Momentka z dvanácté etapy Tour de France.

Momentka z dvanácté etapy Tour de France. | foto: Reuters

Rozhodčí na Tour zacouvali a Uranovi s Bennettem zrušili penalizaci

  • 80
Ještě ve čtvrtek večer mezinárodní jury UCI na slavné Tour de France ujistila, že nevezme zpátky dvacetivteřinovou penalizaci pro Rigoberta Urana a George Bennetta za pozdní občerstvování na trati 12. etapy. V pátek dopoledne je všechno jinak. Oběma cyklistům byly vráceny původní časy a Uran tak na žlutý dres ztrácí před páteční etapou jen 35 vteřin.

Během čtvrteční dvanácté etapy do Peyragudes povolili rozhodčí občerstvování do posledních 10 kilometrů etapy. Na metě 12,5 kilometru před cílem byl dokonce oficiální bufet.

Ani to však nestačilo Samu Bennettovi s Rigobertem Uranem.

První jmenovaný přijal bidon 6,4 kilometru před cílem, ten druhý pak pět kilometrů před cílem. Oba za toto porušení pravidel dostali dvacetivteřinovou penalizaci a pokutu 200 švýcarských franků.

Problémem bylo, že podobného prohřešku se dopustil i domácí Romain Bardet, který žádnou penalizaci nedostal. (Více píšeme ZDE).

I proto možná přišla v pátek dopoledne reakce rozhodčích Tour, kteří se ještě před startem páteční etapy rozhodli vrátit Uranovi s Bennetem původní časy.

Své rozhodnutí jury zdůvodnila vysvětlením, že kvůli dopravní zácpě nemohly týmy své jezdce zásobit dříve. „Vzhledem ke specifickým okolnostem, které zablokovaly vozidla, se k nim nestihli dostat před posledním stoupáním,“ psalo se v prohlášení UCI.

Kolumbijec tak na vedoucího Arua ztrácí pouhých 35 vteřin.