Vítr peloton nerozdělil, pád ano. Vyhrál Philipsen, Taaramaë ztratil vedení

  13:13aktualizováno  17:44
Ne v horách, ale v hromadném pádu skončila jízda Reina Taaramaëho v červeném dresu pro lídra Vuelty. Estonec sice nasedl na kolo a pokračoval dál, ztrátu však už nedohnal. Do vedení se proto po páté etapě posunul Kenny Elissonde. Z druhého dílčího prvenství se radoval sprinter Jasper Philipsen.

Jasper Philipsen oslavuje svůj triumf v páté etapě Vuelty | foto: Profimedia.cz

V závěru těžil ze skvělé práce svého týmu Alpecin Fenix. Na posledních kilometrech ho parťáci drželi na čelních pozicích a i v cílové rovince mu připravili skvělou půdu pro závěrečný útok.

ONLINE

Pátou etapu jsme sledovali podrobně

Ten si Philipsen naplánoval na 200 metrů před cílem. Rychle rozkmital své nohy a získal náskok.

A nikdo mu už nestačil.

Pásku proťal před druhým Fabiem Jakobsenem z QuickStepu a třetím Albertem Dainesem z DSM a mohl propuknout v jásot.

„Posledních pět kilometrů bylo nebezpečných, proto jsme chtěli být neustále na čele,“ líčil Philipsen. „Všichni pracovali skvěle, je dobře, že jedeme jako tým a dotáhli jsme to do konce.“

Na Tour de France byl několikrát blízko prvenství. Jenže pokaždé skončil zklamaný. Třikrát byl v etapách francouzské Grand Tour druhý, třikrát třetí.

Na Vueltě si to však vynahrazuje.

V páté etapě si na své konto připsal už druhý triumf. Předtím se radoval v druhém dějství.

Ve své kariéře 23letý Philipsen přidal desáté profesionální vítězství. Na Vueltě už má tři, jednou slavil i v minulém ročníku.

Věci se ale neděly jen v cílové rovince. Celý závěr byl hodně hektický.

Původně se očekával silný vítr. Vždyť José Herrada z Cofidisu nazval Albacete „synonymem větru“. Ten se nakonec nepotvrdil, jenže problémy přidělal cyklistům pád.

Ten se odehrál 11,5 kilometrů před cílem. Vepředu balíku některý z jezdců pravděpodobně zavadil o druhého a zadní část hlavního pole se začala sypat jako domino.

V pádu se ocitl i Taaramaë, muž v červeném. Už v minulé etapě skončil na zemi, jenže ho zachránila ochranná zóna.

Tentokrát už však ne.

Estonec se sice rychle zvedl na nohy, nasedl na kolo a pokračoval dál. Dohnat ztrátu se mu však i přes úsilí parťáků z týmu Wanty-Gobert – včetně Jana Hirta – nepodařilo.

Do cíle Taaramaë dorazil na 125. pozici se ztrátou 2:21 minuty a bylo jasné: mění se celkové vedení.

Do něj se posunul před etapou druhý muž Elissonde z Treku. Na druhého Primože Rogliče z Jumbo-Visma má náskok 5 sekund a na třetího Liliana Calmejana z AG2R 10 sekund.

Zdeněk Štybar dokončil etapu na 105. pozici se ztrátou 36 sekund. Jeho kolega z týmu QuickStep – Josef Černý – byl 112. s mankem 1:14 minuty. Hirt dorazil do cíle spolu s Taaramaëm na 126. příčce.

Jak se vše odehrálo

Pořád po rovině. Profilově jedna z nejlehčích. Taková byla pátá etapa Vuelty. Na necelých 185 kilometrech nečekala ani jedna vrchařské prémie a kromě několika lehce zvlněných úseků vedla téměř celou dobu po rovině či mírně z kopce.

Tak kdo? Ani tentokrát se cyklistům do úniku příliš nechtělo. Nebylo divu, vždyť šance uprchlíků byly mizivé. Po několika kilometrech se ale přeci jen našla trojice odvážlivců a bez většího úsilí se vydala do popředí.

Krajané. Všichni tři uprchlíci byli Španělé. A také mladíci. Nejstarším byl dvaadvacetiletý Xabier Mikel Azparren z týmu Euskaltel-Euskadi. Oier Lazkano z Caja Rural i Pelayo Sanchez z Burgos-BH byli ještě o rok mladší.

Jen si jeďte. Peloton se nijak nehnal a náskok čelní skupinky začal rychle růst. Po padesáti kilometrech měla k dobru už více než sedm minut.

Klid (zatím). Největším strašákem byl boční vítr, který hrozil na otevřených pláních mezi městy Tarancón a Albacete. Během prvních sto kilometrů se však obavy nenaplnily a hlavní balík si užíval klidu.

Stahujeme. Sto kilometrů před cílem vystřídaly tým Wanty Gobert v udávání tempa sprinterské stáje a pomalu začaly stahovat manko na čelní trojici. Když se k ní přiblížily na dvě a půl minuty, znovu zvolnily a rozestup udržovaly.

Zpestření. Dvaapadesát kilometrů před páskou se nacházela sprinterská prémie, která alespoň na chvíli rozproudila hlavní pole. Z čelní skupiny si pro nejvíc bodů dojel Lazkano, z pelotonu Philipsen následovaný Démarem.

Vítr nehrozí. Během posledních padesáti kilometrů vítr přeci jen trochu nabral na síle. Žádný uragán to ale nebyl. Peloton proto zůstával v klidu a pomalým tempem ukrajoval sekundu za sekundu z náskoku úniku, který 35 kilometrů před cílem opustil Sanchez.

Konec úniku. Čelní skupinku posléze opustil i Azparren a na čele zůstal osamocený Lazkano. Ani on ale neměl příliš šancí a šestnáct kilometrů před finišem ho peloton i díky práci Černého pohltil.

Pád. Vypadalo to, že vše v poklidu směřuje k hromadnému dojezdu. To byl ale omyl. Jedenáct a půl kilometru před cílem peloton postihl hromadný pád, v němž skončily i naděje Taaramaëho na další den v červeném dresu.

Philipsen podruhé. Sprinteři se nakonec utkali. A bylo to skvělé představení stáje Alpecin Fenix. Belgická sestava skvěle rozjela finiš a Philipsen rozdělanou práci přesvědčivě dokončil. Raduje se tak z druhého triumfu na letošní Vueltě.

Cyklistický závod Vuelta

5. etapa (Tarancón - Albacete, 184,4 km)

1. Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix) 4:24:41 2. Jakobsen (Niz./Deceuninck-Quick-Step), 3. Dainese (It./DSM), 4. Molano (Kol./SAE Team Emirates), 5. Allegaert (Belg./Cofidis), 6. Aberasturi (Šp./Caja Rural-Seguros RGA), 7. Meeus (Belg./Bora-hansgrohe), 8. Minali (It./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), 9. Janse van Rensburg (JAR/Qhubeka-NextHash), 10. Démare (Fr./Groupama-FDJ) všichni stejný čas, ...105. Štybar -36, 112. Černý (oba ČR/Deceuninck-Quick Step) -1:14, 126. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -2:21.

Průběžné pořadí: 1. Elissonde (Fr./Trek-Segafredo) 17:33:57, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -5, 3. Calmejane (Fr./AG2R-Citroën) -10, 4. Mas (Šp./Movistar) -20, 5. López (Kol./Movistar) -26, 6. Valverde (Šp./Movistar), 7. Ciccone (It./Trek-Segafredo), 8. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) všichni -32, 9. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -44, 10. Mäder (Švýc./Bahrajn Victorious) -45, ...59. Hirt -5:59, 98. Štybar -13:40, 153. Černý -21:34.

Autor:
  • Nejčtenější

Pád cyklistického Supermana. Sám se zničil léky na neplodnost

1. června 2024  8:26

Říkali mu Superman. Ocenili tak jeho čin z roku 2013. Tehdy doma v Kolumbii trénoval na kole, když...

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Reakce na tragédii. Hokejisté musí nosit chránič krku, změna se týká i extraligy

5. června 2024  14:02

Nejde o žádnou neočekávanou úpravu. Kvůli tragédii v britském hokeji, kdy hokejistovi Adamu...

Bývalý útočník hokejové Sparty spáchal sebevraždu. Rodině psali i Češi

5. června 2024  10:51

Norský hokejový útočník Alexander Reichenberg v pouhých 31 letech spáchal sebevraždu. „Sám si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Udus se rubly! Slovenský bek podepsal v Rusku a hlásí: Lidé mi přejí smrt

3. června 2024  14:04

Stejně jako několik krajanů učinil nepopulární kariérní krok. Takový, o kterém dopředu věděl, že...

Bobrovskij vychytal Floridě úvodní výhru ve finále Stanley Cupu

9. června 2024  5:02,  aktualizováno  5:28

Hokejisté Edmontonu útočili, góly ovšem v zahajovací partii finále Stanley Cupu 2024 střílela jen...

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

2. DEN ME: Staněk byl centimetry od medaile. Meindlschmid skončil sedmý

8. června 2024,  aktualizováno  9.6

Druhý den atletického mistrovství Evropy byl z českého pohledu pořádně nabitý. Skokan do dálky Petr...

Taková legenda a zdraví mě? Nejen Češi uznávají pokorného dříče Nadala

9. června 2024

Premium Paříž (Od našeho zpravodaje) Za posledních dvacet ročníků schází ve finále dvouhry Roland Garros teprve pošesté. A zřejmě už se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Modelka Huntington-Whiteleyová se vyfotila nahá. Přestaňte, jste matka, píší jí

Britská modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteleyová (37) zveřejnila na Instagramu fotku, na které leží zcela nahá na...