Roman Kreuziger, cyklistika

Roman Kreuziger, cyklistika | foto: Reuters

Kreuziger už je v místě Tour. Zatím nasává atmosféru

  • 8
Roman Kreuziger je už v místě letošní Tour de France. Mladíček, který před dvěma týdny šokoval cyklistickou elitu ve Švýcarsku triumfem na čtvrtém nejtěžším etapovém závodě světa, v noci přiletěl se svým týmem do Brestu. Tam v sobotu 95. ročník slavné Tour odstartuje. "Zatím si připadám jako na normálním závodě," řekl Kreuziger.

Je mu teprve dvaadvacet, ale ve své italské stáji Liquigas možná bude patřit k lídrům slavného závodu.

Tři dny před startem na své první Tour se ale Roman Kreuziger zatím pouze rozkoukává. Program po příletu do Francie má ale pořádně nabitý. "Letěli jsme ve středu z Benátek do Paříže, pak přestup na letadlo do Brestu. Na hotel jsme se dostali až k půlnoci," popsal Kreuziger úvodní minuty na francouzské půdě.

Na pokoji bydlí s Bělorusem Kuščinským. "Dobře si rozumíme. Je to klidný kluk, v Itálii žije dlouho, italsky mluví perfektně."

Našlapaný bude mít Kreuziger také dnešní den. "Ráno snídaně, pak čtyři hodiny trénink s týmem, k tomu povinné kontroly a večer slavnostní prezentace," dodal.

. liquigas na tdf

Manuel Beltrán (Šp.), Francesco Chicchi (It.), Vincenzo Nibali (It.),  Filippo Pozzato (It.), Manuel Quinziato (It.), Murilo Fischer (Braz.), Roman Kreuziger (ČR), Aleksander Kusčinskij (Běl.), Frederik Willems (Bel.)

Na tu se juniorský mistr světa 2004 těší. "Představí se všechny týmy, pojedeme na kole asi kilometrový úsek. Bude to show pro lidi, tak to na mě asi teprve dýchne. Ale zatím si připadám jak na normálním závodě," uvedl s klidem.

Minulý týden absolvoval poslední přípravu. "Jak se cítím? Jde to. O víkendu nás čekaly těžké tréninky. Hlavně v sobotu jsem jezdil pět hodin v kopcích. Prostor ale dostal i odpočinek, abych mohl na Tour odjet v optimální pohodě."

Možná až dnes večer se dozví, jakou úlohu bude v týmu zastávat. "Nevím. Je ale jasné, že na mě a Nibaliho, jakožto nejmladší jezdce, nebude vyvíjen žádný tlak."

Kreuziger už nedávno přiznal, že chce při své premiéře slavný závod, který letos měří 3 500 kilometrů, hlavně dojet. "Abyste se měl něčemu přiučit, tak je třeba dojet. Během prvních deseti dní se uvidí, jak jsem na tom kondičně a jestli má význam bojovat o celkové umístění, nebo zda mám případně zkusit vyhrát nějakou horskou etapu."

Nebude se bát vzít na sebe případnou roli lídra. "Pokud se budu cítít dobře, nebudu mít problém tu zodpovědnost vzít."

Tým pro Tour se na poslední chvíli změnil. Kvůli problému s achilovkou vypadl Bennati, místo něj jede Cichi. Nejzkušenějším bude sedmatřicetiletý Španěl Manuel Beltran Martinez. "Jeho zkušenosti by mně a Nibalimu mohly pomoci, hlavně v horách."

Za největší aspiranty na celkový triumf považuje Kreuziger Australana Evanse, Španěla Valverdeho, Andyho Schlecka z Lucemburska či Cunega z Itálie. Po deseti dnech už budeme vidět, jak kdo na tom je a jak by se Tour mohla vyvíjet."

95. ročník Tour de France odstartuje v sobotu 5. července v Brestu, cíl je v Paříži 27. července.