Leopold König kvůli vracejícímu se zranění kolene starty stále jen rušil.

Leopold König kvůli vracejícímu se zranění kolene starty stále jen rušil. | foto: Bora Hansgrohe / Stiehl Photography

König vs. koleno. Chystá další pokus o návrat, ještě letos v Itálii

  • 16
Santo Toribio de Liébana (Od našeho zpravodaje) - Kdyby šlo vše podle plánu, byl by v těchto dnech lídrem týmu Bora na Vueltě. Jenže místo toho se Leopold König snaží trénovat v Nice. Vrátí se? A kdy?

Po prohře Petry Kvitové s Venus Williamsovou na US Open napsal Leopold König na Twitter: „Petra má zpět sebedůvěru, a to je asi ta nejdůležitější věc.“

Přesně takovou injekci sebevědomí nyní potřebuje i on.

Zatím hledá sílu třeba i ve vzpomínkách, s jakými velikány ještě před rokem držel na Vueltě krok. Na Facebooku má nyní vystaveno pořadí loňské 11. etapy s horským dojezdem na Peňu Cabargu.

Tehdy znělo:

1. Froome, 2. Quintana, 3. Valverde, 4. KÖNIG, 5. Contador, 6. S. Yates, 7. Scarponi, 8. Chaves. Unikátní společnost, že?

Měl tady závodit i letos.

Měl jet předtím Tour.

Měl být lídrem na Giru.

Ale nic z toho se nestalo. Kvůli vracejícímu se zranění kolene starty stále jen rušil. Za rok má na kontě pouhých pět závodních dnů a z nich jen dva dokončené.

„Odepsaná sezona,“ napsal odborný server cyclingnews.com. V Česku se o něm mluvilo jako o cyklistickém Tomáši Rosickém.

Stejně jako Rosický, věří dál také König a lidé kolem něj. Trénoval doma v Moravské Třebové. Teď už se týden připravuje s bratrem v kopcích okolo Nice. Chystá další pokus o návrat.

06.září 2017 v 21:56, příspěvek archivován: 08.září 2017 v 07:38

Trénujem přetížení https://t.co/pZJwib1Dt5

„Leo opět může normálně trénovat bez bolesti,“ sděluje mi Enrico Poitschke, sportovní ředitel týmu Bora, na startu další etapy Vuelty. „V září zkusí jednorázové závody v Itálii: Memorial Pantani, Varesine a worldtourovou klasiku v Lombardii. Pak uvidíme.“

Jaký je tedy stav jeho tajemstvím zahaleného kolene. Co s ním vlastně má? Loni po pádu v závodě Kolem Valencie trpěl dlouhodobým problémem s kostní modřinou. Letos Poitschke vysvětluje: „Víc než o zánět jde o záležitost vazů. Navíc bolest nezůstává na jednom místě. Když Leo začne s tréninkovým procesem, jezdí bez potíží. Ale jakmile došlo na tvrdší a intervalovou přípravu na závody, bolest se znovu ozvala a bylo jí dost.“

Proto ho ve třetí etapě stáhli z červnového závodu Dauphiné. Proto ho nenechali dokončit ani srpnovou klasiku v San Sebastianu. „Nechtěli jsme nic riskovat,“ říkal tehdy lékař týmu Jan-Niklas Droste.

„Přesto po obou těchto závodech nebyl stav Leova kolena vůbec dobrý,“ poukazuje Poitschke.

Problémy by podle lékařů nevyřešil žádný operační zákrok. „Může jen čekat, cvičit, doufat. Upravili jsme i jeho pozici na kole,“ říká 48letý sportovní ředitel Bory. Právě k těmto změnám se v současnosti König upíná, podle zákulisních informací začal používat jiný typ sedla a treter.

Před čtyřmi lety se s Poitschkem v andaluské Esteponě objímal. Při debutu stáje na Grand Tour (tehdy ještě pod názvem NetApp) hned senzačně ovládl etapu Vuelty. Jeho vstup na scénu třítýdenních podniků byl impozantní.

Vuelta 2013 - celkově devátý.

Tour 2014 - sedmý.

Giro 2015 - šestý.

Dva roky prožil ve stáji Sky, načež se letos vrátil do Bory-Hansgrohe. „Vždy měl v sobě tolik potenciálu, jen tělo ho zrazovalo,“ říká Poitschke. „Pokaždé, když už si myslíme, že je vše vyřešeno, zase se něco objeví. I v minulosti řešil každý rok zdravotní trable, se svým tělem se pořád pohyboval nahoru dolů. Měl by tedy jít zase nahoru.“

Bella Italia  Ještě pár takových tréninků s amaterem @konig_gabriel a můžu závodit

Příspěvek sdílený Leopold König (@leopoldkonig),

V Boře mu dali smlouvu do roku 2019. V příští sezoně tam zůstane jediným Čechem. S Janem Bártou tým kontrakt neprodloužil, údajně jedná mimo jiné s polským druhodivizním týmem CCC.

„Na druhou půlku roku mi v Boře vypsali jen sedm závodních dnů,“ posteskl si Bárta už na mistrovství republiky. Že důvěra mezi ním a Poitschkem opadala, bylo zjevné.

Naopak v případě Königa je sportovní ředitel přesvědčen, že kdyby jednu sezonu odtrénoval bez zdravotních potíží, dokáže závodit na té nejvyšší světové úrovni. „Doufám, že to v dalších letech uvidíme,“ říká Poitschke. „Stále jsem optimista.“

Tím je i 29letý Leopold König.

Úplně nahoře má na svém twitterovém účtu připnutu zprávu, kterou napsal v červenci 2014: „Věřím, že jednoho dne mohu vyhrát Tour.“