V deváté etapě Tour de France zvítězil Pierrick Fedrigo (v modrém) před Frankem Pellizottim

V deváté etapě Tour de France zvítězil Pierrick Fedrigo (v modrém) před Frankem Pellizottim | foto: Reuters

Na Tour triumfoval Francouz Fedrigo, Kreuziger dojel spolu s favority

  • 109
Až závěrečný spurt rozhodl o vítězství Pierricka Fedriga v deváté etapě cyklistické Tour de France. Třicetiletý Francouz předčil v dramatickém finiši svého parťáka z úniku Franka Pellizottiho. Peleton dorazil do cíle v Tarbes se ztrátou 34 vteřin a nechyběli v něm hlavní favorité včetně lídra Nocentiniho, ani Čech Roman Kreuziger.

Fedrigo si pro druhý triumf na Tour v kariéře dojel po úniku, který trval téměř celou závěrečnou pyrenejskou etapu. Spolu s Kreuzigrovým kolegou z týmu Liquigas Pellizottim dorazili mezi prvními i na oba dvě vrchařské prémie - jak na Col d'Aspin, tak na legendární Col du Tourmalet, kam peloton Tour stoupal už počtyřiasedmdesáté v historii.

Armstrong chce na Tour i příští rok

Americký cyklista Lance Armstrong chce i příští rok startovat na Tour de France. Sedminásobný vítěz slavného závodu to prohlásil v rozhovoru pro televizní stanici France-2 po deváté etapě. Sedmatřicetiletého Američana se v rozhovoru reportér zeptal, zda letošní ročník je jeho poslední. "Pravděpodobně ne, pravděpodobně ne. Ještě bych chtěl jednu Tour zvládnout," odpověděl Armstrong. Pokud by na Tour startoval i příští rok, nemuselo by to být v týmu Astany. Americký cyklista se nedávno nechal slyšet, že zvažuje založení vlastní stáje. Rodák z Texasu se letos po více než tříleté pauze vrátil do profesionálního pelotonu.

Bývalý francouzský mistr Fedrigo a Pellizotti zůstali v úniku jako poslední ze skupiny, která se od pelotonu odpoutala brzy po startu. "Nejprve jsme byli čtyři, pak tři, nakonec dva a já vyhrál. Je to moment absolutního štěstí," uvedl Fedrigo, který zopakoval svůj triumf na Tour z roku 2006.

Hlavní pole přivedl po 160 kilometrech do cíle trojnásobný mistr světa Španěl Oscar Freire a nechyběl v něm nikdo z adeptů na celkové vítězství. Vedení uhájil Ital Nocentini, jenž má stále v čele šestisekundový náskok před Španělem Albertem Contadorem a další dvě sekundy k dobru na sedminásobného šampiona Armstronga Lance Armstronga.

"Doufal jsem, že udržím žlutý trikot až do volného dne. Do Limoges se za mnou přijde podívat manželka a záleželo mi na tom, abych ji mohl pozdravit ve žlutém," poznamenal lídr Nocentini.

Třiadvacetiletý Kreuziger dojel na 48. místě a po prvním týdnu mu patří 14. pozice s odstupem 2:40 na Nocentiniho. Dvanáctého muže loňské Tour mrzela těsná porážka kolegy Pellizottiho, ale pochvaloval si bezproblémovou etapu. "Tourmalet se jel poměrně klidně a rovnoměrně. A já byl docela v pohodě, den ode de se cítím líp," uvedl na svém webu.

Cyklisté po dojezdu spěchali na letiště v Tarbes, odkud se přesunovali strávit volný den do Limoges. "Stihli jsme se akorát osprchovat, nahnali
nás do autobusu a z něj rovnou do letadla. Letěli jsme asi 45 minut,"
popsal Kreuziger. V úterý je čeká 194,5 km do Issoudonu, až na tři stoupání čtvrté kategorie je trasa prakticky rovinatá. 

Podle Armstronga se bude situace na předních příčkách výrazně měnit až příští neděli, kdy je na programu 15. etapa s cílem na kopci ve švýcarském zimním středisku Verbier.

"Teď nás čekají tři nebo čtyři dny, v nichž se asi nebude v pořadí nic dít. Řekl bych, že všichni favorité považují za další velký test Verbier," mínil slavný navrátilec do pelotonu.

Tour de France - 9. etapa

(160,5 km): 1. Fedrigo (Fr.) 4:05:31, 2. Pellizotti (It.) stejný čas, 3. Freire (Šp.), 4. Ivanov (Rus.), 5. P. Velits (SR), 6. Rojas (Šp.), 7. Van Avermaet (Belg.), 8. Lequatre (Fr.), 9. Ballan (It.), 10. Roche (Ir.), ...48. Kreuziger (ČR) všichni -34.


Průběžné pořadí: 1. Nocentini (It.) 34:24:21, 2. Contador (Šp) -6, 3. Armstrong -8, 4. Leipheimer (oba USA) -39, 5. Wiggins (Brit.) -46, 6. Klöden (Něm.) -54, 7. Martin (Něm.) -1:00, 8. Vandevelde (USA) -1:24, 9. A. Schleck (Luc.) -1:49, 10. Nibali (It.) -1:54, ...14. Kreuziger -2:40.


Průběžné pořadí soutěže o bílý trikot (jezdci od 25 let): 1. Martin (Něm.) 34: 25: 21, 2. A. Schleck (Luc.) -49, 3. Nibali (It.) -54, 4. Kreuziger (ČR) -1:40, 5. Feillu (Fr.) -3:26, 6. P. Velits (SR) -4:28.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa