Cadel Evans

Cadel Evans | foto: Reuters

Kdo jsou záložní favorité cyklistického Tour 2009

  • 0
Saint-Fergeau (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Armstrong, nebo Contador? Contador, nebo Armstrong? Ale co kdyby se nakonec smál někdo třetí vzadu... Kdo?

Rinaldo Nocentini. Ital z francouzského týmu AG2R je v seznamu proto, že má nyní žlutý trikot. Zažívá nejlepší dny v kariéře, ale zřejmě ani on nevěří, že by mohl první místo udržet až do Paříže. Ve vedení je navíc i díky nepřímé podpoře Astany.

Levi Leipheimer. Třetí muž Astany drží celkově čtvrté místo. Zůstává stranou mediální pozornosti. Přitom dojel šestý na Giru a loni druhý za Contadorem na Vueltě. "Třeba se ukáže, že jsem nejsilnější já," pronesl 35letý Američan ve Francii.

Bradley Wiggins. Vynikající dráhař, který v Pyrenejích předvedl, že stačí i v kopcích, momentálně drží pátou pozici se ztrátou 46 vteřin na Nocentiniho. Se soubojem o žlutý dres však nemá žádné zkušenosti.

Christian Vande Velde. Loni byl Američan pátý, nyní je zatím osmý. "Christian je dobrý, ale nevím, zda stačí na nejlepší," přiznal Jonathan Vaughters, šéf jeho stáje Garmin.

Andy Schleck. Mladého Lucemburčana zatím provází smůla, už třikrát píchnul. Ale do Alp se těší. "Tam to bude o něčem jiném. Rozhodující bude 17. etapa." K ruce má i bratra Fränka, který je třináctý a říká: "Když bude třeba, obětuju se pro něj. Za rodinu položím i život."
Roman Kreuziger. Může český talent vyhrát? "Ne. Buďme realisté. Cíl Romana i Vincenza Nibaliho je umístění v první desítce," odpověděl šéf Liquigasu Roberto Amadio.

Carlos Sastre. Zatím je nenápadný. Ale to byl i loni, kdy nakonec o triumfu rozhodl v 17. etapě s cílem v Alpe d’Huez. Navíc pak Španěl všechny zaskočil výtečnou časovkou. Jenže tehdy měl silnější tým a ztrácel na soupeře jen 49 vteřin. Teď mu chybí skoro tři minuty.

Cadel Evans. "S tříminutovou ztrátou můžu snad i říct, že moje práce tady skončila," přiznal v pondělí Australan, který byl už dvakrát druhý.

Denis Meňšov. V horách stačil nejlepším, ovšem ještě před Pyrenejemi nabral vítěz Gira ztrátu pět minut.

Jak to vidí sázkaři


Contador (Šp.) 1,5:1 (2,2:1)
Armstrong (USA) 5,1:1 (7:1)
A. Schleck (Luc.) 22:1 (8:1)
Sastre (Šp.) 50:1 (24:1)
Evans (Aus.) 65:1 (11:1)
Leipheimer (USA) 70:1 (44:1)
Wiggins (Brit.) 120:1 (800:1)
Vande Velde (USA) 230:1 (150:1)
Meňšov (Rus.) 430:1 (15:1)
KREUZIGER 700:1 (80:1)
Nocentini (It.) 760:1 (1000:1)

Vysvětlivky: číslo značí kurz na vítězství podle betfair.com, v závorce kurz před Tour


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa