Cyklokrosař ztrácí respekt. Body ale nemá

  • 1
Hlinsko - Dravým nástupem dal najevo svou velkou touhu získat první bod do světového žebříčku. Proháněl i mnohem zkušenější mazáky, ovšem do elitní desítky se nakonec nevešel. Nadějný hlinecký cyklokrosař Lukáš Příhoda skončil v závodě druhé kategorie UCI v lucemburském Kaylu šestnáctý.

"I když na světové body nedosáhl, nic se neděje. Lukáš znovu předvedl, že je snaživým závodníkem," pronesl Leoš Chvojka, manažer týmu KC Hlinsko.

Pro Příhodu to byl teprve druhý start v zahraničním terénu po letošním přechodu mezi muže. A vyšel mu lépe než premiéra ve švýcarském Fehraltorfu, kde obsadil 29. místo.

Lucemburskou Grand Prix Axa rozjel parádně. Dvě kola kroužil na druhé pozici. "Trať ale byla nesmírně těžká. A sešla se tam kvalitní konkurence, na startu bylo třeba dvanáct Belgičanů. Bylo mi jasné, že vpředu nevydrží," podotkl Chvojka.

Na jeho slova došlo. Hlineckýmladík sice proháněl třeba ostříleného van Santvlieta, ale postupně "odcouval" dozadu na konečné šestnácté místo.

"Trošku přecenil své síly, přepálil začátek," řekl Chvojka. "Ale předvedl, že se nebojí mnohem zkušenějších soupeřů. Má z nich menší respekt. Šel do toho naplno hned po startu, kdy bylo potřeba i vystrčit lokty. Samozřejmě jeho výkonnost ještě není srovnatelná s těmi nejlepšími."

Přesto naznačil, že se mezi muži pomalu adaptuje. To by mohla být slibná perspektiva před další částí sezony a před bojem o nominaci na prosincové mistrovství Evropy v nizozemském Huijbergenu. "Zkusíme bojovat o šampionát. Teď nám začnou důležité závody," řekl Chvojka.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa