Všechno bylo jinak. Jak Giro postavilo prognózy na hlavu a i Hirta bolely nohy

  10:30
Treviso (Od našeho zpravodaje) - Mělo to být ve čtvrtek eldorádo sprinterů a oddechový den pro vrchaře. Ovšem Giro opět jednou prokázalo, jak je nevyzpytatelné. V Trevisu se tak neradovali ani Démare, ani Cavendish, ani Gavíria. A dokonce i růžový Carapaz prohlásil: „Nebylo to vůbec jednoduché.“
Belgičan Dries De Bondt (uprostřed) poráží ve spurtu 18. etapy Edoarda Affiniho...

Belgičan Dries De Bondt (uprostřed) poráží ve spurtu 18. etapy Edoarda Affiniho (vpravo) | foto: AP

Tři „samozřejmosti“ byly předtím spojovány s 18. etapou Gira.

Za prvé: únik tentokrát nemá šanci dojet do cíle.

Za druhé: v hromadném dojezdu si to rozdají sprinteři.

Za třetí: v popředí celkového pořadí nedojde k žádným změnám.

Jenže všechno bylo jinak. Neplatil ani jeden z těchto předpokladů. Stejně jako se nenaplnilo očekávání vrchařských lídrů, že si v této etapě trochu orazí.

Pořadí se poprvé měnilo ještě před startem ve městečku Borgo Valsugana, pod kopcem s působivým středověkým hradem.

Covid zase straší sportovní svět. Holt je to někdy na náhodu, říká Kvitová

Když tu autobus stáje UAE Emirates přijížděl na parkoviště týmů, málokdo tušil, že je v něm o jednoho závodníka méně. Po chvíli však už nečekaná zvést putovala po karavaně závodu: „Slyšeli jste to? Almeida má covid.“

Sportovní ředitel Mauro Gianetti poněkud expresivně potvrzoval: „Je to pravda a je to strašně na hov.... Joao bojoval o pódium, bíý dres měl prakticky jistý. Zato teď? Je to vážně na hov... Musíme se s tím nějak vyrovnat.“

Uprchlíci vyzráli na peloton, jásal de Bondt. Hirtovi patří šesté místo

Třiadvacetiletý Portugalec Joao Almeida držel čtvrté místo v celkové klasifikaci a oblékal bílý dres nejlepšího mladíka - rázem se ocitl mimo hru. Najednou dostával nové kontury stav, v němž byl spatřen v cíli předchozí alpské etapy. Tehdy vypadal nejen naštvaně ze ztráty, kterou nabral na Carapaze, Hindleyho a Landu, ale i velmi vyčerpaně.

„V noci se potom probudil kvůli přetrvávající bolesti v krku a necítil se vůbec dobře. Následný antigenní i PCR test byly pozitivní,“ informoval lékař týmu Michele De Grandi.

Hned otestovali zbytek týmu, naštěstí Almeida zůstal jediným pozitivním. V UAE Emirates si při vší té smůle aspoň mohli gratulovat k rozhodnutí, že na Giru všechny své cyklisty ubytují v jednolůžkových pokojích. Na rozdíl například od stáje Intermarché.

Almeidovo odstoupení každopádně znamenalo, že Jan Hirt se už ve čtvrtek dopoledne posunul na šesté místo celkového pořadí. „Ale nejsem rád, když někdo vypadne ze závodu kvůli takovým věcem,“ ujišťoval.

Je libo partička pokeru?

Netradičně pozdě, až ve 13.40, se pak peloton ze startu vydal k jihu, zprvu mezi majestátními horskými stěnami, a následně po mírně se svažující trati s občasným krátkým kopečkem takřka až k Jaderskému moři.

S tvořením úniku a sestavou uprchlíků neměl nikdo velký problém. Stejně budou dojeti, jinak to v této etapě ani dopadnout nemůže. Vždyť kvůli tomuto jednomu jedinému dni poslední šance musí pánové Arnaud Démare, Mark Cavendish, Fernando Gavíria nebo Alberto Dainese protrpět v posledním týdnu Gira celkem 18 961 nastoupaných metrů, povětšinou daleko za pelotonem v grupetu a v souboji s časovým limitem.

Tahle etapa bude konečně zase naše parketa, věřili.

