Americký šampion Vuelty Sepp Kuss (v červeném) dojíždí do cíle 20. etapy mezi...

Americký šampion Vuelty Sepp Kuss (v červeném) dojíždí do cíle 20. etapy mezi svými týmovými kolegy ze stáje Jumbo Visma – Jonasem Vingegaardem (vlevo) a Primožem Rogličem (vpravo), kteří s ním obsazují kompletní pódium. | foto: Profimedia.cz

Jak to bylo s Kussem? Vingegaard mu chtěl pomoci, Roglič se zdráhal

  • 16
Snažili se Jonas Vingegaard a Primož Roglič v závěrečném týdnu Vuelty obrat týmového kolegu Seppa Kusse o červený dres lídra závodu? Ta otázka rezonovala cyklistickým světem. V rozhovoru pro podcast WielerFlits nyní poodkryl zákulisí týmové strategie Merijn Zeeman, sportovní ředitel Jumba.

Vzpomínáte na 17. etapu na mýtické Angliru? Tehdy trio lídrů nizozemské stáje Kuss, Vingegaard a Roglič postupně odpáralo veškeré soupeře a společně se blížilo k vrcholu.

Jenže v horních pasážích hory Roglič navyšoval tempo. Kuss v červeném trikotu začal za svými kolegy mírně zaostávat.

A ti na něj nepočkali.

Lídr závodu zůstal sám.

Skutečně mu ti dva, jimž tolikrát v roli superdomestika pomohl k triumfům na Grand Tour, chtěli sebrat titul? Jejich čin vyvolal silné emoce a Vingegaardovi a Rogličovi vyčítali neloajální chování jak fanoušci, tak mnozí bývalí či současní profesionálové.

Roglič poté vyhrál etapu na Angliru před Vingegaardem. Umdlévajícímu Kussovi pomohlo, že jej dostihl Španěl Landa, v závěsu za nímž šlapal do cíle. V celkovém pořadí uhájil aspoň náskok osmi sekund před Vingegaardem a 1:08 minuty před Rogličem.

„Všechno, co se až do této etapy stalo, byla dohodnutá týmová práce. Ale na Angliru dostali tpokyn zůstat všichni tři spolu,“ řekl Zeeman pro WielerFlits. „Je něco jiného útočit, aby ostatní jezdci z jiných týmů museli pracovat, než útočit na sebe navzájem.“

Kussův pozoruhodný životní příběh. Měl běhat na lyžích, vyhrál Vueltu na kole

Porušení týmových instrukcí se Zeeman snažil částečně ospravedlnit velkým vyčerpáním z náročné etapy. „Musíme si uvědomit: drápete se na až 20procentní stoupání, závodíte s tepovou frekvencí 200. Nemůžete očekávat, že budou v takových chvílích jasně přemýšlet.“

Součástí kontroverze byla i následná vyjádření členů týmu, kdy chyběla jednotná komunikace o tom, zda Kuss dal svým kolegům z týmu zelenou k útoku. Spekulovalo se, jestli vedení Jumba skutečně podporovalo Američanovu snahu o červený dres, nebo naopak nechalo ostatním dvěma lídrům volnou ruku, aby i oni mohli zabojovat o vítězství.

Ačkoliv toho dne Kussovi odjeli jak Roglič, tak Vingegaard, s odstupem času Zeeman prozradil, že to byl Roglič, trojnásobný šampion Vuelty a letošní vítěz Gira, kdo měl největší potíže vzdát se vlastních ambicí.

Večer po této etapě se sportovní ředitelé a jezdci Jumba sešli a celou situaci důkladně probrali.

„Měl jsem před sebou osm dospělých mužů a řekl jim: ‚Kluci, dneska se stalo tohle. Mám na to svůj názor, ale myslím, že je mnohem důležitější, co si myslíte vy‘,“ vypráví Zeeman. „Zeptal jsem se jich: ‚Za čím si teď stojíme? Oč nám jde? Kdo vlastně jsme?‘“

Potom nechal cyklisty Jumba hovořit a hlasovat.

„Všichni s výjimkou Primože se shodli: Seppovo vítězství musí být konečným výsledkem, o nějž budeme usilovat. Primož to měl s přijetím tohoto cíle těžší, nehlasoval pro, ale posléze se přizpůsobil skupině. I proto, že jeho týmoví kolegové se vyjádřili tak důrazně. Nakonec Primož řekl: ‚Můžete se mnou počítat‘.“

A je to Bora! V dresu německé stáje se Roglič pokusí vyhrát Tour

Od té doby už Roglič ani Vingegaard na kolegu neútočili. Dánský vítěz Tour dokonce v závěru další horské etapy mírně zaostal, čímž se jeho odstup od Kusse v celkové klasifikaci zvětšil.

Jumbo se tudíž stalo nejen prvním týmem, který ovládl všechny podniky Grand Tour v jedné sezoně, ale zároveň dokázalo každou z nich vyhrát s jiným jezdcem.

Hledání pravdy o událostech ve Španělsku nicméně pokračovalo. Zvlášť poté, co Roglič oznámil, že po sezoně odejde do stáje Bora, kde se stane jediným lídrem týmu na Tour.

Sepp Kuss slaví společně s týmem vítězství ve Vueltě.

Věděli v Jumbu o jeho odchodu už během Vuelty? Nebo Rogliče přesvědčily k přestupu až události ve Španělsku? „Chystal jsem ho už před Vueltou,“ tvrdí.

Každopádně nebýt toho, že změnil týmové barvy, patrně by Zeeman nepromluvil o Slovincově zdrženlivém postoji k podpoře Kusse v koncovce Vuelty.

„Myslím, že je pro všechny lepší, že Primož bude v jiném týmu,“ říká sportovní ředitel Jumba.