František Raboň si jede pro etapové vítězství v závodu Kolem Murcie.

František Raboň si jede pro etapové vítězství v závodu Kolem Murcie. | foto: ČTK

Raboň září na závodu Kolem Murcie. Ovládl časovku a vede i celkově

  • 12
Armstrong, Meňšov, Klöden... Slavná jména nechává za sebou František Raboň v etapovém závodu Kolem Murcie. Český cyklista se nyní zaskvěl vítězstvím v časovce a před poslední etapou se navíc probil do čela průběžného pořadí, kde má luxusní náskok osmatřiceti vteřin.

V jízdě proti chronometru na 22 kilometrů za ním dojel druhý Rus Denis Meňšov, loňský šampion Gira d'Italia a dvojnásobný vítěz Vuelty, s více než půlminutovou ztrátou.

Třetí Brit Bradley Wiggins zaostal o 48 vteřin, až čtvrtý byl skvělý Němec
Andreas Klöden. Nejsledovanější muž závodu Lance Armstrong, sedminásobný vítěz Tour de France, který poprvé v Evropě startuje v barvách své nové stáje Radioshack, dokončil svou jízdu o minutu a osmnáct vteřin později.

"Jel jsem třetí od konce, což byla výhoda, protože jsem znal časy soupeřů a věděl jsem, že musím jet rychleji," vysvětloval František Raboň, jehož výkon ocenil i Armstrong. "Pěkně to Raboň 'vohulil'. Udělal fakt dojem," nechal se slyšet na svém oblíbeném Twitteru.

Raboň se v pátek díky účasti ve třicetičlenné skupině uprchlíků dostal na průběžné třetí místo, když měl stejný čas jako dosud vedoucí Španěl Josep Jufré.

A teď Čech, který nedávno skončil sedmý v etapovém závodě Kolem Algarve, dosáhl ještě zářivějšího úspěchu.

Lance Armstrong v časovce závodu Kolem Murcie.

Lance Armstrong v časovce závodu Kolem Murcie za Františkem Raboňem výrazně zaostal.

Žlutý trikot oblékl Raboň v Murcii i před rokem, kdy rovněž vyhrál časovku, která se tehdy jela jako třetí etapa. Tentokrát má člen elitní stáje HTC-Columbia velkou šanci, že udrží vedoucí pozici až do cíle závodu a dosáhne životního úspěchu v profesionálním pelotonu.

"Myslím, že jsem zajel podobný výkon jako loni. Rozdíl je v tom, že minule jsem hned následující den odpadl v horách. Teď už máme horskou etapu za sebou a přežil jsem ji v pohodě," upozornil Raboň na internetové stránce svého týmu.

Bývalý mistr Evropy do 23 let má šanci napodobit Romana Kreuzigra, který před týdnem zahájil sezonu triumfem v závodu Kolem Sardinie.

V neděli čeká cyklisty 121 kilometrů do Murcie, a přestože jsou na trase dvě stoupání, očekává se, že do cíle přijede pole pohromadě.

Raboň je optimistou. "Některé týmy na mě sice budou útočit a samozřejmě může hrozit nějaké nebezpečí, ale už jsem ukázal, že jsem na tom v kopcích dobře. Máme tu dobrý tým, takže když všechno vyjde, udržím to," věří.

Cyklistický závod Kolem Murcie

4. etapa (časovka na 22 km): 1. Raboň (ČR) 25:10, 2. Meňšov (Rus.) -33, 3. Wiggins (Brit.) -48, 4. Klöden -52, 5. Gretsch (oba Něm.) -1:03, 6. Westra (Niz.) -1:10, ...8. Armstrong (USA) -1:18, 23. Bárta (ČR) -2:11.

Průběžné pořadí: 1. Raboň 13:17:49, 2. Meňšov -38, 3. Wiggins -53, 4. Klöden -57, 5. Jufré (Šp.) -1:21, 6. Clement (Niz.), 7. Armstrong oba -1:23, ...34. Bárta -8:17.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa