Finále bylo blízko, florbalový sen zmrazili po vyrovnané bitvě Finové

  17:20aktualizováno  20:27
Helsinky (Od našeho zpravodaje) - Nečekaně blízko měli čeští florbalisté na mistrovství světa postup do finále. O jejich semifinálové porážce s domácím Finskem rozhodl gól Samiho Johanssona 49 vteřin před koncem. Finsko po výhře 3:2 postoupilo do finále se Švédskem, Česko čeká v zápas se Švýcary o bronz.
Zklamání českého florbalisty Adama Delonga.

Zklamání českého florbalisty Adama Delonga. | foto: Barbora Reichová / www.ceskyflorbal.cz

Zase z toho bude „jen“ zápas o bronz a Češi si v sobotu zopakují tradiční utkání útěchy se Švýcarskem, úspěch v podobě postupu do finále však měli v Helsinkách nadosah. Po první třetině vedli nad Finskem 2:0, sehráli výborný zápas. Nadějné vedení však neudrželi.

V době, kdy doufali alespoň v prodloužení, je srazil Sami Johansson. Přesto mohla hrstka fanoušků s českými vlajkami v Hartwall Areně až do závěrečné sirény doufat v senzační skolení domácího favorita. V poslední vteřině při power play byl blízko vyrovnání český kapitán Tom Ondrušek, po rozehraném signálu ale trefil tyčku. Zklamaný Ondrušek skryl tvář do dlaní a klesl do kolen.

Finsko - Česko

sledovali jsme v podrobné reportáži

O titul se Švédskem bude hrát Finsko. Česko čeká od 13.30 duel o bronz proti Švýcarům, s nimiž v základní skupině prohráli 2:4.

„Zahráli jsme podle mě fantastický zápas, určitě jedno z nejlepších semifinále, co jsme proti Finům hráli. Dobrý do obrany, občas nějaký brejk, ale primárně fantastická obrana, měli jsme tam šance… Bohužel jsme je neproměnili a na to jsme dojeli,“ hlesl zklamaný český brankář Lukáš Bauer, nejlepší hráč poražených.

Po „malé“ hale pro první utkání ve skupině a prostředí tradičního zimního stadionu IFK Helsinky si čeští florbalisté na turnaji vyzkoušeli už třetí prostředí. A bez ohledu na to, že stanuli v modrobílém finském kotli ohromné Hartwall Areny, je v semifinále čekal i nejpekelnější začátek zápasu.

Finům patřil úvod, v 5. minutě zachránila českého gólmana Lukáše Bauera po střele Justus Kainulainena tyčka a o minutu později do něho Sami Johansson vletěl tak důrazně, že Bauer musel být ošetřován.

Domácí fanoušci se přišli na semifinále královsky pobavit, a tomu odpovídala nálada v moderním paláci. Fanoušci tleskali do rytmu, nechali se bavit dvojicí moderátorů na obrazové kostce a část z nich se ještě během první desetiminutovky bezstarostně občerstvovala. Jednoho z diváků dokonce kameraman k obveselení slušně zaplněného hlediště nachytal spícího.

Čeští odvážlivci začali finskou sebejistotu nabourávat ve druhé polovině první třetiny. Ve 14. minutě se do díla pustili juniorští mistři světa, který mužskou reprezentaci letos doplnili, Filip Forman s Lukášem Punčochářem udrželi míček za finskou brankou a jejich vytrvalost korunoval doklepnutím zblízka Adam Hemerka.

Finové hostům sportovně pustili nejen Dlouhou noc na oslavu gólu, ale i další český sportovní popěvek. Češi získali jistotu, vybojovali si přesilovku a v 16. minutě po strojové kombinaci Joonase Kaltiainena překonal Marek Beneš.

Domácí favorit si nadále vytvářel šance, jako když ve 22. minutě zůstal před Bauerem sám Juha Kivilehto a zakončil nepřesně, nástup do druhé třetiny přesto patřil českému týmu. Náročnou taktiku s držením míčku se svěřencům kouče Petriho Kettunena dařilo praktikovat ještě asi osm minut, na konci tohoto období mohl po dlouhé přihrávce zvýšit Adam Delong, to už se však Finové probouzeli.

Jejich mohutný tlak odstartoval ve 33. minutě umístěnou ranou ze střední vzdálenosti Rasmus Kainulainen a od té doby to před Bauerem hořelo stále častěji. Dvě a půl minuty před druhou přestávkou se hosté nevyvarovali hrubky za vlastní brankou, druhý finský útok je vyšachoval a Peteri Kotilainen srovnal.

Ještě hůř bylo mužům v červeném ve 44. minutě. Na trestnou lavici usedl Marek Beneš, domácí přikovali českou čtveřici k její brance a nejméně dvě vyložené šance volaly po gólu, Bauer však čaroval.

Český florbalista Marek Beneš (vlevo) v semifinálovém duelu s Finskem.

Odvážných českých akcí na finské polovině ubylo, jednu z nich zakončil Matyáš Šindler ranou těsně vedle. Naopak Bauerova šichta se stávala stále těžší. Poté, co v 52. minutě bleskovým skokem k levé tyči vychytal Oskar Heikkilu oslavil svůj počin vítězným gestem se zatnutou pěstí.

Také Finové s blížícím se koncem začali hrát taktičtěji a vyčkávali na české chyby. Dočkali se v 57. minutě, kdy Ville Lastikka dostal pas před Bauera, ranou k tyči ho však nedokázal překonat. Za pár vteřin Juha Kivilehto z křídla minul odkrytou branku.

Domácí se dočkali 49 vteřin před koncem. Soustředěný tlak zakončil Sami Johansson ranou do horního rohu Bauerovy branky a Hartwall Arena explodovala.

„Tušil jsem, že bude Johansson střílet, protože je to fantastický hráč. Měl jsem ale před sebou tři lidi a jen jsem cítil, jak mi to škrtlo o rukáv. Neviděl jsem to, bohužel,“ smutnil Bauer.

Češi si vybrali oddechový čas, odvolali brankáře a pokusili se vyrovnat. Ondrušek byl blízko, chyběly centimetry. Postup však uhájili Finové. Kuttunenova parta si zahraje o bronz.

„Takhle (po boji) je porážka mnohem horší. Asi to teď bude bolet víc, ale bude bolet chvíli, protože zítra hrajeme o třetí místo, nesmíme se v tom šťourat. Extra hodnotit a být skleslí můžeme být až po turnaji. Teď máme necelý den na přípravu, musíme se připravit, abychom neodjeli s prázdnou,“ zavelel Marek Beneš.

Švédy čeká boj o návrat na trůn

Švédové budou po semifinálové výhře nad Švýcarskem v sobotu bojovat o  návrat na trůn poprvé od roku 2014.

Osminásobní mistři světa se v repríze semifinále z minulých tří MS, na kterých postupně vyhráli doma v Göteborgu 10:1, v Rize 7:2 a v Praze 5:4 po samostatných nájezdech, dočkali vedení šťastně v čase 11:24. 

Michaelu Schiessovi nevyšel pokus bekhendem odvrátit balonek a poslal jej za Pascala Meiera. Za dalších 42 sekund proměnil přihrávku Albina Sjögrena Tobias Gustafsson.

Švýcaři se neprosadili při vyloučení Kevina Haglunda a sami se v druhé třetiny ubránili při trestu Dana Hartmanna. V čase 24:28 se podařilo snížit Claudiovi Laelymu, kterého po rychlém brejku našel před gólmanem Jonathanem Edlingem Paolo Riedi. Z převahy celek švédského trenéra na švýcarské lavičce Davida Janssona vyrovnaní nevytěžil.

Švédští florbalisté se radují z postupu do finále MS.

Švédové ve třetí třetině pojistili výhru. Ve 44. minutě po chybě Tima Braillarda zvýšil Kim Nilsson na 3:1. Za 125 sekund doklepl míček bekhendem do odkryté branky Johan Samuelsson a po nevyužité přesilovce na obou stranách v 57. minutě upravil po přihrávce Ludwiga Perssona bekhendem zblízka Casper Backby. Skóre uzavřel 70 sekund před koncem při power play do prázdné branky po výhozu gólmana Jonathana Edlinga Alexander Galante Carlström.

Slovensko s českým trenérem Radomírem Mrázkem a asistentem Karlem Ševčíkem prohrálo v duelu o 5. až 8. místo s Lotyšskem 2:6. Lotyši budou hrát v sobotu o 5. pozici s Norskem, které zvítězilo nad Estonskem 5:4 v prodloužení. Vítěz si zajistí účast na Světových hrách v americkém Birminghamu, které se uskuteční od 7. do 17. července příštího roku.

Vedle pořádajících USA si zajistili postup také všichni účastníci semifinále, navíc ještě jako druhý zástupce Severní Ameriky Kanada a nejlepší tým z Asie a Oceánie Thajsko.

Mistrovství světa florbalistů v Helsinkách

Semifinále

Finsko - Česko 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 33. J. Kainulainen (Pylsy), 38. Kotilainen (Lastikka), 60. S. Johansson (Väänänen) - 14. Hemerka (F. Forman), 16. Marek Beneš (Ondrušek). Rozhodčí: Andersson, Wissman (oba Švéd.). Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. Diváci: 10.263.

Finsko: Kaltiainen - Junkkarinen, Lamminen, Kivilehto, Leikkanen, Stenfors, Väänänen - S. Johansson, Salo, Salin - Lastikka, Pylsy, Kotilainen - Hautaniemi, J. Kainulainen, R. Kainulainen - Heikkilä, Sikkinen. Trenér: Petteri Nykky.

Česko: Bauer - Němeček, Vítovec, Gruber, Besta, Punčochář, Kisugite - Rýpar, Langer, Marek Beneš - Ondrušek, Šindler, Delong - Hemerka, F. Forman, M. Krbec. Trenér: Petri Kettunen.

Švýcarsko - Švédsko 1:6 (0:2, 1:0, 0:4)
Branky: 25. Lealy - 12. vlastní Schiess, 13. Gustafsson, 44. K. Nilsson, 46. J. Samuelsson, 57. Backby, 59. Galante Carlström. Rozhodčí: Heinola, Marttinen (oba Fin.). Vyloučení: 2:2. Bez využití: Diváci: 6453.

O 5.-8. místo:

Slovensko - Lotyšsko 2:6 (0:1, 1:2, 1:3)
Branky: 24. Řezanina, 55. Gašpařík - 10. a 60. Šmits, 23. Trekše, 32. vlastní Grich, 50. Kovalevskis, 51. Ragovskis.

Estonsko - Norsko 4:5 v prodl. (2:2, 0:2, 2:0 - 0:1)
Branky: 7. Okruzko, 10. P. Kareliusson, 53. Markus, 56. Einamann - 1. a 29. Kronberg, 2. Lundgren, 39. Lindqvist, 64. Grönli.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Na vlně mistrovské euforie. Budějovický kapitán: Tahle parta si to moc zaslouží

26. dubna 2024  15:34

Sportovní hala je napěchovaná do posledního místa. Všichni stojí. Nervozita je znát snad na každé...

Bez videa na věčné časy? Švédský unikát: kluby odmítly VAR, šéf ustoupil

26. dubna 2024  15:14

Zní to spíš jako závan starých a pro někoho jistě i dobrých časů, než realita současného fotbalu....

Nosková do třetího kola v Madridu neprošla, prohrála s mladičkou Ruskou

26. dubna 2024  13:49,  aktualizováno  15:13

Linda Nosková do třetího kola antukového turnaje v Madridu neprošla. Devatenáctiletá Češka prohrála...

Berbrovi obhájci navrhli zproštění viny. Snažili se rozbít verzi státního zástupce

26. dubna 2024  13:29,  aktualizováno  14:25

Se třemi advokáty dorazil na závěrečné řeči k plzeňském okresního soudu bývalý místopředseda...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...