Radost Richarda Carapaze v cíli dvanácté etapy Vuelty.

Radost Richarda Carapaze v cíli dvanácté etapy Vuelty. | foto: Profimedia.cz

Na Peňas Blancas byl nejlepší Carapaz. Evenepoel spadl, ale dál vede

  • 4
Do provincie Malaga zavítali cyklisté ve dvanácté etapě španělské Vuelty. Po středeční sprinterské etapě šlo o další rovinatý den. Tedy až na metu 20 kilometrů před cílem, kde stálo druhé nejdelší stoupání celé letošní Vuelty – Peňas Blancas. S tím si nejlépe poradil Richard Carapaz, který si z úniku dojel pro etapový triumf. Celkové vedení i přes pád dál drží Remco Evenepoel.

Hodinu trvalo, než se ve čtvrtek vytvořil únik dne.

Ale když už to vyšlo, peloton ho nechal jet. Třicítka uprchlíků tak pod Peňas Blancas – závěrečný kopec dne vjížděla se skoro 11 minutami k dobru. Bylo jasné, že se na Vueltě znovu pojedou dva závody.

ONLINE: 12. etapu Vuelty jsme sledovali podrobně

Ten o triumf v etapě a ten o celkové pořadí.

Čelní skupinu vzhůru dlouho táhl Matteo Fabro, až pět kilometrů před cílem přišly první útoky.

Zkoušeli to Elie Gesbert, Wilco Kelderman i Richard Carapaz.

Právě vítěz Gira z roku 2019 předvedl mohutný nástup dva kilometry před cílem, na který už nikdo nereagoval. Dotáhnout se sice snažil Wilco Kelderman, ale Carapaz si první etapový triumf na Vueltě vzít nenechal.

Ekvádorec si tak spravil chuť poté, co vypadl z boje o celkový triumf. Druhým místem si hodně pomohl Kelderman, který se průběžným pořadím vyšvihl až na šestou příčku.

Až o osm minut později cílem projeli největší favorité. K žádným velkým změnám mezi nimi ale nedošlo. Útočit se sice v kopci snažili Enric Mas i Carlos Rodríguez, žádný náskok si ale nevypracovali.

Dva kilometry před cílem tak na čelo prořídlé skupiny vjel Remco Evenepoel, nasadil stabilní tempo, za kterého už se nikomu útočit nechtělo.

Na čele Vuelty se tak nic nemění.

Belgický cyklista dál závod vede s náskokem 2:41 minuty před Primožem Rogličem, třetí Enric Mas ztrácí 3:03 minuty.

„Můj pád? Nic vážného, je to pouze pár škrábanců na noze, mohlo to být horší. Strašně to klouzalo, i motorky klouzaly. Asi jsem tu zatáčku bral moc zostra. Ve stoupání už se mi pak jelo dobře, mám pořád dost energie,“ řekl Evenepoel v cíli.

Na 82. místě se ztrátou 26 minut přijel do cíle český cyklista Vojtěch Řepa.

Jak se vše odehrálo

První hory druhého týdne. Až o víkendu přijdou skutečně plnohodnotné horské bitvy. Čtvrteční závěrečný kopec na Peňas Blancas byl ale tuze výživným předkrmem. Jedno z nejdelších stoupání letošní Vuelty mělo skoro 20 kilometrů s průměrem 6,7 procenta. A čekalo až na závěr jinak rovinaté etapy.

Vzpomínky na Königa. Když se na vrchol Peňas Blancas jelo naposledy, slavila tady česká cyklistika. Náročnou horskou etapu totiž vyhrál Leopold König.

Vyrážíme. Druhá nejdelší etapa ročníku měřila 193 kilometrů, i proto se cyklisté sešli na startu už krátce po poledni.

Dva chybí. Ani čtvrteční etapa nebyla žádnou výjimkou. I do ní kvůli pozitivním testům na covid neodstartovalo několik cyklistů – přesně dva. Santiago Buitrago z Bahrainu a Boy Van Poppel z Intermarché.

Dlouhý boj o únik. Snad polovina balíku se pokoušela ujet pelotonu. Každý nadějný nástup ale co nevidět ztroskotal. Až po hodině závodění se to povedlo.

Velká grupa. Dopředu se vydalo celkem 32 cyklistů. Jen čtyři týmy neměly v čele své zastoupení. Do úniku se tak dostali třeba Jay Vine, Marc Soler, Richard Carapaz, Wilco Kelderman nebo Alexej Lucenko.

Jen si jeďte. Žádný ze závodníků ale červenému Remkovi Evenepoelovi nevadil, i proto si skupina vypracovala až desetiminutový náskok. Bylo jasné, že o vítězi dne se rozhodne právě v této skupině.

Evenepoel na zemi. Ještě před začátkem finálního stoupání řešil nepříjemnost lídr závodu. V jednom ze sjezdů upadl na pravý bok a musel se do balíku vracet.

Tempo přebírá Jumbo. Jen co skupina favoritů vjela do stoupání, na čelo se přiřítil Rohan Dennis z Jumbo-Visma, který začal grupu očesávat, než to po něm převzal Chris Harper. Evenepola a Quick-Step ale do problémů nedostali, a naopak sedm kilometrů před cílem jim došly síly a nechali Primože Rogliče osamoceného.

Carapazova radost. Na Vueltu Richard Carapaz přijel s cílem nejlépe ji celou vyhrát. Jenže od začátku na nejlepší ztrácel, bylo jasné, že může maximálně vyhrát etapu z úniku. A v té dvanácté to dokázal. V závěrečném stoupání si poradil s třicítkou soupeřů v úniku a slaví první etapový triumf na Vueltě.

Žádná změna. Mezi favority tentokrát zavládlo víceméně příměří. Útočit zkoušeli Mas s Rodríguezem, ale nikomu neodjeli. Favorité tak do cíle přijeli společně.

Vuelta - 12. etapa

Salobreňa - Estepona, 192,7 km

1. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) 4:38:26, 2. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -9, 3. Soler (Šp./SAE Emirates) -24, 4. Polanc (Slovin./SAE Emirates) -26, 5. Brenner (Něm./DSM) -34, 6. Gesbert (Fr./Arkéa-Samsic) -56, 7. Vine (Austr./Alpecin-Deceuninck) -1:12, 8. Hagen (Nor./Israel-Premier Tech) -1:23, 9. Shaw (Brit./EF Education-EasyPost) -3:04, 10. Fabbro (It-/Bora-hansgrohe) -3:17, ...82. Řepa (ČR/Kern Pharma) -26:05.

Průběžné pořadí: 1. Evenepoel (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) 44:25:09, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -2:41, 3. Mas (Šp./Movistar) -3:03, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -4:06, 5. Ayuso (Šp./SAE Emirates) -4:53, 6. Kelderman -6:28, 7. López (Kol./Astana-Kazachstán) -6:56, 8. Almeida (Portug./SAE Emirates) -7:18, 9. Polanc -8:00 10. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) -8:05, ...87. Řepa -1:35:19.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa