Nad hradem Cullera slaví Cort. Roglič je zpět v červeném a vede Vueltu

  13:36aktualizováno  18:03
Třicetistupňové vedro a vítr doprovázely cyklisty šestou etapou Vuelty. S podmínkami i závěrečným prudkým stoupáním na Alto de la Montaña de Cullera si nejlépe poradil Dán Magnus Cort Nielsen z týmu Education First a dotáhl svůj únik až do cíle. Hned za ním dojel Slovinec Primož Roglič, který se po třech etapách vrací do čela celkového pořadí a červený dres má znovu ve své moci.

Magnus Cort Nielsen jako vítěz šesté etapy Vuelty | foto: Profimedia.cz

Ještě sedm a půl kilometru před cílem měl únik k dispozici minutu náskoku. Na čele pelotonu už nějakou dobu rychle šlapali jezdci Movistaru, které pak vystřídali závodníci Quick-Stepu a hlavní skupina se výrazně roztáhla.

Náskok uprchlíků padal rychle dolů a v závěrečném stoupání museli psychicky zvládnout nepříjemný pocit, když jim jezdci z balíku koukali na záda. 

Na čele roztříštěného pelotonu se v kopci lehce taktizovalo. Přišel sice nástup Michaela Matthewse i jezdců Movistaru následovaný útokem Primože Rogliče, ale Magnus Cort Nielsen svůj náskok nakonec udržel. Slovince si přivezl v podstatě hned za zadním kolem, před sebe jej ale nepustil.

Pro osmadvacetiletého dánského cyklistu je to celkově devatenácté kariérní vítězství, čtvrté v rámci španělské Grand Tour.

„Byl to úplně jiný způsob vítězství, než jak jsem zvyklý, většinou jsem tu vyhrával sprinty,“ srovnával Cort Nielsen se svými předchozími triumfy na Vueltě. 

„Moc jsem nevěděl, jaký mám dostup, ale byl jsem na špici, tak jsem se snažil a doufal, že vyhraju... Když jsem viděl, že je za mnou Roglič, tak jsem do toho dal úplně všechno, co ve mně zbylo. Teď jsem moc šťastný.“

Moc šťastný musel být ale i druhý Primož Roglič z týmu Jumbo-Visma. Vystřídal totiž Francouze Elissonda v čele celkového pořadí. 

„Primož je hned pět sekund za mnou, takže to bude těsné. Ideální by bylo, kdyby se vytvořil únik, ale i tak si budu muset Rogliče udržet v pětisekundovém rozestupu. Bude to velký boj,“ hlásil před startem šesté etapy ještě lídr závodu Kenny Elissonde z Treku.

Potřebný rozestup nakonec neudržel. V průběhu etapy musel se svou drobnou postavou bojovat s větrem. Oddělil se od první části hlavní skupiny a návrat zpět ho nejspíš stál hodně sil.

ONLINE reportáž

Sledovali jsme etapu kilometr po kilometru

Ve výšlapu na prudký kopec už nejlepším nestačil.

Problémy s větrem měl taktéž třetí muž loňské Vuelty, Hugh Carthy. Také se zvládl vrátit zpět, ale v cíli nakonec chytil téměř tříminutovou ztrátu.

Na druhé místo se v celkovém pořadí dostal Enric Mas z Movistaru, který je o 25 vteřin zpět. Třetí je s dalšími jedenácti sekundami navíc jeho týmový kolega Miguel Ángel López.

Magnus Cort Nielsen jako vítěz šesté etapy Vuelty

Z českých cyklistů dojel nejlépe Zdeněk Štybar na 62. místě. Jan Hirt byl v cíli 170., Josef Černý skončil ještě o dalších devět příček za ním.

Jak se vše odehrálo

Po 41 letech. Cyklisté se na Vueltě do Cullery vraceli poprvé od roku 1980. Někteří závodníci však stoupání znali z pětidenního závodu Tour of Valencia. Start 158kilometrové etapy až ve 13:55 naznačoval, že tenhle návrat bude velmi rychlý.

Šestá etapa Vuelty 2021.

Bardet pokračuje. Lídr týmu DSM na tom po pádu ve středeční etapě nebyl vůbec dobře. „Cítil jsem strašnou bolest v koleni. Dnes už to bylo v pořádku a jsem vážně šťastný, že můžu pokračovat.“ Francouzovy plány tak doznaly velkých změn. Nyní se pokusí zotavit, přežít do prvního volného dne a později zaútočí na etapové vítězství.

Od začátku zostra. Jako na skřipci si musel připadat peloton, který se neustále natahoval a opět spojoval. Do úniku se chtělo dostat hodně jezdců a to byl nejspíš hlavní problém. Rychlostní průměr se v úvodní klesavé pasáži držel kolem 48 kilometrů za hodinu. Nikdo neuprchl.

Konečně se odtrhli. Na zhruba 43. kilometru přidali Bou (Euskaltel-Euskadi) a Gibbons (UAE). Napřed si do kopce vytvořili náskok, pak je peloton ve sjezdu stáhl... Nakonec je však nechal jet. Oba ještě dostihli Bol (Brugos), Cort Nielsen (Education First) a Lindeman (Qhubeka) a přidali se k nim.

Pod dohledem. Přibližně devadesát kilometrů před cílem se uprchlíci hlavnímu balíku vzdálili na sedm minut. Od té doby už jejich náskok postupně klesal. Velkou roli hrál i poměrně silný boční vítr foukající od moře.

Problémy lídra. Třicet kilometrů před cílem se peloton, s odstupem více než dvou minut za uprchlíky, roztrhal. Na silném větru se propadl i drobný Kenny Elissonde. Virtuálně se do průběžného vedení dostal Primož Roglič.

To bude těsné. Do stoupání na Alto de la Montaña de Cullera najížděli uprchlíci s ani ne třicetivteřinovou výhodou. Peloton za nimi vedli jezdci týmu Ineos, kde nejnápadněji působila zlatá přilba Richarda Carapaze.

Tak to úniku nevyjde, anebo jo?! Vypadalo to celkem jasně, náskok rychle klesal. Vítězství získá někdo z hlavního pole favoritů. Jenže Magnus Cort Nielsen veškerý tlak zezadu ustál a po skvělém výkonu si dojel pro etapový triumf.

Vuelta

6. etapa (Requena - Alto de la Montaňa de Cullera, 158,3 km)

1. Cort Nielsen (Dán./EF Education-Nippo) 3:30:53, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) stejný čas, 3. Bagioli (It./Deceuninck-Quick-Step) -2, 4. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech), 5. Mas (Šp./Movistar) oba -4, 6. Matthews (Austr./BikeExchange) -6, 7. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 8. Valverde (Šp./Movista) oba -8, 9. López (Kol./Movistar) -9, 10. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -16, ...62. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick-Step) -3:30, 170. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -13:01, 179. Černý (ČR/Deceuninck-Quick-Step) -14:17.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 21:04:49, 2. Mas -25, 3. López -36, 4. Valverde, 5. Bernal oba -41, 6. Vlasov -53, 7. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -58, 8. Calmejane (Fr./AG2R-Citroën) -1:04, 9. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -1:12, 10. Aru (It./Qhubeka-NextHash) -1:17, ...75. Štybar -17:11, 86. Hirt -19:01, 173. Černý -35:52.

Autor:
  • Nejčtenější

Pád cyklistického Supermana. Sám se zničil léky na neplodnost

1. června 2024  8:26

Říkali mu Superman. Ocenili tak jeho čin z roku 2013. Tehdy doma v Kolumbii trénoval na kole, když...

Reakce na tragédii. Hokejisté musí nosit chránič krku, změna se týká i extraligy

5. června 2024  14:02

Nejde o žádnou neočekávanou úpravu. Kvůli tragédii v britském hokeji, kdy hokejistovi Adamu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Bývalý útočník hokejové Sparty spáchal sebevraždu. Rodině psali i Češi

5. června 2024  10:51

Norský hokejový útočník Alexander Reichenberg v pouhých 31 letech spáchal sebevraždu. „Sám si...

Udus se rubly! Slovenský bek podepsal v Rusku a hlásí: Lidé mi přejí smrt

3. června 2024  14:04

Stejně jako několik krajanů učinil nepopulární kariérní krok. Takový, o kterém dopředu věděl, že...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Priske a Feyenoord, je to blízko. Dohodl se na smlouvě, píše nizozemský tisk

2. června 2024  15:47

Fotbalový trenér Brian Priske, zdá se, je blízko odchodu ze Sparty do Feyenoordu Rotterdam. „Je...

ONLINE: Staněk je před poslední sérií pátý, Meindlschmid skončil sedmý

8. června 2024,  aktualizováno  21:48

Sledujeme online Ve večerním programu mistrovství Evropy skokan do dálky Petr Meindlschmid znovu překonal osm metrů...

Portugalci v generálce na Euro prohráli s Chorvatskem, Ronaldo nenastoupil

8. června 2024  21:44

Portugalští fotbalisté, kteří budou za deset dnů prvním soupeřem českých reprezentantů v základní...

Jíchův Kiel utrpěl debakl s Barcelonou, finále Ligy mistrů si nezahraje

8. června 2024  21:11

Házenkáři Kielu s českým trenérem Filipem Jíchou a brankářem Tomášem Mrkvou do finále Ligy mistrů...

Jak to přežiju? Šampionka Iga o šíleném kalendáři či zrádném perfekcionismu

8. června 2024  21:01

Loni proti Karolíně Muchové musela k titulu projí skrz třísetovou bitvu, letos s Jasmine...

Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?
Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?

Jaké jsou zkušenosti našich testerů a jejich dětí s dětskou opalovací kosmetikou Lirene? Ochránil pokročilý systém fotostabilních organických a...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...