Netušili, že před nimi šlapou gambleři. Že parta uprchlíků na své zdánlivé Mission Impossible s nimi sehraje vrcholnou partii cyklistického pokeru.

Ti čtyři měli totiž plán. Dobrý plán.

A nebyli to žádní nazdárkové.

Vzorný lídr, nebo nevěrný jezdec? Carapaz se znovu dostal na rozcestí kariéry

Dries De Bondt, po většinu roku velmi důležitý pomocník hvězdného van der Poela. Edoardo Affini, výborný časovkář. Magnus Cort, dánský silák se sedmi etapovými triumfy na závodech Grand Tour. A Davide Gabburo, který se už osvědčil v úniku osmé etapy, kdy dojel osmý.

Jejich plán byl takový, že neustále budou před pelotonem udržovat náskok kolem dvou minut. Když zpomalil peloton, zpomalili i oni, šetřili síly. Věděli, že balík je nebude chtít spolknout příliš brzy před cílem, aby tím nevzniklo riziko nového úniku. Zároveň se rozhodli ukolébat sprintery pocitem: Ty čtyři přece vždycky dostihneme.

„Vzbuzovali jsme u sprinterských týmů zdání, že jsme skupina čtyř kluků, která je snadno kontrolovatelná,“ vyprávěl Affini.

Jenže najednou za to vzali. Na krátkém prudkém stoupání na Refrontolo 50 kilometrů před cílem.

„Řekli jsme si: A teď pojedeme naplno až na čáru, jak jsme si naplánovali,“ popisoval De Bondt. „Každý z těch čtyř kluků dodržel slovo, vydali ze sebe narosto vše, poctivě střídali, netaktizovali, jeli na hraně každou zatáčku.“

Pětadvacet kilometrů před cílem v Trevisu měli náskok 1:25 minuty. To by stále neměl být problém, věřili sprinteři v pelotonu.

Chyba. Byl to problém.

Giro d’Italia 2022

příloha iDNES.cz

Zběsilá honička dirigovaná stájemi Quick-Step, UAE Emirates a Groupama - FdJ nepřinášela úspěch. Předtím se jejich domestici ukolébali falešným pocitem bezpečí. Teď bylo pozdě bycha honit.

„Tvrdě jsme pracovali, abychom uprchlíky vrátili zpět,“ řekl zklamaný Gaviria. „Tempo bylo vysoké, ale nestačilo. Je smutné odjet z Itálie s prázdnou.“

Muži v úniku na ně vyzráli.

Načež si to kousek od historických hradeb Trevisa rozdali na férovku. A Dries De Bondt se stal už třetím jezdcem stáje Alpecin na letošním Giru, jenž urval etapové prvenství.

Pozor, před Lópezem je díra

Mocná naháněná a panika v závěru etapy navíc způsobila pořádné zmatky v pelotonu. Najednou se rozdělil na dvě části. V té druhé, jejíž ztráta se stále zvětšovala, šlapali i průběžně osmý Juan Pedro López z Treku a třináctý Thymen Arensman z DSM.

Další týmy vyhlašovaly poplach. A jejich lídři za cílem zhluboka oddechovali. Včetně Jana Hirta.

„Když sprinteři nechají v úniku tak chytré lidi, co mají nohy, je to potom těžké,“ říkal český jezdec. „Balík se dělil dost vepředu. Už před krátkým prudkým kopcem v něm López udělal díru, pak znovu i ve sjezdu a už se nevrátil. My jeli zhruba tři pozice za ním, ale ještě jsme to doskočili dopředu.“

Chvíli zděšení zažili rovněž příznivci týmu Bora. Jai Hindley má defekt a ztrácí! Vzápětí přišla úleva. Došlo k němu už v ochranné tříkilometrové zóně, 2500 metrů před cílem. Druhý muž pořadí sice dorazil s odstupem za pelotonem, přesto v celkovém pořadí nadále ztrácí jen tři sekundy na Richarda Carapaze.

Naopak López, jehož skupina nabrala manko 2:57 minuty, sice uhájil bílý dres, ale v celkovém pořadí se stěhoval na devátou pozici za Domenica Pozzoviva.

ZBĚSILÝ ZÁVĚR. Peloton přijíždí do cíle v osmnácté etapě Gira.

„Doufal jsem, že to bude lehká etapa, ale stejně tak jsem si před jejím startem říkal, že právě takové etapy bývají někdy nejhorší,“ říkal po závěrečném kvapíku Hirt a nezastíral: „Nohy mě bolí dost.“

Bolely také De Bondta, ovšem vše u něj přehlušovala euforie z prvního vítězství kariéry na scéně Grand Tour.

Přitom už dávno nemusel být závodním cyklistou.

V roce 2014 po defektu a následném pádu vletěl ve vysoké rychlosti do stěny domu u silnice. Způsobil si dvě zlomeniny spodiny lebeční a otok mozku. Dva týdny ležel v kómatu a lékaři neočekávali, že se plně zotaví.

De Bondt to dokázal. V sezoně 2020 korunoval svůj až zázračný comeback titulem belgického šampiona.

„Žiji si svůj sen,“ dlouze se rozhovořil na tiskové konferenci v Trevisu. „Kdysi se můj sen málem roztříštil na kousky. Díky tomu si nyní uvědomuji, jak krásnou a plnohodnotnou práci mám. Současně cítím, že jsem se stal inspirací pro tolik lidí, kterým ukazuji, že ani v nejkritičtějších situacích nesmíte ztrácet v životě víru. Jsem nesmírně poctěn, že touto inspirací mohu být.“

Do Slovinska. Na Kolovrat

Po sprintersko-uprchlickém intermezzu se dnes Giro vrátí do hor, brutální třetí týden pokračuje. Navíc závod vyrazí za hranice, aby ve Slovinsku vrhl na peloton jedno z nejtěžších stoupání celého ročníku.

Kolovrat.

Je dlouhé 10,4 kilometru a vykazuje průměrný sklon 8,9 procenta, toto číslo je však matoucí. Kdyby nebylo náhorní plošiny v polovině kopce, dosáhlo by dvouciferných hodnot.

Na posledních 4,5 kilometrech má Kolovrat 10,3 procenta a podle těch, kteří ho znají, láme nohy.

„Je opravdu těžký a bere vám dech. Pomalá drtička na široké silnici,“ prohlásil Alessandro De Marchi, jenž nedaleko odtud u hranice bydlí.

O tento kout světa se během první světové války sváděly urputné boje. U města Kobarid známého spíše pod italským názvem Caporetto došlo v roce 1917 k porážce italské armády rakousko-uherskými vojsky.

Až dnes jezdci pokoří Kolovrat, bude jim zbývat do cíle 43 kilometrů. Giro se vrátí do své rodné země a zamíří k závěrečnému kratšímu, nicméně ostrému stoupání na Santuario di Castelmonte, vlnícímu se nad někdejším langobardským sídelním městem Cividale del Friuli.

Giro d’Italia

19. etapa ONLINE

Sklon cílového kopce nabízí čtyři kilometry před cílem až 14 procent.

Tady se může odehrát další díl nemilosrdné bitvy největších favoritů. Prověří Hindley a Landa odolnost Carapaze?

„Nemyslím si, že bych se v pátek zkoušel dostat do úniku,“ podotkl Jan Hirt.

I jeho patrně čeká přímý souboj s největšími osobnostmi závodu.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Německý pilot Hülkenberg bude jezdit za Sauber, plány s ním má i Audi

26. dubna 2024  12:14

Německý pilot formule 1 Nico Hülkenberg bude od příští sezony jezdit za Sauber. Švýcarský tým o tom...

Rose, Kane, Bedard. A teď má Chicago jedničku draftu i v NFL. Atlanta šokovala

26. dubna 2024  12:09

Dopředu se vědělo, že první kolo draftu NFL budou opanovat ofenzivní talenti. Realita ale předčila...

Přístup, co se nenosí. Zklamání i únava stranou, kolik finalistů může jet na MS?

26. dubna 2024

Premium Při skládání hokejové nominace tvoří speciální kategorii. Náročnou klubovou sezonu zakončí těsně...

Hořava ve Spartě končí, hlavní trenér Gross dostal důvěru i na další sezonu

26. dubna 2024  11:40

Nepovedený závěr play off ho o pozici nepřipravil. Sparťanské hokejisty povede i v příští sezoně...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...