Spěšný v poháru: Jsem zklamaný

Plzeň - Milan Spěšný, plzeňský biker v barvách Merida teamu, i ve druhém klání Českého poháru v cross country na horských kolech stanul na stupních vítězů. V Kutné Hoře skončil druhý, o jednu příčku vylepšil umístění z úvodního dílu seriálu v Teplicích.

Jen mladý rival Jaroslav Kulhavý byl v královském městě rychlejší než on. Přesto Spěšný v cíli přiznal: „Jsem zklamaný.“

Chtěl vyhrát. Vlastně, měl to dokonce za úkol. „Vedení stáje vyhlásilo útok na první místo. Máme před sebou čtyři náročné týdny, ve kterých se bude bojovat o nominaci na mistrovství Evropy. Chtěl jsem se předvést. Kulhavý by mě možná nemusel zajímat, startuje v kategorii do 23 let. Ale mrzí mě, že jsem nebyl první,“ řekl Plzeňan.


Proč to nevyšlo? Spěšný v předposledním z osmi okruhů dojel vedoucí dvojici Kulhavý - Škarnitzl a hned zaútočil. „Kulhavý zůstal asi 20 metrů za mnou.
Celé předposlední a polovinu posledního kola,“ líčil.

Jenže pak Kulhavý ztrátu smazal a v posledním prudkém stoupání k majestátnímu chrámu sv. Barbory nastoupil. „Byla to moje taktická chyba, psychicky jsem nevydržel.

Pořád jsem se otáčel a věřil, že Kulhavý odpadne. Jenže držel se výborně, proto jsem na něj v podstatě počkal a chtěl si poslední síly nechat na závěrečný spurt. Kulhavý však v kopci vyrazil dopředu a já už nenašel síly reagovat,“ řekl Spěšný.

Boj o nominaci na Evropu
Pohárový výsledek poté Spěšný telefonicky konzultoval s Jánem Svoradou, sportovním manažerem stáje Merida. „Jestli mně vynadal? To ne, ale shodli jsme se na tom, kde a proč jsem chyboval,“ vysvětlil lídr východočeského týmu.

Právě pod dohledem bývalého výtečného silničáře prožil Spěšný přípravu na sezonu. „Byla jiná než ty předchozí,“ tvrdil Plzeňan.

Hodně času strávil při běžeckých dávkách, v posilovně, nebo na ledě na bruslích a s hokejkou. „Paradoxně jsem na kole v přípravě najel nejmíň kilometrů, co si pamatuju. Ale mělo to smysl. Od kola jsem si odpočinul, teď mám velkou chuť do závodění,“ uvažoval 29letý Spěšný.

Před sebou má náročný program. Příští víkend Světový pohár v Německu, pak další díl Českého poháru v Kamenici. „A za další týden další svěťák v Chámbery,“ doplnil.

V těchto závodech se bude rozhodovat o nominaci na mistrovství Evropy. V ní Spěšný chybět nechce. „Doposud jsme jezdili závody z plné zátěže. Kutná Hora byla prvním, kdy byl vytyčen útok na prvenství. Teď už to tak bude skoro pořád,“ konstatoval Spěšný.