Cyklokrosař Martin Bína na trati mistrovství světa v Táboře.

Cyklokrosař Martin Bína na trati mistrovství světa v Táboře. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Únavový syndrom srazil Bínu z kola. Teď se chce vrátit i s kosmetikou

  • 0
Jsou to dva roky, co zažil asi nejlepší sezonu v životě. Vyhrál závod Světového poháru v Hoogerheide, druhý byl v Zolderu, osmý v Táboře. Na mistrovství světa obsadil desáté místo a stal se republikovým šampionem. Rok na to zažil sezonu hrůzy. Teď se chce vrátit a když to nevyjde, má i tak co dělat.

Po skvělé sezoně 2013/2014, kdy po cyklokrosových tratích lítal a doma byl téměř neporazitelný, přišel útlum. V dresu vybarveném českou trikolorou se trápil.

„Ale bylo mistrovství světa v Táboře a na republikovém šampionátu jsem chtěl obhájit titul. Proto jsem žil v myšlence, že dělám něco špatně, že bych měl víc trénovat, co mě ještě víc unavovalo a zabíjelo,“ vzpomíná na rok staré problémy Bína.

Ve Slaném na republikovém šampionátu nedojel, na tom světovém v Táboře pak byl kvůli špatné předávce v depu diskvalifikován. Po sezoně si vzal pár týdnů volno, než odcestoval na Mallorcu znovu trénovat. „Asi po dvou nedělích se mi tam ale zdravotní problémy vrátily,“ říká.

Nemělo smysl dál pokračovat, dál se babrat ve výsledcích, na které nebyl zvyklý. „Není to nemoc, je to únavový syndrom, tělo bylo přetažené. Kdo sledoval loňskou sezonu, tak asi poznal, že to nejsou úplně normální výsledky,“ vyprávěl s odstupem.

„Třeba jsme šli v létě na túru a já tři dny po ní cítil, že jsem úplně mrtvý. Měl jsem stavy únavy, vyčerpání, červených očí a oteklosti. Někdy byl problém si dojít dokonce na záchod.“

Těch problémů, které v kariéře zažil, už bylo dost, rozhodl se své myšlenky obrátit jinam.

„Nápad už jsem měl delší dobu, ale když děláte cyklistiku, tak nemáte na nic jiného čas. A já ho teď měl. Chtěl jsem mít něco svého, tak jsme s přítelkyní Klárou vytvořili novou značku sportovní kosmetiky,“ prozradil, čím se bavil v době, kdy na kolo nemohl.

Celý projekt by se měl symbolicky rozjet v sobotu, tedy v den startu republikového šampionátu v Kolíně. „Prodej bude skrz e-shop. Dbali jsme na kvalitu, aby všechny přípravky pocházely z přírodních věcí. Zadání bylo jednoduché – chtěli jsme přírodní, kvalitní a nadupanou recepturu.“

Kromě České republiky a Slovenska by rád se svými přípravky expandoval i do zahraničí. „Máme rozjednaného distributora ve Španělsku a chtěli bychom to postupně dostat do celé Evropy. Zároveň nechceme mířit jen na profesionální sportovce, ale i na ty, co si jdou dvakrát týdně zaběhat, nebo jdou na kolo a mají z pohybu radost,“ povídal předloňský mistr republiky v cyklokrosu.

Své přípravky testoval sám, nebo s pomocí kolegů – profesionálních cyklistů.

Sám však ještě cyklistice vale nedal. „Před měsícem jsme byli na horách a bylo to v pohodě. Cítím se jako normální člověk, co může sportovat,“ radoval se. „Teď, když napadl sníh, tak jsem hned vyrazil na kolo. Pomaličku to zkouším a pokud to půjde a uvidím, že se mi nevrací únavové stavy, chtěl bych se v září postavit na start krosových závodů.“

Za jaký tým, to ještě Bína neví, ale problém sehnat angažmá asi mít nebude.

„Hlavní bude, abych byl zdravý,“ uzavírá.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa