Šestý Roman Kreuziger v cíli MS v Innsbrucku.

Šestý Roman Kreuziger v cíli MS v Innsbrucku. | foto: ČTK

Kreuziger po šestém místě: Jsem zklamaný, ale dojde mi, že je to úspěch

  • 69
Innsbruck (Od našeho zpravodaje) - „Dobrý, ne?“ prohodila Michaela Kreuzigerová po mužském závodě na světovém šampionátu cyklistů. Její manžel Roman právě proťal cíl na šestém místě. Postaral se o nejlepší výsledek české historie. Po téměř sedmi hodinách v sedle v cíli lapal po dechu. Okamžitě doplňoval tekutiny. „Vezmu si colu,“ žádal od člena realizačního týmu.

ZPRAVODAJSTVÍ

Průběh mužského závodu na MS v Innsbrucku.

Byl to v neděli skvělý výkon českých reprezentantů. V úniku dne šlapal Karel Hník, Romana Kreuzigera zase v hlavním balíku „hlídali“ Jan Hirt a Zdeněk Štybar. Předem určená taktika náramně vycházela.

„Předvedli jsme výborné závodění. Ušetřilo nám to spoustu sil,“ chválil lídr šestičlenné sestavy.

Michael Kukrle, Josef Černý, Štybar i Hník postupně ze závodu odstoupili. Ve výsledcích tak figurují pouze dvě česká jména: sedmnáctý Hirt, jenž zaznamenal čtvrtý nejlepší výsledek historie, a především šestý Kreuziger.

„Teď jsem zklamaný, ale postupem času mi to dojde,“ vyprávěl 32letý Čech.

Ale zaznamenal jste nejlepší výsledek v české historii.
Cíl byla desítka, což se povedlo. Ale když už člověk šlapal s nejlepšími v závěru, pomýšlel na víc. Na druhou stranu, kdyby mi někdo před startem řekl, že dojedu v Top10, byl bych rád. Takže musím být spokojený.

Peloton během stoupání na mistrovství světa v silniční cyklistice v Innsbrucku.
Peloton projíždí Innsbruckem během závodu na mistrovství světa v silniční...

V závěrečném stoupání na Höll už chyběly síly? Právě tam se vykrystalizovala čtyřčlenná skupina s pozdějším vítězem Valverdem.
Poslední dvě kola mě braly křeče. Sice jsem se s nimi popral, ale když Francouzi najeli do posledního kopce, už jsme nemohl jít přes fyzickou klapku. Tam se rozhodl závod.

Do cíle jste nakonec dojel v šestičlenné skupině. Ve spurtu porazil Dána Valgrena nebo velkého favorita Juliana Alaphilippa.
Sjeli jsme se během stoupání. Věděl jsem, že v cílovém sprintu můžu mít šanci. Když se zpětně podívám na to, jak se závodilo, budu na závod hodně dlouho vzpomínat.

Češi předvedli skvělý taktický výkon. Souhlasíte?
Výborně jeli i mladí kluci Michael Kukrle, Pepa Černý a v úniku Karel Hník. V balíku poté u mě byli Hirťák (Jan Hirt) a Zdeněk (Štybar). Drželi jsme dobré pozice vpředu, což bylo důležité na technickém okruhu, kde se ve sjezdu hodně balík drolil, pak zase spojoval. Tam se dalo ušetřit plno sil. Bohužel v závěru bylo pár lidí lepších.

Překvapil vás Valverde?
Byl to hlavní favorit. Ukázal, jaká je třída. Myslím, že dres po Petrovi (Saganovi) mu bude slušet.