Poels slaví, Vingegaard ustál Pogačarův tlak. Etapu narušil bezohledný divák

  13:15aktualizováno  19:33
Symbolické zakončení. Před dnem volna uzavřeli cyklisté druhý týden 110. ročníku Tour de France poslední částí alpského trojboje v lyžařském středisku Le Bettex, nedaleko Mont Blanc. Tentokrát beze změn mezi těmi nejlepšími v celkovém pořadí, lídr závodu Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) zůstal celou dobu přilepený za útočícím Tadejem Pogačarem (UAE). Etapové prvenství slaví Belgičan Wout Poels z týmu Bahrain Victorious. Vývoj nedělního závodu ovlivnil bezohledný divák, který zapříčinil hromadný pád v pelotonu.
Wout Poels v cílové rovince patnácté etapy Tour de France.

Wout Poels v cílové rovince patnácté etapy Tour de France. | foto: Reuters

Možná se o něco víc čekaly útoky jezdců na celkové pořadí, kteří se zároveň měli prát o vítězství v etapě. Jenže všechno je jinak.

Tour de France, 15. etapa

Online reportáž

Situace v nejostřeji sledovaném duelu mezi Vingegaardem a Pogačarem zůstává po dvou týdnech Tour stejná jako v sobotu. Dán vede o deset sekund.

Z úspěchu se těší únik, jemuž nahrála i hodně nepříjemná situace, kdy divák s vytrčeným telefonem v ruce srazil jezdce a způsobil hromadný pád v pelotonu. Ten tak uprchlíkům při čekání na opožděné závodníky dopřál obrovský prostor.

S ním nejlépe naložil Poels, jenž v závěrečném stoupání do Saint-Gervais Mont-Blanc předvedl fantastický výkon.

Belgický cyklista Wout Poels (Bahrain Victorious) si jede pro vítězství v 15. etapě Tour de France.

K rozhodujícímu nástupu se odhodlal na začátku prudké stěny Côte des Amerands s maximálními osmnáctiprocentními sklony.

Zde se zbavil svého jmenovce a krajana Wouta van Aerta (Jumbo Visma), s nímž pod dvojitý výšlap dorazil. Maximálně využil dvanáctikilového váhového rozdílu, který v kopcích hraje klíčovou roli.

Podívejte se na poslední kilometr 15. etapy Tour de France:

Svůj náskok stále navyšoval, jel skvěle i v porovnání se skupinou favoritů, která do cíle přijela o šest minut později. Přitom se rodák z města Venray před slavným závodem nenacházel v optimální formě.

„Vynechal jsem Dauphiné, byl jsem nemocný během soustředění, ale Roman Kreuziger i celý tým mi věřili a vzali mě sem na Tour. A podívejte, co se teď povedlo,“ vzpomněl Poels s úsměvem bývalého českého cyklistu, v současnosti ředitele stáje.

Wout Poels po vítězství v patnácté etapě Tour de France

Pětatřicetiletý chlapík, jenž slavil čtyři celkové triumfy s týmem Sky, když dělal domestika Chrisi Froomeovi, zapisuje první kariérní vítězství na některé z Grand Tours. Jeho největším dosavadním individuálním úspěchem bylo prvenství na monumentu Lutych–Bastogne–Lutych.

„Vždycky jsem snil o tom, že tu vyhraju etapu. Ještě po tom, co se v posledních týdnech týmu stalo,“ odkázal na fatální nehodu kolegy Gina Mädera na závodě Kolem Švýcarska a ukazoval si na dres. „Začal jsem tomu věřit až na posledním kilometru, do té doby jsem jel na plný plyn.“

Režie mu v závěru jeho úsilí nevěnovala velkou pozornost, soustředila se na boj mezi dvěma nejlepšími. Ti jeli o poznání uvolněněji, taktizovali. A nakonec výraznější změny neobstarali. Cílem projeli bok po boku.

Jonas Vingegaard (vlevo) kontroluje pozici Tadeje Pogačara v cílové rovince patnácté etapy Tour de France.

Naopak třetí Carlos Rodríguez z Ineosu si na třetím místě utvořil náskok 19 sekund, avšak před Pogačarovým pomocníkem Adamem Yatesem, který se Španělovi přiblížil. Původně čtvrtý Jai Hindley (Bora) se totiž propadl za Brita.

Výrazných změn pak doznal boj o puntíkatý trikot, který nyní patří Giuliovi Cicconemu z Treku. Ten má 58 bodů, stejně jako Neilson Powless (EF Education), avšak více vyhraných prémií vyšší kategorie, které hovoří v jeho prospěch. Třeba van Aert ale nezůstává o moc pozadu, se 47 body je pátý za Vingegaardem s Pogačarem.

Nový držitel puntíkatého trikotu po 15. etapě Tour de France – italský cyklista Giulio Ciccone ze stáje Trek.

Po náročném programu následuje pelotonem vyhlížený den volna. V úterý posléze Alpy hostí první a jedinou časovku ročníku. Další veledůležitou část boje o žlutý trikot, která otevře třetí závodní týden.

Jak se vše odehrálo

Konec trojboje. Před dnem volna se cyklisté potřetí v řadě vydávají do náročného alpského terénu. A míří přes malebné jezero Annecy východním směrem k Mont Blancu. Nastoupají 4 300 výškových metrů, popasují se s pěti vrchařskými prémiemi. Tohle je další velká příležitost pro jezdce, co cílí nejen na celkové pořadí, ale i na puntíkatý dres.

Profil 15. etapy Tour de France

Marné úprky. Těžko se predikuje, jestli si etapové prvenství vezme někdo z úniku, nebo se opět zapojí i Pogačar s Vingegaardem. Někteří závodníci se tak zkouší odpoutat od balíku, ten se v jednu chvíli i rozlomí na dvě poloviny, ale opět se spojí. Párkrát to zkusí i Wout van Aert (Jumbo Visma), ale Pogačarovo UAE reaguje. Výhoda uprchlíků se nedostává ani k minutě.

Bezohledný zásah. Zhruba na 50. kilometru ovšem etapu ovlivní divák s mobilním telefonem. Ten složí jednoho z jezdců Jumba na čele balíku, který se v řetězové reakci postupně hroutí. Na zem letí člen zmíněné stáje Nathan van Hooydonck a svíjí se v bolestech, přesto se na kolo vrátí. Stejně jako všichni ostatní – kupříkladu Kuss, Egan Bernal (Ineos) či Biniam Girmay (Intermaché Wanty).

Pomoc pro únik. Právě bezohlednost jednoho z příznivců dává uprchlíkům velkou výhodu. Vepředu jedou Julian Alaphilippe (Quick-Step) s Alexejem Lucenkem (Astana). Ani ne o minutu zpět je pronásleduje obrovská 35členná skupina. Náskok najednou letí k osmi a půl minutám před kolegiálně čekajícím pelotonem, který do té doby hodně aktivně závodil.

Pohled na peloton po hromadném pádu, který způsobil nepozorný divák s vytrčeným telefonem.

Velká jména. Mezi dobrodruhy vpředu se nachází třeba i čtyři závodníci Israel-Premier Tech s Michaelem Woodsem či Dylanem Teunsem. Dále celkově desátý Gillaume Martin z Cofidisu, Thibaut Pinot (FDJ), Mikel Landa (Bahrain Victorious) nebo van Aert.

Puntíkatý duel. Nutno pak zmínit, že v početném shluku figurují i čtyři jezdci EF Education včetně Neilsona Powlesse, jenž trikot veze lídrovi celkové klasifikace Vingegaardovi. Zdá se, že má velkou šanci si vedení v soutěži vzít zpět, avšak pozor, vedle něj jede i velký konkurent Giulio Ciccone (Trek). Oba dělí jen dvanáct bodů. Ve hře jich je sedmatřicet.

Průběžný lídr vrchařské soutěže Neilson Powless (EF Education) se žene z alpského sjezdu v 15. etapě Tour de France.

Ciccone snižuje. A hned v prvním hodnoceném stoupání Col de la Forclaz de Montmin výbušný Ciccone Powlessovi úspěšně nastupuje a za vedoucím duem bere o dva body více než Američan. Ve sjezdu se pak obě skupiny spojují. Při druhém výšlapu na Col de la Croix Fry útočí někdo jiný, skvělý vrchař Rui Costa z Intermarché.

Powless odpadá. Portugalci se útok nedaří a ještě pod vrcholem je dojet. Vysokému tempu nestačí Powless a Ciccone si bez problému jede pro dalších deset bodů, dorovnává svého soka a průběžně si přebírá puntíkatý dres.

Italský cyklista Giulio Ciccone (Trek) přeskočil v 15. etapě Tour de France lídra vrchařské soutěže Nielsona Powlesse (za ním) a průběžně se ujal puntíkatého dresu.

Válka dvou týmů. Na třetím vrcholu Col des Aravis však Ital zůstává bez bodu. Zásadní moment přináší zrychlení Marca Solera (UAE), na nějž reagují dva Woutové – van Aert s Poelsem (Bahrain Victorious) a Krists Neilands (Israel-Premier Tech). Ti reálně soupeří o etapový vavřín. Poslední jmenovaný boj kvůli pádu ve sjezdu opouští... Naštěstí je v pořádku.

Wout vs. Wout. V následném sjezdu nestačí dvěma Belgičanům se shodným křestním jménem ani Soler, ačkoli se Španěl pak na prudké rampě dotahuje k van Aertovi, Poels už mizí pryč a útočí na premiérový triumf z Grand Tours. A co hůř, Pogačarův kolega se ani van Aerta nedovede zbavit. Také on mu v posledním kopci ujede.

Wout van Aert během patnácté etapy Tour de France

Převzetí aktivní role. Strmý výšlap láká k ataku i mezi favority. Na čelo se staví UAE, které dosud nechalo Jumbo Visma táhnout balík celou etapou. Pogačar ale příležitosti zatím nevyužívá. Poels o zhruba sedm minut před nimi mezitím navyšuje náskok na van Aerta k minutě a půl.

Teatrální vyčkávaná. Když je Poels na posledním kilometru, ani se mu nedostává pozornosti. Je tak trochu neférově neviditelným vítězem. Mezi favority se drží jen Adam Yates a Pogačar s Vingegaardem. Slovinec nechává britského kolegu vyjet dopředu a čeká, řadí se za kolo dánského rivala.

Tadej Pogačar (vpravo) a Jonas Vingegaard se blíží k cílové rovince patnácté etapy Tour de France.

Jako klíště. Stejně jako v sobotu se tak k oběma ještě připojí Rodríguez, zakrátko však dojde na očekávaný útok. Přesně 950 metrů před cílem. Jenže bez efektu, Vingegaard je jako klíště. Platí to i při druhém nástupu, když Pogačarovi pomáhá i vyčkávající Soler. Pak zase přidá obhájce celkového prvenství, ani on ale neodjede. Krásný duel nic nemění.

Tour de France 2023

15. etapa (Les Gets - Saint-Gervais Mont-Blanc, 179 km)

1. Poels (Niz./Bahrain Victorious) 4:40:45, 2. Van Aert (Belg./Jumbo Visma) -2:08, 3. Burgaudeau (Fr./TotalEnergies) -3:00, 4. Craddock (USA/Jayco-AlUla) -3:10, 5. Landa (Šp./Bahrain Victorious), 6. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) oba -3:14.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Jumbo Visma) 62:34:17, 2. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) -10, 3. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -5:21, 4. A. Yates (Brit./UAE Team Emirates) -5:40, 5. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -6:38, 6. Kuss (USA/Jumbo Visma) -9:16.

Autor:
  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

Hokejový útočník Pekař se vrací ze zámoří, bude hrát v Litvínově

28. května 2024  11:46,  aktualizováno  12:41

Hokejový Litvínov získal posilu do útoku, semifinalistovi letošní extraligy má pomoct Matěj Pekař,...

Belgičané vyrazí na fotbalové Euro bez brankáře Courtoise, vrací se Witsel

28. května 2024  12:35

V belgickém týmu pro fotbalové mistrovství Evropy je i obránce Axel Witsel, který před rokem...

Žádná sci-fi! Syn je šampion. Nikomu nic nedlužíme, tvrdí Zacha starší

28. května 2024

Premium Zřejmě až příliš urputně se snažil osvěžit zatuchlé hokejové prostředí novými přístupy. Vděku se...

Mezi vyvolenými Srby pro fotbalové Euro nechybí sparťan Birmančevič

28. května 2024  11:37

Záložník Veljko Birmančevič si svými výkony v dresu pražské Sparty vysloužil místo v srbské...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...