Van Baarle dal na kostkách vale favoritům, na Paříž-Roubaix slaví Ineos

  16:48
Když se skloňoval před třetím cyklistickým Monumentem sezony tým Ineos, řeč šla především o Filippo Gannovi. Britskou stáj ale nakonec na proslulém cílovém velodromu závodu Paříž-Roubaix rozradostnil někdo jiný. Nizozemec Dylan van Baarle zaútočil 50 kilometrů před cílem ze skupiny favoritů, dojel čelo závodu a znovu zrychlil. Další závodníci už ho naháněli marně.
Dylan van Baarle v průběhu závodu Paříž - Roubaix.

Dylan van Baarle v průběhu závodu Paříž - Roubaix. | foto: Profimedia.cz

Paříž-Roubaix se rozhoduje na kostkách - to je pravda odvěká. Ineos v první polovině závodu bez pavé odstřihl favority, když rozdělil peloton na dvě obdobně velké části.

Jak Mathieu van der Poel, tak Wout van Aert nebo třeba Matej Mohorič se ale v druhé polovině s dlážděnými úseky přeci jenom dostali do boje o vítězství.

Přesto se radoval Ineos.

Konkrétně Dylan van Baarle, jenž v přímém souboji porazil největší favority a získal svůj první triumf na jednom z pěti cyklistických Monumentů v kariéře. 29letý Nizozemec přidal do týmové sbírky první dlažební kostku za triumf na „Pekle severu“.

VYTOUŽENÁ DLAŽEBNÍ KOSTKA. Dylan van Baarle se slavnou trofejí pro vítěze závodu Paříž-Roubaix

K rozhodujícímu úniku se van Baarle odhodlal 50 kilometrů před cílem, když prchnul ze skupiny favoritů a posunul se do vedoucí skupiny. Následně pak 20 kilometrů před cílem unikl i trojici závodníků na čele.

Marně ho naháněli van Aert, Küng, Lampaert a další. Nizozemec zvítězil s náskokem minuty a sedmačtyřiceti sekund. Ve sprinterském souboji nakonec druhé místo ukořistil van Aert, třetí dojel Švýcar Stefan Küng.

Jediný Čech v pelotonu Zdeněk Štybar, který dojel na velodromu v Roubaix už dvakrát druhý, byl tentokrát v poli poražených. Jezdec týmu Quick-Step Alpha Vinyl skončil pětačtyřicátý s mankem přes dvanáct minut.

Jak se vše odehrálo

Mazaný Ineos. Více než 210 kilometrů před cílem, daleko před prvními kostkami, se hlavní role ujal tým Ineos ve spolupráci se silným bočním větrem. Britská stáj šlapala na čele a snažila se roztrhat peloton.

Velký třesk. Snaha Ineosu přinesla úspěch, na legendární dlážděné klasice až nevídaný. Balík se rozdělil na dvě podobně velké části, přičemž ta první se za pokračující dřiny britské stáje, k níž se přidaly i další týmy, vzdalovala.

Trpké dělení. Van der Poel, van Aert, Kasper Asgreen, všechno hlavní favorité, kteří však viseli v zadní skupině, která už měla manko přes minutu! Vepředu naopak stále figuroval Štybar.

Třicet strašáků. Ve vzduchu viselo očekávání prvního pavé, jímž byl sektor tříhvězdičkové obtížnosti Jeana Stablinského (Troisvilles à Inchy). 75členná skupina vedená Ineosem na něho přijela s náskokem minuty a dvaceti sekund. K velodromu se ale bylo třeba prodrat ještě přes dalších 29 kostkovaných úseků...

Komplikace Ineosu. Ganna musel zastavil kvůli opravě defektu, načež týmoví parťáci na čele lehce zpomalili. Jakmile se časovkářský mistr světa na třetím dlážděném úseku dostal zpět, došlo na čele k pádu. Skupina největších favoritů se přiblížila na půl minutu.

Redukce na čele. Po hromadném pádu zbyla vepředu už pouhá dvacítka závodníků, která se dál vzdalovala pelotonu. Ne však na dlouho.

