DĚKUJU ZA PODPORU! Handicapovaný cyklista Jiří Ježek se v americkém Greenville...

DĚKUJU ZA PODPORU! Handicapovaný cyklista Jiří Ježek se v americkém Greenville zotavuje z krutého pádu. | foto: Jaroslava Krakovičová

Stav zraněného cyklisty Ježka se lepší, návrat do Česka ale zatím není možný

  • 7
Zdravotní stav handicapovaného cyklisty Jiřího Ježka, který před necelým týdnem utrpěl na mistrovství světa v USA po pádu těžké zranění se zlepšil natolik, že lékaři v nemocnici v Greenville začali plánovat jeho přesun z pooperačního na rehabilitační oddělení. Jeho převoz do České republiky ale zatím není možný.

Ježek přišel při první operaci hrudníku o část protržené plíce a právě zranění hrudního koše zatím brzdí návrat šestinásobného paralympijského vítěze do vlasti. ČTK o tom informovala vedoucí reprezentačního týmu paralympiků Jaroslava Krakovičová.

"Jak vyplývá z lékařské zprávy první operace, museli lékaři při operaci hrudníku odstranit i část protržené plíce," uvedla Krakovičová v tiskové zprávě.

Operaci vážně poraněného hrudníku se Ježek podrobil hned po pádu v hromadném spurtu nedělního závodu. Lékaři mu museli odstranit dvě rozdrcená žebra, nahradit je implantáty a přišít amputovaný prsní sval. Už v pondělí Ježka probudili z umělého spánku a odpojili od dýchacího přístroje. Den poté přišla na řadu zlomená pažní kost, v níž lékaři nahradili poškozenou kostní tkáň štěpem z pánve.

Devětatřicetiletý Ježek, který má od jedenácti let amputovanou nohu pod kolenem, je nejúspěšnějším cyklistou paralympijské historie. Na kontě má také šest titulů mistra světa a letos už počtvrté vyhrál Světový pohár.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa