Roman Kreuziger se v závodu Kolem Katalánska udržel v elitní desítce průběžného pořadí - ilustrační foto.

Roman Kreuziger se v závodu Kolem Katalánska udržel v elitní desítce průběžného pořadí - ilustrační foto. | foto: Reuters

Pátou etapu závodu Kolem Katalánska vyhrál uprchlík, Kreuziger je osmý

  • 1
Dlouhých 165 kilometrů z celkových 181 šlapal v úniku. Riskantní tah Ital Davide Malacarne zvládl a zvítězil v páté etapě závodu série ProTour Kolem Katalánska. Český cyklista Roman Kreuziger dojel sedmnáctý a v celkovém hodnocení udržel osmou příčku se ztrátou minuty a 22 sekund na španělského lídra Joaquima Rodriguéze.

Pro dvaadvacetiletého Malacarneho ze stáje Quick Step je páteční etapové vítězství největším úspěchem kariéry. Na překvapivý triumf zadělal již 16 kilometrů po startu, když se pustil s dalšími třemi jezdci do sólového úniku. Peloton jejich tempu nestačil.

Dvacet kilometrů před koncem navíc Malacarne ujel i zbývající trojici. Tu
nakonec balík jezdců pohltil, zatímco Ital si v klidu dojel pro první výhru
během ročního pobytu v profesionální cyklistice, do níž vstoupil jako
juniorský mistr světa v cyklokrosu.

Druhý skončil se ztrátou přes půl minuty Němec Andreas Klöden těsně před Španělem Luisem Leonem Sánchezem. Průběžné vedení udržel další Španěl Rodriguéz, který dnes dojel sedmý v čele skupiny 27 jezdců, v níž nechyběla většina favoritů včetně Kreuzigra.

Rodriguéz si však v cíli hodně oddychl, že etapa nebyla delší. Sánchez se totiž v závěru pokusil o únik, kterým ho mohl připravit o průběžné vedení.

"Kdyby byla etapa o dva kilometry delší, byl by teď lídrem Sánchez," řekl Rodriguéz novinářům. "Zaútočil, když jsem nedával pozor. Jakmile mu dáte dvacet metrů náskok, je to poprava vašich šancí. Naštěstí jsem se ale rychle dohodl na spolupráci s Xaviérem (Tondem) a ztrátu jsme dotáhli. Bylo to ale těsné," dodal.

Cyklisty čekají poslední dvě etapy s nedělním cílem v Montmelu.

Kolem Katalánska

5. etapa (181,2 km): 1. Malacarne (It.) 4:50:03, 2. Klöden (Něm.) -36, 3. L. Sánchez (Šp.) -37, 4. Kreder (Niz.), 5. Taaramäe (Est.) oba -37, 6. Tiralongo (It.), ...17. Kreuziger (ČR) oba -40.


Průběžné pořadí: 1. Rodríguez 18:38:57, 2. Tondó (oba Šp.) -10, 3. Taaramäe -43, 4. L. Sánchez -45, 5. Roche (Ir.), 6. Hesjedal (Kan.) oba -1:20, ...8. Kreuziger -1:22.

,