Peter Sagan

Peter Sagan | foto: AP

Sagan, slovenský cyklistický Chuck Norris, zase útočí

  • 26
Na kole má přirozený instinkt lovce a agresivitu tygra. Soupeři se dohadují, jaká přezdívka pro něj bude nejlepší. Chuck Norris? Rambo? Terminátor?

Hromotluk Peter Sagan oslavil v lednu teprve 21. narozeniny, přesto už postavil cyklistický svět do pozoru. Tady klíčí obrovský talent, ujišťují experti. "Slovenský fenomén," velebí jej list L’ Equipe. "Peterův růst je raketový," říká Roberto Amadio, šéf stáje Liquigas, a přemýšlí, zda ho navzdory mládí pošle na italské Giro.

Při nedělní klasice Gent – Wevelgem na sebe upozornil znovu: 35 kilometrů šlapal v úniku, který peloton pohltil až dva kilometry před cílem. Saganova reakce? "Kdo neriskuje, nevyhrává. Nakonec to nevyšlo, ale nevadí. Raději útočím, než abych čekal na spurt."

V únoru vyhrál tři z pěti etap Kolem Sardinie, kde byl i celkovým vítězem. Ač je především sprinterem, ukazuje všem: "Do kopců mohu stoupat lépe než jiní sprinteři."

Svéráz ze Žiliny se v mládí zoceloval i výšlapy na Hrebienok nebo Solisko a soustředěním v Himálaji! Slovenské závody tehdy vyhrál i na sestřině kole ze supermarketu, v tričku a teniskách. Pil jen vodu, iontové nápoje odmítal.

GESTO VÍTĚZE. Slovák Peter Sagan vyhrál v Kalifornii i šestou etapu.

V roce 2008 se stal juniorským mistrem Evropy a světa na horském kole, skončil druhý i v juniorském závodě Paříž – Roubaix, kde zaútočil 80 kilometrů před cílem. Tehdy jej pozvali k testům do týmu Quick Step – ale výběrem neprošel! Později toho šéf stáje Patrick Lefévere lituje. Po Saganovi sáhl tým Liquigas, kde mu už loni nabídli exkluzivní smlouvu. V barvách italské stáje byl v Pro Tour nováčkem roku.

Od prvních soustředění tam dával najevo: Já nejsem tuctový hráč. "Kdo je podle vás nejlepším cyklistou světa?" ptal se ho reportér. Žádného jména se však nedočkal. Sagan reagoval: "Já se soustředím jen a jen na sebe. Jdu svojí cestou. Chci být Peter Sagan."

Poslouchá punk rock, dívá se na sci-fi filmy, hraje šachy. Nesnáší fialovou barvu, zato často vaří. Učí se z chyb. Loni v úvodu sezony vyhrál pět etap na prestižních kláních Paříž – Nice, Kolem Romandie a Kolem Kalifornie, připadal si neunavitelný, nezničitelný. Jenže v červnu byl potom jako vymačkaný citron, poslali ho domů, ať si dá od kola pauzu. Jakmile se v létě vrátil, zastavila ho střevní chřipka. Naučil se trpělivosti.

Letos tvrdí: "Mám víc zkušeností i víc odpovědnosti. Lidé v týmu vědí, že mám talent, a chtějí mi dávat šance." Liquigas jej nyní učinil lídrem pro slavné klasiky na kostkách: Kolem Flander a Paříž – Roubaix. "Budu se tam dívat, jak to dělají Boonen a Cancellara. A když získám pocit, že mohu zaútočit, poslechnu zase svůj instinkt."

Tak jako loni na Paříž – Nice. Tehdy ujel ve skupině s Contadorem a Rodriguezem, dospurtoval si pro 1. místo a řekl: "Věděl jsem, že mohu vyhrát, protože s námi nebyl žádný dobrý sprinter."


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa