Chlape, omluv se. Honba za fotkou sráží jezdce. Jak čelit hulvátům na Tour

  19:35
Saint-Gervais (Od našeho zpravodaje) - Ať Tour vyhraje Vingegaard. Nebo Pogačar. Ale hlavně ať ji nevyhraje Vingegaard o šest a méně sekund. Tímto směrem se nyní ubírají myšlenky fotografa Bernarda Papona z listu L’Equipe. Právě jeho motorka totiž zablokovala cestu, když Tadej Pogačar v sobotu zaútočil na bonus z vrchařské prémie na Jeux Plane.
Fanoušci na patnácté etapě Tour de France

Fanoušci na patnácté etapě Tour de France | foto: Reuters

První cyklista na vrcholu tehdy bral osm bonusových sekund, druhý pět. Vzhledem k výbušnosti Slovince, s níž v předchozích horských etapách na těchto typech stoupání porážel Vingegaarda, bylo reálné, že pro sebe získá i tuto prémii. Jenže poté, co jej zabrzdila motorka, dostal prostor k protiútoku Vingegaard a dojel si pro vítězství na prémii.

Kdyby byl její výsledek opačný, ocitl by se nyní Pogačar ke svému sokovi v celkové klasifikaci o dalších šest sekund blíže.

„Šlo o ošemetnou situaci,“ líčil fotograf Bernard Papon. Chtěl mít co nejlepší fotografie, proto dirigoval řidiče svého motocyklu, ať se drží co nejblíž dua favoritů. Blíž než požadují pravidla UCI.

Pogačarovi se večer po incidentu omluvil.

„Když jsem viděl, že Tadej útočí, řekl jsem svému řidiči, aby okamžitě zrychlil. Jenže on mi odpověděl, že létat s motorkou neumí,“ popisoval. Zástupy diváků ponechaly i motocyklům na projetí jen uzounkou uličku.

„Dav byl natolik hustý, že jste si museli vybírat ze dvou zel: buď přerušit jezdcův útok, nebo spadnout s motorkou do davu a zranit lidi. Ale nechci, aby to znělo jako výmluva. Nechci obhajovat neobhajitelné. Měl jsem už dřív požádat řidiče, aby jel dopředu rychleji.“

Trestem pro oba, ale i pro posádku druhého motocyklu, který vedle nich vezl kameramana francouzské televize, bylo vyloučení z Tour na jeden den a pokuta 500 švýcarských franků.

Mnohem větším trestem by však byl pocit, že právě tento incident ovlivnil konečné vyznění Tour.

Tadej Pogačar (vpravo) a Rafal Majka za cílem patnácté etapy Tour de France.

Někdo si chtěl udělat selfie

Vinu samozřejmě hledejme také u fanoušků, jejichž chování velmi často přesahuje únosné meze a způsobuje pády, které se pro některé jezdce a týmy stávají osudovými.

V neděli se po 40 kilometrech patnácté etapy stal viníkem pádu divák, jenž se nakláněl do silnice s mobilem v ruce. Zasáhl při tom do ramene Seppa Kusse, nejdůležitějšího pomocníka Vingegaarda. Za ním se zřítili k zemi další cyklisté.

„Někdo si asi chtěl udělat selfie,“ ulevil si Kuss.

Nejvíc potlučený byl jeho týmový kolega Nathan van Hooydonck, který sice etapu s velkými bolestmi dokončil, ale po ní jej museli převézt na vyšetření do nemocnice. Kuss vyvázl s řeznými ranami na zadní straně pravého ramene, lokte a kolena.

Navzdory pádu se dokázal dostat zpět do pelotonu a opět tu pracovat pro svého lídra. „Nejelo se mi zrovna pohodlně, ale říkal jsem si: Mohl jsi dopadnout i hůř. Adrenalin mi pomáhal,“ řekl.

Přesto na závěrečném stoupání v Saint-Gervais odpadl o něco dříve, než mnozí očekávali.

Také Kussova případná slabší výkonnost, ovlivněná následky zranění, by především ve středu a v sobotu mohla být v horách významným faktorem v závěru Tour.

Eritrejský cyklista Biniam Girmay (Intermarché Wanty) na vozovce po hromadném pádu v pelotonu, který způsobil nepozorný divák.

Doufám, že se cítíš provinile

Už v 8. etapě do Limoges došlo k incidentu, kdy jiný patrně fotografující divák sejmul několik jezdců před závěrečným spurtem. Steff Cras z týmu Total Energies, tehdy třináctý muž celkového pořadí, musel kvůli zranění kolena odstoupit.

„Když divák vstoupí na silnici o víc než jeden metr a nehne se, ani když se blíží peloton, tak ať raději zůstane doma,“ napsal poté Cras na Twitter a fanouškovi, jenž mu zničil závod, vzkázal: „Nemáš žádný respekt k jezdcům. Doufám, že se cítíš opravdu provinile. Já musím kvůli tobě odjet domů.“

Ve stejném karambolu se ocitl i Simon Yates z Jayca a kvůli následné časové ztrátě se propadl ze 4. na 7. místo pořadí. Od té doby si stěžoval na bolest a ztuhlost v oblasti páteře a pozbyl explozivity z úvodu Tour.

