DOLŮ PO HLAVĚ. Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý dokončil závod Pražské schody

DOLŮ PO HLAVĚ. Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý dokončil závod Pražské schody na 9. místě. | foto: Michal Šula, MAFRA

Biker Kulhavý vyzve elitu na Ústeckých schodech

  • 0
Ústí nad Orlicí bude v úterý odpoledne patřit závodům cyklistů. Favoritem premiérových Ústeckých schodů bude olympijský šampion Jaroslav Kulhavý.

Chce přitáhnout mládež z okolí Ústí nad Orlicí k cyklistice a na pomoc si k tomu účelu přizval špičku závodníků z celé republiky. Olympijský vítěz z Londýna 2012 Jaroslav Kulhavý bude největší hvězdou premiérového ročníku závodu Ústecké schody, na jehož přípravě se coby místní rodák výraznou měrou sám podílel. Sám startuje v kategorii Elite v 17.30, program ovšem začne již v půl třetí závody dětí, na něž cílí především.

Ústecké schody

1. ročník cyklistického závodu pro veřejnost

Kde: městský park Kociánka v Ústí nad Orlicí
Délka závodu: okruh v délce cca 1000 m
Povrch tratě: 50 % kostky, 50 % travnaté plochy a schody (pro dětské skupiny bez schodů)
Vypsané kategorie: 10 kategorií mládeže a skupina Elite

Časový harmonogram závodů:
start kategorií mládeže 14.30
vyhlášení výsledků mládeže 16.45
start hlavní kategorie Elite 17.30
vyhlášení výsledků Elite 18.15
Startovné: zdarma

"Jarda je určitě považován za hlavního favorita, ale jeho cesta za vítězstvím nebude jednoduchá. Soutěžit s ním budou další vynikající čeští borci jako Ondřej Cink či Jan Škarnitzl," říká k nejprestižnější kategorii ředitel závodu Jiří Holubář. Že nemá Kulhavý triumf jistý, ukázal nedávný závod Pražské schody, v němž byl až devátý a Škarnitzl vyhrál.

Trať bude vytyčena dnes dopoledne a Kulhavý má v tom směru drobnou výhodu - měla by mu být šita přímo na míru. Jejím nejatraktivnějším místem bude sjezd schodů vedoucích kolem místního gymnázia.

"Vzhledem k profilu trati budou závodníci zdolávat i další překážky, jako jsou skok nebo pražce," pokračuje Holubář.

Mladší závodníci, kterých je očekáváno až dvě stě, budou mít ve srovnání s Kulhavým trasu do cíle jednodušší. "Pro ně připravíme zkrácenou trať, která nebude z důvodu jejich bezpečnosti zahrnovat náročný sjezd schodů," vysvětluje šéf akce. A věří, že snaha olympijského šampiona přivést ke kolu veřejnost najde u místní mládeže úrodnou půdu.

"Chceme tu docílit vybudování oddílu, který by pracoval na výchově nových talentů," říká ředitel Holubář. Organizátoři věří, že účast zvučných jmen v kombinaci se zajímavou tratí vedenou ulicemi města přiláká stovky fanoušků; proti tomuto záměru se však může postavit počasí. Kromě zhlédnutí svých vzorů přímo na trati budou mít příchozí možnost setkat se po závodech s elitními bikery na plánované autogramiádě, která se uskuteční po vyhlášení výsledků kategorie Elite.

Výsledky vypsaných kategorií mládeže se započítávají do seriálu cyklistických závodů s názvem "Hledá se vítěz", která je určena pro žáky základních škol Pardubického kraje.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa