V nominaci je deset krajánků ze Švýcarska

Praha - Deset krajánků ze Švýcarska mají čeští florbalisté v nominaci na přípravné zápasy s pětinásobnými mistry světa Švédy. Úřadující vicemistři světa odehrají dva přípravné zápasy s vítězi všech pěti dosavadních světových šampionátů v domácím prostředí. V sobotu 19. listopadu přivítají od 17:00 Švédy v Praze v hale na Letné a o den později od 15:00 na zimním stadionu v Ostravě-Porubě.

Vedení reprezentace však u některých z nich musí řešit problémy s uvolněním.

Repríza finále loňského světového šampionátu ve Švýcarsku totiž 19. a 20. listopadu koliduje se zápasy jejich klubů.

Nominaci oznámila florbalová unie dnes.


V českém týmu je dvanáct hráčů, kteří loni prožili cestu až do finále MS, kde prohráli se Švédy 4:6. Vzpomínky si mohou oživit brankář Tomáš Kafka, obránci Marek Dvořák, Miroslav Hanzlík, Aleš Jakůbek, Michal Kotlas, Martin Vladař a útočníci Radim Cepek, Jan Freund, Pavel Kožušník, Martin Ostřanský, Radek Sikora a Aleš Zálesný.

NOMINACE NA ŠVÉDSKO:

Brankáři: Tomáš Kafka (Tatran Střešovice), Jakub Koráb (Mladá
Boleslav), David Rytych (SSK Future).

Obránci: Marek Dvořák (Chodov), Daniel Folta (Jona-Uznach Flames/Švýc.), Miroslav Hanzlík (Unihockey Chur/Švýc.), Aleš Jakůbek (Grasshopper Curych/Švýc.), Michal Kotlas (Bulldogs
Brno), Pavel Machala (FBC Ostrava), Lukáš Nesměrák (Zuger Highlands /Švýc.), Martin Vladař (Vítkovice).

Útočníci: Radim Cepek, Pavel Kožušník (Rychenberg/Švýc.), Petr Kadlec, Petr Salát (oba Bulldogs Brno), Radek Sikora, Aleš Zálesný (oba UHC Grünenmatt/ Švýc.), Lukáš Hrubý, Tomáš Sladký
(oba Vítkovice), Jan Freund (Kloten-Bülach/Švýc.), Radomír Maleček (FBC Ostrava), Petr Novotný (Mladá Boleslav), Martin Ostřanský (UHC Uster/Švýc.), Martin Richter (FBŠ Praha), Michal
Soukup (SSK Future).

Kouč Zdeněk Skružný s asistenty Davidem Zlatníkem a Pasim Tilanderem pozvali tři nováčky - brankáře Davida Rytycha s útočníkem Michalem Soukupem z Future a dalšího forvarda Petra Novotného z Mladé Boleslavi. Český výběr absolvoval poslední říjnový víkend soustředění ve Dvoře Králové a řešil i potíže s uvolněním krajánků ze Švýcarska.
 
Bez problémů by podle Skružného měli na oba zápasy dorazit Daniel Folta a Lukáš Nesměrák. V den prvního sobotního zápasu přijede do Prahy trio Pavel Kožušník, Radim Cepek a Miroslav Hanzlík. "Aleš Jakůbek měl původně přislíbeno uvolnění na oba zápasy, ale Curychu se zranil jeden obránce ze základní sestavy a vedení týmu nakonec Aleše ze sobotního zápasu ligy neuvolnilo. Takže v Praze bude proti Švédům chybět a dorazí až v neděli do Ostravy," uvedl Skružný na stránkách České florbalové unie.

Horší je situace u Freunda, Ostřanského, Sikory a Zálesného. "U Freunda jsme Klotenu vyšli vstříc před zářijovými reprezentačními zápasy v Churu, kdy jsme nechali Honzu odjet na soustředění s Bülachem, a na oplátku měl být bez problémů uvolněn na Švédy," řekl Skružný. Teď se ale vedení Klotenu podle něj tváří, že o dohodě nic neví. "My však budeme tvrdě požadovat Honzovo uvolnění na oba zápasy," dodal trenér.

Ostřanský bude stoprocentně chybět v neděli v Ostravě a čerstvě je ohrožen kvůli Švýcarskému poháru i jeho sobotní start v Praze. "U Sikory se Zálesným je s druholigovým Grünenmattem předběžná dohoda, že pokud se mu tento víkend podaří uhrát dostatek bodů, tak oba uvolní," dodal kouč.

,