Zdeněk Štybar doma v belgickém Essenu.

Zdeněk Štybar doma v belgickém Essenu. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Ze Štybara, české naděje pro cyklokrosové MS, se stal napůl Belgičan

  • 0
Essen (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Před domem v belgickém Essenu stojí otec Zdeněk Štybar. "Pojďte dál," volá a vede nás do jednoho ze šesti vchodů klasické třípatrové "řadovky" z cihel. Tady bydlí jeho syn – nejlepší český cyklokrosař.

Jaké patro Zdeněk Štybar mladší obsadil, je jasné na první pohled – za oknem se třpytí poháry. "Už jsem v ložnici neměl místo, tak jsem pár cen dal sem," vysvětlil.

Usazen na pohovce vypráví o životě v Belgii, vedle něj pobíhá desetiměsíční štěně maltézského psíka Hasko. "Člen rodiny," směje se Štybar a hladí ho. Na stěně visí jeho fotografie s přítelkyní Ine, na polici jsou vystavené fotky rodiny a na zemi má ohrádku štěně.

Prostě domov. Našel ho kousek od hranic s Nizozemskem. "Mám tady všechno, ale narodil jsem se v Česku," připomíná 23letý závodník.

Letos si může pohody užít trochu déle, byť start na světovém šampionátu ho čeká už v neděli. Závod se však jede jen 15 kilometrů odtud, v nizozemském Hoogerheide. "Ze všech jezdců to mám nejblíž. Snad mi to prospěje," říká. "A snad mi vyjde životní forma."

Po loňském druhém místě by to znamenalo jediné – Česko by mělo po 18 letech opět cyklokrosového mistra světa.

Asi by oslavoval i sedmnáctitisícový Essen. Vždyť Štybara tady berou tak trochu za svého. "Všichni mě tu znají. Od pošťáka až po lidi v pekárně, kde se mě ráno ptají na závody. Cyklokros hodně prožívají, tak jako v celé Belgii."

A českého cyklokrosaře vnímají napůl jako krajana. "Jsem tu už tři roky. Jezdím v belgickém týmu, mám belgickou přítelkyni, začínám tady stavět dům."

Ten roste hned přes ulici od jeho současného třípokojového apartmánu, za který platí 700 eur měsíčně. I proto se chtějí s Ine odstěhovat do svého.

A možná se v Essenu usadit natrvalo. "Stavíme menší domek. Na velký nemám a jako cyklista si nemůžu dovolit velkou hypotéku. Může se mi něco stát a nebudu ji schopen splácet."

Rodinu zatím neplánují. "Je mi třiadvacet. Všechno má svůj čas," brání se s úsměvem.

S přítelkyní se domlouvá anglickovlámsky. "Ine česky neumí a já se nestíhám učit vlámsky. I když trochu rozumím." Doma často přijde řeč i na cyklokros. "Dřív se o něj nezajímala, ale už jsme spolu tři roky a kupuje si i speciální časopisy."

Přítelkyně je v pátek dopoledne v práci. Dělá v kadeřnictví v nedalekém Kalmthoutu, zatímco Štybar "pracuje" doma a připravuje se na mistrovství světa. I domácí pohoda mu má pomoci ke splnění jeho velkého snu.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa