Andy Schleck

Andy Schleck | foto: Reuters

Flámy nestrpíme, řekl tým Saxo Bank. Tak vyhodil Andyho Schlecka z Vuelty

  • 14
Andy Schleck a Stuart O´Grady porušili týmová pravidla. A to my nemůžeme trpět, prohlásil Bjärne Riis, manažer formace Saxo Bank. Za to, že si cyklisté po pondělní večeři trošku přihnuli, oba vyhodil z Vuelty.

"Potvrzuju," přiznal Andy Schleck, dvojnásobný korunní princ Tour de France, v oficiálním prohlášení. Tou dobou už byl na cestě do Lucemburska.

"Opravdu jsem nedodržel pravidla našeho týmu a proto se Bjärne Riis rozhodl poslat nás domů," povídal 25letý cyklista. "I když si myslím, že tohle rozhodnutí je až příliš přísné, on je boss a udělal to, co považoval za nejlepší."

Ani jeden ze dvou vyloučených závodníků už nestál v Tarragoně na startu 10. etapy.

"Dostával jsem se do formy a opravdu bych rád zůstal v pelotonu Vuelty, abych mohl co nejvíc pomoct bráchovi," posteskl si Andy.

Takový byl příslib: Fränk pomáhal mně na Tour (i když jen do 4. etapy, kdy upadl na kostkách a odstoupil se zlomenou klíční kostí), já mu to na Vueltě vrátím. Fränk je v současnosti na 13. místě se ztrátou 1 minuty a 47 sekund na průběžného lídra.

I mladší z lucemburských bratrů doufal ve skvělý výsledek. Až do 3. etapy, kde chytil ztrátu čtrnáct minut. Od té doby jen nabíral ztrátu a v klasifikaci po devátém dějství mu patřila 77. pozice a obří ztráta 37 minut a 16 sekund.

Je to podruhé za sebou, co Andy Schleck opustil poslední z největších etapových závodů předčasně. Loni odstoupil v 9. etapě kvůli křečím v žaludku.

Oba Schleckové po sezoně opouštějí dánský tým, v té následující budou hájit barvy nově vznikající lucemburské formace, kterou povedou Brian Nygaard a Kim Andersen. O´Grady rovněž na konci roku změní barvu dresu.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa