PENĚZ MÁME DOST. Katarští šejkové zvou cyklisty k sobě domů už deset let.

PENĚZ MÁME DOST. Katarští šejkové zvou cyklisty k sobě domů už deset let. | foto: Profimedia.cz

Cyklistická Tour de France by mohla v roce 2016 začít v Kataru

  • 55
Na další slavné sportovní klání má políčeno Katar. Arabská země, která bude v roce 2015 hostit házenkářské MS, a v roce 2022 dokonce světový šampionát ve fotbale, se pro rok 2016 uchází o pořádání prologu cyklistické Tour de France.

"Jeho výsost už o tom uvažuje delší dobu. Právě začal kompletní proces vyjednávání," citovala agentura Reuters zdroj z katarské vlády, jejíž letecká společnost Qatar Airways byla oficiálním dopravcem letošní Tour.

Propojení vládnoucí katarské rodiny s francouzským sportem je již nyní těsné, vždyť její členové jsou majiteli slavného fotbalového klubu Paris Saint Germain a vlastní též televizní práva k francouzské fotbalové lize.

Společnost ASO, majitel Tour, navíc pořádá i závod Kolem Kataru, který se letos jel už podesáté. Exprofesionál Tomáš Konečný ho absolvoval před sedmi lety. "Vzpomínám si na luxus, na vítr i písek, který jsem si pokaždé v cíli vyklepával z treter."

"Šejkové dokážou nalákat týmy na startovné, zaplatí si hvězdy," říkal Lubor Tesař, další z Čechů, který závod s odérem ropy absolvoval. "Ale diváků kolem trati moc nebylo. Cyklistika zkrátka není v Kataru moc populární sport."

"Ale Zajištění je suprové. Bydleli jsme v Ritzu a byl to totální luxus!" potvrdil Tesař. "Nocleh stál údajně tisíc dolarů," doplnil Konečný.

POZOR NA VELBLOUDY. Cyklistika v Kataru moc netáhne, jedinými "diváky" jsou dromedáři.

Podle nejmenovaného informátora nejsou problémem ani vysoké letní teploty, které v zemi panují. "Máme možnosti, jak to zvládnout. Stačí nám malý prolog, nijak dlouhý, jezdce bychom na některých místech kropili vodou. Technicky to není vůbec žádná komplikace," upozornil zdroj Reuters.

Tour už v zahraničí několikrát startovala. V roce 2007 začínala v Londýně, loni v Rotterdamu. Příští rok vyjede peloton z Lutychu a jubilejní 100. ročník o rok později odstartuje na Korsice. O začátek Tour v roce 2014 se pak uchází Florencie, zájem projevil také Edinburgh a Barcelona.

,