Petacchi má formu, vyhrál i v úterý

Argamasilla de Alba - Italský cyklistický spurtér Alessandro Petacchi má formu. Na španělské Vueltě triumfoval už ve druhé etapě za sebou. Po pondělním triumfu byl nejrychlejší i v závěru čtvrtého dějství, když v hromadném spurtu zdolal Thora Hushovda z Norska a Němce Erika Zabela. Žlutý trikot vedoucího jezdce udržel Australan Bradley McGee.

Dnešní etapa měřila 232,3 kilometru a byla nejdelší v celém letošním ročníku španělského závodu, který patří mezi nejtěžší tři na světě. V rovinatém terénu cyklisty trápilo především velké vedro, teplota znovu šplhala i nad čtyřicet stupňů Celsia.

Už po osmnácti kilometrech se od hlavního pole oddělila čtyřčlenná skupina, v níž byli Francouzi Sébastien Joly, Christophe Edaleine a Fréderic Finot a Nizozemec Leon van Bon. Kvarteto uprchlíků si vytvořilo až více než jedenáctiminutový náskok, ale třiatřicet kilometrů před cílem bylo dostiženo.

Peloton tak do Argamasilly de Alba přijel pohromadě a v závěrečném spurtu se prosadil Petacchi, jenž si tak připsal už čtrnácté etapové vítězství na Vueltě a dvaadvacátý letošní triumf.

"Dnešní vítězství bylo těžší než ve třetí etapě, protože včera jsem nastupoval jako první a dnes jsem musel reagovat na zrychlení Belgičana Steelse," uvedl v cíli vítězný Ital. 

Ten byl v maratonské etapě v ještě lepší formě než o den dříve. "Sice byla o téměř sto kilometrů delší, ale já jsem se cítil silnější, protože mi triumf ve třetí etapě dodal velkou morální sílu," vysvětlil.

Vedení v celkovém pořadí udržel McGee, který má náskok 32 vteřin před Italem Leonardem Bertagnollim. Ve středu čeká peloton etapa dlouhá 176 kilometrů, která vede z Alcazaru de San Juan do Cuenky.

Výsledky - 4. etapa (232,3 km):  1. Petacchi (It.) 5:41:29, 2. Hushovd (Nor.), 3. Zabel (Něm.), 4. Zanotti (It.), 5. Steels (Belg.), 6. Eisel (Rak.), 7. Chavanel (Fr.), 8. Boonen (Belg.), 9. Bonomi (It.), 10. Haselbacher (Rak.) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:  1. McGee (Austr.) 14:32:01, 2. Bertagnolli (It.) -32, 3. Rodríguez -41, 4. Vila -42, 5. Yus (všichni Šp.) -53, 6. Verbrugghe (Belg.) -1:02, 7. Sastre (Šp.) -1:12, 8. Danielson (USA) -1:17, 9. Heras, 10. Bernabeu (oba Šp.) oba -1:20. 


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa