Jean-Eric Vergne

Jean-Eric Vergne

Britská F3: nová hvězda kádru Red Bullu je předčasně mistrem

  • 0
Dvacetiletý Jean-Eric Vergne byl jako první Francouz tento víkend korunován mistrem prestižního britského mistrovství formule 3. Titul si zajistil vítězstvím.

Od prvního testu sezony měl ročník 2010 jasného favorita. Francouz Jean-Eric Vergne nezklamal ani v jejím dalším průběhu a ve voze týmu Carlin pravidelně deklasoval konkurenci. Výsledkem je titul šest závodů před koncem sezony.

Vergne ukázal, že chce rozhodnutí co nejdříve již v kvalifikaci do sobotního prvního závodu. Prosadil se s náskokem šesti desetin před týmovými kolegy Forestim, Svendsenem-Cookem, Caladem a Buzaidem. Šéf stáje Trevor Carlin se tedy mohl radovat, protože na Oliho Webba z týmu Fortec, který byl začátkem sezony Francouzovým nejsilnějším rivalem, zbyla jen šestá pozice.

První závod víkendu začal za sucha a Vergne byl zpočátku jasně nejrychlejší. Několik silných přeháněk ale situaci změnilo. Špička pokračovala na hladkých pneumatikách a nejlépe se za těchto okolností cítil Vergneho týmový kolega James Calado.

Několik kol strávili zajímavým soubojem, než Junior Red Bullu dostal lehký smyk a nechal Brita jet si pro vítězství. Vergne dojel druhý před chráněncem dřívějšího pilota F1 Roberta Morena, Lucasem Forestim. Na stupínku vítězů se tedy radovali výhradně jezdci stáje Carlin.

V neděli ráno se startovalo v opačném pořadí a jezdci britské F3 museli během závodu letos podruhé k povinným zastávkám v boxech. Kolumbijec Carlos Huertas z týmu RRR využil pole-position výborně a vedl až k zastávce jasně před Adrianem Buzaidem. Tým Carlin ale Brazilcův pit-stop načasoval lépe a pomohl svému pilotovi k těsnému vítězství. Vedoucí šampionátu Vergne proměnil šesté místo na startu povedenou stíhací jízdou ve třetí místo v cíli.

Tím si Francouz vytvořil výbornou výchozí pozici pro rozhodující úder odpoledne. Titul si nakonec zajistil způsobem, kterým ovládl celý ročník: vyhrál stylem start cíl před Buzaidem a Webbem. Jednalo se o 12. vítězství pilota z Paříže a stal se tak prvním Francouzem, který se stal britským mistrem.

Dvacetiletý bývalý šampion formule Campus tak hned ve svém prvním roce v tomto šampionátu plně potvrdil důvěru Red Bullu a francouzského svazu FFSA, s jejichž podporou by měl roku 2011 logicky postoupit do GP2.

Celkové hodnocení Britského šampionátu F3:

1. Jean-Eric Vergne, Carlin 344 b.
2. James Calado, Carlin 230 b.
3. Oli Webb, Fortec 213 b.
4. Adriano Buzaid, Carlin 170 b.
5. Gabriel Dias, Hitech 116 b.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž