Cyklokrosařka Kateřina Nash během závodu na mistrovství světa ve Valkenburgu

Cyklokrosařka Kateřina Nash během závodu na mistrovství světa ve Valkenburgu | foto: Jaroslav Svoboda

Cyklokrosařka Nash zahájila Světový pohár na pódiu, Boroš byl desátý

  • 1
I v jedenačtyřiceti letech stačí na nejlepší. A čtvrtým rokem po sobě zahajuje Kateřina Nash cyklokrosařský Světový pohár na stupních vítězů. V americkém Waterloo obsadila česká reprezentantka třetí místo, Michael Boroš skončil v úvodním dílu seriálu v kategorii mužů desátý.

Bývalá běžkyně na lyžích Nash, která se věnuje vedle cyklokrosu i cross country na horských kolech a dlouhodobě žije v USA, září na Světových pohárech v zámoří pravidelně. V roce 2015 ovládla premiéru SP v Las Vegas, rok nato tam byla druhá a loni zvítězila v úvodním závodu v Iowa City. Tam se letos koná druhý díl seriálu příští víkend.

Pro vítězství v úvodním klání si dojela sedminásobná mistryně světa Marianne Vosová z Nizozemska s náskokem čtyř sekund před Američankou Ellen Nobleovou. Nash byla třetí s odstupem 27 sekund.

Vítězem závodu mužů se stal Belgičan Toon Aerts před svým krajanem, trojnásobným mistrem světa Woutem van Aertem.

Mistr republiky Boroš byl v úvodním dílu SP jediným Čechem na startu.  Kromě početnější české výpravy vynechává zámořský úvod SP, který pokračuje za týden v Iowa City, například také nizozemský obhájce celkového vítězství Mathieu Van der Poel.

Závod ve Waterloo si proměnili Belgičané ve svůj malý šampionát. V elitní desítce jejich hegemonii narušili jen šestý Corne Van Kessel z Nizozemska a desátý Boroš.

Mistr Evropy z roku 2016 Aerts si dojel pro premiérové vítězství v SP s náskokem 34 sekund před Van Aertem. Třetí Laurens Sweeck ztratil 51 sekund, Boroš 1:44 minuty.

Úvodní závod Světového poháru ve Waterloo

Muži: 1. Toon Aerts 1:02:49, 2. Van Aert -34, 3. L. Sweeck -51, 4. Hermans -54, 5. Soete (všichni Belg.) -55, 6. Van Kessel (Niz.) -1:08, ...10. Boroš (ČR) -1:44.

Ženy: 1. Vosová (Niz.) 48:42, 2. Nobleová (USA) -4, 3. Nash (ČR) -27, 4. Richardsová (Brit.) -39, 5. Selsová -1:16, 6. Van Loyová (obě Belg.) -1:38.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

Témata: Cyklokros