Favorité pospolu. Vedoucí skupinu dojel početný balík. S tím se však nehodlali smířit někteří jezdci v čele s Matejem Mohoričem, který vedl pětici nových uprchlíků směrem k proslulému Arenberskému lesu.

Dotáhneme to? Náskok pětice se pod tlakem pelotonu postupně snižoval, stejně jako její členové. 60 kilometrů před cílem už vepředu byli pouze Mohorič, Belgičan Tom Devriendt a Francouz Laurent Pichon, jenž však záhy odpadl také. Zbyla dvojice.

Hvězdy v zádech. Za duem uprchlíků navíc vznikla silná skupina, jež měla kolem deseti závodníků. Figurovali v ní jak van der Poel, tak van Aert.

Mohorič tam a zpět. 40 kilometrů před cílem Slovinec kvůli defektu dočasně opustil čelo. Hned poté, co se vítěz San Rema propadl do skupiny favoritů, ale znovu zaútočil. Brzy byl opět vepředu, tentokrát i s Lampaertem. Následně se přidal i van Baarle...

Baarleho chvíle. Nizozemec si útok nechal necelých 20 kilometrů před cíl. Mohorič ani Lampaert nestačili. Jezdec Ineosu bez úhony projel i zbývajícími pavé sektory, včetně posledního pětihvězdičkového Le Carrefour de l’arbre.

Van der Poel nestačí. Mezitím ve skupině favoritů zrychlil van Aert, kterého se chytil Küng. Belgičanovi, jenž se vrátil po pauze zapříčiněné covidem, nestačil mimo jiné ani vítěz Kolem Flander van der Poel.

Velký triumf i další debakl. Zatímco Ineos slaví svoji první dlažební kostku, stáj klasikářu Quick-Step vyšla opět naprázdno. Smůlu belgického týmu podtrhl v závěru Lampaert, který po kontaktu s tleskajícím divákem padl na kostky. Nakonec i tak dojel desátý.

Divák sráží k zemi Lampaerta:

Cyklistický závod Paříž-Roubaix (WorldTour)

257,2 km

1. Van Baarle (Niz./Ineos Grenadiers) 5:37:00, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 3. Küng (Švýc./Groupama-FDJ), 4. Devriendt (Belg./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), 5. Mohorič (Slovin./Bahrajn-Victorious) všichni -1:47, 6. Petit (Fr./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), 7. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 8. Pichon (Fr./Arkéa Samsic) všichni -2:27, 9. Van der Poel (Niz./Aplecin-Fenix) -2:34, 10. Lampaert (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) -2:59, ...45. Štybar (ČR/Quick-Step Alpha Vinyl) -12:35.

Autor:
  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Kanada - Švýcarsko 2:3N. Andrighetto zařídil v Praze evropské finále

25. května 2024,  aktualizováno  22:19

Českou reprezentaci ve finále hokejového mistrovství světa čeká Švýcarsko. To v semifinále porazilo...

Karviná - Vyškov 1:0, favorit vyhrál i druhý zápas baráže, rozhodl Mikuš

2. června 2024  16:51,  aktualizováno  19:34

Aktualizujeme Karvinští fotbalisté v baráži proti Vyškovu vyhráli i druhý zápas nejtěsnějším rozdílem 1:0 a...

Perušič se Schweinerem vyhráli turnaj na „pláži“ve Starých Jablonkách

2. června 2024  13:07,  aktualizováno  19:32

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner ovládli po výhře 21:17, 17:21, 15:11 nad...

Táborsko - Budějovice 1:1, domácí byli lepší, hosty udržel v lize gólman Šípoš

2. června 2024  16:55,  aktualizováno  19:30

Aktualizujeme Táborský útočník Petr Plachý si zaběhl za obranu a na malém vápně trknul hlavou do míče....

Djokovič završil vítězný obrat ve tři ráno: Spát nechci, není někde párty?

2. června 2024  19:29

Paříž (Od našeho zpravodaje) Když takový tenisový borec jako Novak Djokovič prohlásí, že vystřihl nejlepší výkon na jednom z...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...