrátil na dráhu těsně před Charouzem.

Ten si v cíli pochvaloval vůz, týmovou strategii i vydařený start.

"Tušil jsem, že Ricciardo a Pentus po sobě půjdou v první zatáčce, proto jsem si počkal, co udělají, a pak jsem je objel. Pentus byl v závěru o něco rychlejší, takže si zasloužil vyhrát, ale já jsem moc spokojený," citovala českého jezdce internetová stránka bpa.cz ještě před diskvalifikací.

V Aragónu se představil i druhý český jezdec Filip Salaquarda, kterému se nepodařilo dokončit ani jeden závod.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž