Tourmalet pod nadvládou Jumba. Etapu má Vingegaard, Evenepoel se zlomil

  13:58aktualizováno  18:18
Už dlouho dopředu se mluvilo o tom, že třináctá etapa Vuelty s cílem na slavném Tourmaletu bude jedním z nejdůležitějších dní, že zde mohou shořet naděje mnohých favoritů. Což se potvrdilo. Belgičan Remco Evenepoel se už daleko před páskou zlomil a nabral obrovskou ztrátu. Tým Jumbo-Visma naopak vládl, pro dílčí vítězství si dojel Dán Jonas Vingegaard, Američan Sepp Kuss dál drží celkové vedení.
Dán Jonas Vingegaard se raduje z vítězství 13. etapy španělské Vuelty.

Dán Jonas Vingegaard se raduje z vítězství 13. etapy španělské Vuelty. | foto: Cxcling/La Vuelta

Od cyklistů stáje Jumbo-Visma šlo o další velké představení. Během prvních stoupání rozjeli takové tempo, že očesali hlavní skupinu od řady soupeřů včetně Evenepoela a Joaa Almeidy z UAE.

Poté si trochu zvolnili a pohlídali nástupy stáje Bahrain-Victorious.

ONLINE

13. etapu Vuelty jsme sledovali podrobně

A v závěru znovu přešli do útoku. Osm kilometrů před cílem na Tourmaletu se ze sedla zvedl Vingegaard.

Byl to parádní útok, jen Španěl Enric Mas z Movistaru dokázal alespoň nějakým způsobem zareagovat. Jenže ne dostatečně. Dvojnásobný vítěz Tour de France z ostrého tempa nepolevoval. Mezera se mezi ním a Masem s dalšími favority neustále zvětšovala. Záhy tak bylo jasné: Vingegaard si jede pro etapové vítězství!

To se potvrdilo, Dán vylétl i zbytek kopce a pásku proťal o více než třicet sekund před zbytky pole. Na druhém místě skončil Kuss, třetí byl další jezdec Jumba Primož Roglič.

Neskutečná dominance.

„Jsem tak šťastný. Víc jsem si přát nemohl. Dnes má narozeniny moje dcera, tohle vítězství věnuju jí,“ dojímal se šestadvacetiletý Vingegaard, který získal šestadvacátý profesionální triumf.

Nadvládu Jumbo-Visma potvrzují nejen výsledky třinácté etapy, ale i pohled do celkového pořadí. I v něm jim patří kompletní pódium.

Na prvním místě je Kuss, který i na Tourmaletu ukázal formu a několikrát útočil. Druhý je Roglič, který má odstup 1:37 minuty, a třetí Vingegaard, jenž ztrácí 1:44 minuty.

Sepp Kuss z Jumbo-Visma (vzadu) si hlídá dvojici z Bahrainu Damiano Caruzo a Mikel Landa během 13. etapy španělské Vuelty.

„Náš etapový plán byl, abychom získali čas na naše soupeře. To se nám podařilo. A že jsme obsadili kompletní pódium? Víc než jsme chtěli,“ těšilo Vingegaarda.

A ti další?

Čtvrtý Juan Ayuso z UAE má už manko 2:37 minuty, pátý Mas 3:06 minuty a šestý Marc Soler z UAE 3:10 minuty. Ostatní jezdci už mají více než čtyřminutový odstup.

Mezi poražené dne patří i Evenepoel.

Pásku třinácté etapy proťal s 27minutovou ztrátou na Vingegaarda. Výraz v Belgičanově tváři značil, jak se kopci protrápil.

Pozadu se ocitl už během výšlapu na d´Aubisque. Nic příjemného, vždyť tehdy měl před sebou kolem devadesáti kilometrů.

Vuelta 2023

vše o závodě

K lídrovi Quick-Stepu se stáhli čtyři jeho pomocníci včetně Jana Hirta, jenže mu to příliš nepomohlo. Na vrcholku d´Aubisque už měl odstup minutu a půl, na dalším stoupání už manko přesáhlo pět minut.

Je jasné, že Vuelta pro něj z pohledu celkové klasifikace skončila, propadl se totiž na 19. pozici. Od této chvíle se bude moci soustředit „jen“ na etapové úspěchy.

Hirt v etapě dojel po boku lídra na 62. příčce. Michal Schlegel z Caja Rural byl 96. s odstupem 31:57 minuty.

Jak se vše odehrálo

Do hor! Papírově šlo o jednu z nejdůležitějších etap letošní Vuelty. Takovou, která lehce mohla pohřbít naděje mnohých jezdců na celkové pořadí. Na 135 kilometrech se jelo přes čtyři vrchařské prémie, z nichž dvě – d´Aubisque a cílový Tourmalet – byly ohodnocené mimořádnou kategorií.

Profil 13. etapy španělské Vuelty 2023.

Premiéra. Každý z kopců na trase je v cyklistickém světě pojmem. Při vší úctě k ostatním, Tourmalet je ale ještě něco víc. Devětaosmdesátkrát se na něj jelo v rámci Tour de France, párkrát i na Vueltě. Vůbec poprvé ale tohle více než 16kilometrové stoupání s průměrem přes sedm procent hostilo finiš španělské Grand Tour.

Kdo to zkusí? Ještě než však na něj cyklisté začali šplhat, čekala je pořádná práce. Začínalo se hned do kopce, na trojkový Portalet. Během úvodního stoupání se o únik pokoušelo spoustu jezdců. Zatím však nikdo nebyl úspěšný.

Stále se čeká. Velmi aktivní byl Sepúlveda z Lotta. Když mu nevyšel jeden útok, zkusil to znovu. A pak zase. Ani během druhého výšlapu na d´Aubisque se mu však nedařilo odtrhnout od pelotonu.

I Thomas útočí. Pochopitelně ale nebyl jediný, kdo bojoval o únik. Dokonce se o něj snažil i Thomas z Ineosu.

Evenepoel ztrácí! Ostré tempo týmu Jumbo-Visma však žádnému z pokusů příliš prostoru nedávalo. A nebylo se co divit. Do sluchátek totiž členové nizozemské sestavy dostávali povzbudivé zprávy, jak ztrácí jednoho soupeře za druhým. Nejprve se pozadu ocitl Almeida z UAE, zhruba ve tři čtvrtě výšlapu na d´Auibisque pak i Evenepoel!

Lídr s pomocníky. K Evenepoelovi se stáhla čtveřice pomocníků včetně Hirta. Moc mu to ale nepomohlo, třiadvacetiletý Belgičan byl v hluboké krizi. Na vrcholu d´Aubisque měl na Rogliče, Vingegaarda a spol. odstup minutu a půl.

Tým Jumbo-Visma na čele hlavní skupiny během 13. etapy španělské Vuelty.

Útok Bahrainu. Zatímco se Evenepoel dál trápil, v hlavním poli se útočilo. Nejvíce aktivní byl tým Bahrain-Victoriuos. Nejprve vystřídal Jumbo v udávání tempa a ve sjezdu pak Landa s Caruzem nastoupili. Kuss byl však pozorný a spolu s Vingegaardem se za ně zavěsili. Po sjezdu se dotáhlo i protříděné hlavní pole.

Vingegaard zabírá. Bahrain byl aktivní i na startu třetího stoupání Spandelles. Tak to už stačí, jakoby si řekl Vingegaard a šedesát kilometrů před cílem zaútočil i on. Udržel se ho jen Landa, po chvíli ale Dán zpomalil a dovolil hlavnímu poli, aby se k němu opět dotáhlo.

Klid. Před bouří? Ve skupině favoritů zavládl klid, cyklisté se snažili nabrat zpět ztracené síly a vyhlíželi finální stoupání na Tourmalet. A Evenepoel? Ten byl předaleko, jeho ztráta narostla už na více než pět minut.

Útoky. Příměří trvalo až do hranice osmi kilometrů před cílem. Tehdy se zvedl ze sedla Vingegaard a poodjel soupeřům. Chvíli se zdálo, že ho Mas z Movistaru může dojet, jenže omyl, Španělovi po několika set metrech došly síly. Dán tak zvyšoval náskok.

Zkouší to i Kuss. Pět kilometrů před páskou útočil i Kuss. Na rozdíl od týmového kolegy, který dál získával sekundy na svou stranu, však tolik úspěšný nebyl a po několika desítkách metrů ho soupeř dojeli.

Dominance Jumba. Kuss se však nevzdal. Během závěrečné strmé části Tourmaletu znovu nastoupil a tentokrát mu to vyšlo. Za prvním Vingegaardem si tak dojel pro druhé místo, pro třetí příčku pak Roglič.

Cyklistický závod Vuelta

13. etapa (Formigal - Col du Tourmalet, 134,7 km):

1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 3:51:10, 2. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -30, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -33, 4. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates), 5. Uijtdebroeks (Belg./Bora-hansgrohe) oba -38, 6. Mas (Šp./Movistar) -40, ...62. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -27:05, 96. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -31:57.

Průběžné pořadí: 1. Kuss 46:42:54, 2. Roglič -1:37, 3. Vingegaard -1:44, 4. Ayuso -2:37, 5. Mas -3:06, 6. Soler (Šp./SAE Team Emirates) -3:10, ...37. Hirt -1:04:52, 101. Schlegel -1:56:10.

Autor:
  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi si doma zahrají o medaile

10. května 2024,  aktualizováno  23.5 23:11

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

USA - Česko 0:1. Zvládnuté čtvrtfinále, rozhodl Zacha, národní tým držel Dostál

23. května 2024  22:44,  aktualizováno  23:12

Čeští hokejisté si na domácím mistrovství světa zahrají o medaile. Spojeným státům americkým...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zase ti Američané, Čechy čeká odveta. Slováci ve čtvrtfinále vyzvou Kanadu

21. května 2024  15:16,  aktualizováno  22.5

Poslední skupinový den určil čtvrtfinálové dvojice na hokejovém mistrovství. Češi, kteří v...

Chlapci, zpomalíme a počkáme. Když Thomas upadl, Pogačar ukázal fair play

25. května 2024  9:06

Sappada (Od našeho zpravodaje) V sobotu, na trase poslední horské etapy Gira, „oslaví“ Geraint Thomas své 38. narozeniny. „A věřte...

Poprvé mistry světa! V novinách už ale přiřkli titul Švédům. Co se v Praze stalo?

25. května 2024

Premium Bylo to obyčejné pražské nedělní odpoledne. Lidé se v poslední den viditelně ztraceného domácího...

Druhá výhra pro Dallas. Minnesotu udolal o bod, těsně před koncem rozhodl Dončič

25. května 2024  8:44

Basketbalisté Dallasu vyhráli i druhé utkání v Minnesotě, tentokrát nejtěsnějším rozdílem 109:108,...

Rangers gólem z prodloužení srovnali stav série s Floridou

25. května 2024,  aktualizováno  8:24

Po úvodním nezdaru hokejisté Rangers zabrali a srovnali stav finálové série Východní konference s...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...