ZAHRANIČNÍ TEST. Mladá Boleslav se chystala na sezonu i ve Švédsku, v kolébce...

ZAHRANIČNÍ TEST. Mladá Boleslav se chystala na sezonu i ve Švédsku, v kolébce florbalu. Na fotce útočníci Jiří Curney (vlevo) a Petr Salát. | foto: Štěpán Tomš

Pozor na florbalový Real Madrid. Boleslav myslí na titul

  • 1
V sobotu začíná florbalová superliga a podle nového titulárního partnera soutěže Tipsportu je Mladá Boleslav druhým největším favoritem. Sama chce ale víc. Bere jen titul.

Stoupají krůček po krůčku. Předloni si poprvé sáhli na domácí pohár, v minulé sezoně k němu přidali i prvenství v základní části a stříbro ze superfinále. Hlad florbalistů Mladé Boleslavi však přetrvává. V novém ročníku chtějí to nejcennější. Titul.

„Myslím, že už v minulé sezoně jsme měli nejlepší tým. Vyhráli jsme takřka všechno, jen ne mistrovský titul. Letos bych to ‚všechno‘ vyměnil právě za titul,“ pravil prezident klubu Josef Volf.

Mladá Boleslav už roky konstruktivně buduje silné mužstvo, ve kterém vyniká třeba kanonýr Jiří Curney nebo kapitán národního týmu Jan Jelínek.

V létě k nim přibylo další reprezentační eso Jan Natov či mohutný bek Petr Krzyžanek. Úřadující vicemistři mají v aktuálním kádru dohromady patnáct (!) hráčů, kteří v (ne)dávné minulosti prošli reprezentací.

Když se Mladá Boleslav na začátku září chystala na přípravný turnaj do Švédska, trenér pořádajícího Dalenu Urban Karlsson předem doslova varoval: „Přijíždí český florbalový Real Madrid! Boleslav skládá tým z hvězd.“

Tipsport, nový generální partner soutěže, která od teď nese název Tipsport superliga, sice vidí největšího favorita ve střešovickém Tatranu (2,3:1), až za něj řadí Mladou Boleslav (2,7:1), ovšem na její stranu by titul mohl přiřknout letní majstrštyk Středočechů.

Právě z týmu posledních mistrů přetáhli útočníka Natova, jednoho z nejvíce ceněných praváků v soutěži.

„Přestup do Boleslavi je jeden z mých nejlepších kroků ve florbale i v životě. Dostal jsem šanci posunout se dál a nezůstat u toho, co jsem měl v Tatranu,“ srovnává Natov. Ve Střešovicích spíš živořil, zato Boleslav mu pomohla sehnat zaměstnání i bydlení.

Natov a spol. začínají soutěž zlehka: zítra (19.00) doma proti litvínovskému nováčkovi, za týden na pražských Vihoradech, tedy proti dvěma největším outsiderům. Přitom už na začátku října je čeká prestižní Pohár mistrů, který Mladá Boleslav pořádá. „Beru to spíš jako udržovací fázi,“ nezastírá trenér Jan Pazdera, že by bral o něco silnější soupeře na rozjezd.

Daleko klíčovější však bude dojezd. Až na pódium O2 areny?

„Frustrace z prohry v superfinále už z nás dávno vyprchala. Teď se tam chceme vrátit a konečně získat titul,“ plánuje útočník Tomáš Chroust.