Úkol splněn. Jan Hirt za cílem 15. etapy Gira, kterou dokončil společně s...

Úkol splněn. Jan Hirt za cílem 15. etapy Gira, kterou dokončil společně s největšími favority. | foto: Tomáš Macek, MAFRA

Hirt v Alpách: Cítil jsem se v pohodě. Mohl bych pokračovat i bez volného dne

  • 6
Cogne (Od našeho zpravodaje) - Po brutální sobotě může přijít v horách ještě drsnější neděle, varovali sportovní ředitelé týmů. „Za tu sobotu by někdo mohl zaplatit,“ naznačoval po 14. etapě i Jan Hirt. V patnáctém dějství Gira však takový scénář nenastal. Český cyklista šlapal do cíle v alpském středisku Cogne po boku největších hvězd a zakončil druhý týden závodu na dvanácté příčce průběžné klasifikace.

Nakonec nebyla etapa takovou divočinou, jak jste se obávali.
Nebyla. Byla to dneska docela klidná etapa.

Mohl k takovému průběhu a celkovému zklidnění přispět i hromadný pád v jejím úvodu, kdy se na zemi ocitl i růžový Carapaz?
Nevím. Spíš silné stáje uklidnilo, že v úniku nebyli nebezpeční lidé (pro celkové pořadí). Šlo o to, jestli Ineos bude chtít jet na etapu. Ale Ineos i Bora jely tentokrát defenzivu.

Jak se vám osobně po včerejšku povedlo zregenerovat?
Dnes jsem se cítil dobře, v pohodě.

Máte zatejpované koleno.
To už je taková prevence.

Co vám po tak náročné etapě, jakou byla ta sobotní, pomáhá?
Masáž a najíst se. Ono se nic moc jiného ani vymyslet nedá.

Díky úniku ve druhé polovině etapy do Cogne vás dnes přeskočil v pořadí Guillaume Martin z Cofidisu, kterému nyní patří desátá příčka. Ovšem rozdíly jsou stále malé.
On to tak Martin dělá každou Grand Tour. Jeden den odpadne, pak zase odskočí dopředu a tím se znovu pořadím vrátí nahoru. Stejně tak ještě může nějakým únikem poskočit ve výsledcích i někdo jiný.

Nebo se můžete ve třetím týdnu vydat do úniku i vy. Největší favorité by vás mohli pustit.
To je možné. Uvidíme. Ale náš Pozzovivo je pátý, je na tom dobře, také pro něj je dobré, když jedeme spolu vepředu, kdyby se něco dělo.

V minulosti jste na rozdíl od jiných cyklistů nemíval problémy s etapami následujícími po volných dnech. Takže pro vás není problém znovu se zahřát do provozní teploty?
Myslím, že ne, že mi to tolik nevadí. Dokonce se domnívám, že ve třetím týdnu Grand Tour by mi bylo celkem jedno, jestli bychom pokračovali s volným dnem nebo bez něj. Kdybychom pokračovali bez něj, jelo by se třeba celkově pomaleji. Věřím, že bych trpěl míň než většina.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa