Primož Roglič při prezentaci stáje Jumbo Visma před letošní Vueltou.

Primož Roglič při prezentaci stáje Jumbo Visma před letošní Vueltou. | foto: Profimedia.cz

A je to Bora! V dresu německé stáje se Roglič pokusí vyhrát Tour

  • 42
Cyklistický přestup roku je potvrzen. Primož Roglič, trojnásobný šampion Vuelty a letošní vítěz Gira, odchází po osmi letech ze stáje Jumbo-Visma do německého týmu Bora-hansgrohe. Podepsal s ní dvouletý kontrakt a zaútočí v jejím dresu na titul z Tour de France.

„Vy všichni víte, co mi stále schází,“ říkal Primož Roglič už v červnu po svém triumfu na Giru. Na vítězství z Tour dosud útočil marně, zatím nejnadějnější pokus mu v roce 2020 překazil v předposlední etapě Tadej Pogačar.

Rogličovi bylo jasné, že vzhledem k aktuální výkonnosti Jonase Vingegaarda by se v Jumbu stal lídrem pro Tour jen velmi ztěžka.

A tak se na sklonku kariéry vydal v 33 letech jinam, přestože měl v Jumbu stále platnou smlouvu na nadcházející dvě sezony. Nizozemská stáj jej sice dlouho odmítala z kontraktu vyvázat, ale v průběhu září postoj změnila.

Spekulace o jeho novém zaměstnavateli se v průběhu tohoto týdne zúžily na stáje Ineos a Bora.

A německá formace v pátek v 11.10 na sociální síti X vydala strohou zprávu: Welcome Primož Roglič!

Slovinec byl už minulý týden viděn v Red Bull Athletic Centre, kde s vedením Bory jednal. Bora a Red Bull sdílejí toto zařízení nedaleko Salcburku.

V příští sezoně má dostat volnou ruku na Tour. Zároveň se neoficiálně hovoří o ročním platu 6,3 milionu eur. Tak velký má v profipelotonu momentálně pouze Pogačar v UAE Emirates.

Od odchodu Petera Sagana v roce 2021 se Bora proměňovala v tým útočící na přední pozice v celkové klasifikaci závodů Grand Tour. V sezoně 2022 překvapivě vyhrála Giro s Jaiem Hindleym. Australan se letos pokusil o průlom také na Tour, kde celkově obsadil sedmou příčku.

V týmu jsou dále z jezdců na celkové pořadí Alexander Vlasov, sedmý na letošní Vueltě, a Cian Uijtdebroeks, osmý tamtéž.

Nemůže Pogačar? A Roglič? V Ineosu dumají, jak zpátky na cyklistický trůn

S Rogličem má nicméně přijít mocná síla, která Boru vyzdvihne k boji o stupně vítězů na Tour. Jeho možný souboj s Vingegaardem, Pogačarem a Evenepoelem už nyní vzrušuje celý cyklistický svět.

Německé stáji, za kterou kdysi jezdili i Leopold König a Jan Bárta, se společně s Rogličem podařilo získat z Jumba také dlouholetého kouče Marca Lambertse. Naopak by si slovinský cyklista s sebou neměl z Jumba přivést žádného mechanika, maséra ani dalšího jezdce.

Také to je patrně součástí dohody o jeho předčasném vyvázání ze smlouvy.