Cyklokrosaři se utkají o domácí titul

Praha - Již počtyřiapadesáté budou v neděli bojovat cyklokrosaři o medaile na domácím šampionátu. Mistrovství se uskuteční v Mladé Boleslavi a na startu ve 14.00 bude vedle mužů kategorie elite a jezdců do 23 let i desítka nejlepších českých juniorů. Šampionát je zároveň závěrečným osmým dílem pohárového seriálu Budvar Cup.

O celkovém vítězi je prakticky rozhodnuto, dosud vedoucí Zdeněk Mlynář ze Sparty Praha má před Petrem Dlaskem z Authoru Praha náskok 65 bodů. Prvenství by jej nemělo minout ani při dvojnásobném bodování mistrovského závodu.

Okruh dlouhý 2550 metrů s převýšením 35 metrů postavili pořadatelé v lesoparku Štěpánka a v Mladé Boleslavi se o domácí medaile bude bojovat již podesáté. "Z větší části je okruh shodný s tím, na němž se jezdilo dříve. Přidali jsme pouze jedno náročnější stoupání, podobné tomu, které bude na okruhu při světovém šampionátu v německém St. Wendelu," řekl na dnešní tiskové konferenci reprezentační trenér a zástupce ředitele domácího mistrovství Petr Klouček.
 
Podle něj bude okruh díky teplému počasí hodně blátivý. "Jsou na něm i technické úseky, ale myslím, že rozhodovat bude především hrubá síla. Bude to spravedlivý šampionát a uspějí jen ti nejlépe připravení krosaři," mínil Klouček a pochvaloval si stoupající úroveň Budvar Cupu.
 
"Přínosem je i to, že naši kluci nemuseli jezdit pro body do světového žebříčku jen do západní Evropy. Seriál jsme začali dříve, a tak byli rozjeti před prvními závody Světového poháru. Určitě i díky tomu vystoupili Mlynář a Ausbuher na nejvyšší stupně," zdůraznil Klouček.
 
Favorita si před domácím vrcholem tipovat netroufá. "Aspirantů na medaile i titul je celá řada. Patří k nim obhájce titulu Ausbuher, dále Mlynář, velké závody umí jezdit Dlask a do dobré formy se dostal Pospíšil, kterému by trať měla navíc velmi vyhovovat. Na domácích závodech se daří Zlámalíkovi a trojice Bína, Šimůnek a Štybar patří k absolutní světové špičce mezi jezdci do 23 let," obsáhl široký okruh favoritů Klouček.
 
Pořadí Budvar Cupu po sedmi závodech:
1. Mlynář (Sparta Praha) 340 bodů, 2. Dlask 275, 3. Šimůnek (oba Author) 247, 4. Zlámalík (Budvar Tábor) 241, 5. Pospíšil (Stevens Jeantex) 205, 6. Ausbuher (Budvar Tábor) 202.