„Ta spousta lidí u silnic k Tour patří,“ podotkl Kuss. „Bohužel však mnoho z nich při našem příjezdu neví, co se děje.“

Narážel tím na narůstající snahy o co nejlukrativnější selfie s pelotonem i na každoroční opilecké a exhibicionistické excesy diváků.

„Když jsme v neděli sjížděli z cíle etapy, zastavila celý konvoj skupina opilců, kteří leželi uprostřed silnice a odmítali se zvednout. Nakonec je policisté museli odtáhnout,“ popisoval Roman Kreuziger, sportovní ředitel stáje Bahrain Victorious.

Rozjaření fanoušci zastavili v neděli i doprovodný vůz stáje Cofidis:

Manažer Jumba: Omezte počty opilců

Richard Plugge, manažer týmu Jumbo, byl po nedělní etapě mezi reportéry řádně rozčílený.

Už předtím po sražení Kusse a van Hooydoncka plísnil na Twitteru neukázněného fanouška: „Proboha, co tam děláš?! Právě jsi srazil pár jezdců z kola. Pokud nerespektuješ cyklisty, zůstaň doma.“ Později jej na dálku vybídl: „Nevím, co sis myslel, že provádíš. Nechtěl jsi vidět závod, ale chtěl sis jen udělat fotku? Tak teď buď chlap, zavolej nám a všem jezdcům, kteří tvojí vinou upadli, a řekni jim, že se omlouváš. Pokud jsi zralý chlap, udělej to.“

Prostřednictvím světových médií následně Plugge vyzval mezinárodní unii UCI: „Měli bychom najít řešení. Rok od roku je to horší.“

Jenže jaké řešení?

Statisíce lidí podél tratí, kteří nemusí platit žádné vstupné, dotvářejí neopakovatelné kouzlo největších cyklistických závodů. Bez nich by bylo prostředí příliš sterilní.

„Na Puy de Dome, kam měli diváci kvůli ochraně národního parku zakázaný vstup, to bez nich bylo divné. Jako bychom se vrátili do covidových dob,“ podotkl Francouz David Gaudu.

Z Pluggeho nyní sice padaly nápady na nápravu, některé zdánlivě rozumné, jenže při detailnějším zvážení zároveň i bizarní a v mnoha případech nezrealizovatelné.

„Vymýšlejme etapy s dvaceti nebo třicetikilometrovými smyčkami opakujících se kopců, jaké mají na klasice Kolem Flander. Nebyly by to sice až tak působivé etapy jako nyní, ale dalo by se to oplotit.“

„Umožněme divákům vstup k horským pasážím jen za zálohu 10 eur, které pak dostanou zpět, pokud se nic nestane.“

„Zálohujme láhve a plechovky od nápojů, aby si je po vypití fanoušci nechávali a neodhazovali je, protože se pak mohou snadno dostat pod kola jezdců.“

„Snažme se co nejvíc omezit počty opilců u trati. Speciálně na Joux Plane to s nimi bylo v sobotu šílené.“

Představa, jak organizátoři či policisté chodí mezi diváky, dávají jim dýchnout a případně je vykazují od trati, však už hraničí s cyklistickou fantasy.

„Jenže co chcete dělat s těmi, které cyklistika nezajímá, ale jedou na Tour s tím, že se tam každý den u trati opijí,“ ptá se Plugge.

Stáj Jumbo zvažuje, že na fanouška, jenž způsobil nedělní pád, podá trestní oznámení. Podle agentury Reuters už francouzská policie zná jeho identitu. Zatýkat ho ale nebude, pokud na něj Kuss nepodá žalobu.

„Tým ji možná podá,“ reagovali zástupci Jumba.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Zkropený pivem a dojatý. Tohle se snad ani nemůže opakovat, zíral kouč Moták

29. dubna 2024  12:27

Když kolem něj projížděl nejproduktivnější hráč play off Libor Hudáček, měl se na pozoru. Slovenský...

Smutný i hrdý lovosický kouč Jelínek: V plné sestavě bychom šli do finále my

29. dubna 2024  12:23

Sekundu od naděje, nakonec beznaděj. Stejně jako loni, i letos házenkářům Lovosic cestu do...

Semifinále bez zimáků. Děčín chápe i lituje: Škoda, basket se mohl povznést

29. dubna 2024  12:14

Vyřešeno. Epické semifinálové El Nordico nebude na žádném zimním stadionu. Severočeské derby Ústí s...

Fialové nehty, skalp světové jedničky i vyčerpání. Kvitová o oblíbeném turnaji

29. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Když na španělské antuce v roce 2011 získala první titul, legendární Jan Kodeš měl jasnou vizi....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...