Roman Kreuziger k závěrečné etapě závodu Kolem Romandie nenastoupil kvůli žaludečním problémům

Roman Kreuziger k závěrečné etapě závodu Kolem Romandie nenastoupil kvůli žaludečním problémům | foto: ČTK

Cyklista Kreuziger odstoupil ze závodu Kolem Romandie, vyhrál Valverde

  • 0
Nejlepší český cyklista Roman Kreuziger odstoupil z etapového závodu Kolem Romandie, který loni vyhrál. V sobotní etapě jej postihly žaludeční potíže a po ranní poradě s vedením své stáje Liquigas už do závěrečné části nenastoupil. Celkový triumf si zajistil Španěl Alejandro Valverde vítězstvím v poslední etapě.

Další český zástupce František Raboň etapu nedokončil.

Valverde do cíle v Sionu dojel před krajanem Igorem Antónem a Simonem Špilakem. Slovinského jezdce v konečném pořadí porazil o jedenáct vteřin. Třetí byl v celkově klasifikaci Rus Denis Meňšov, který zaostal o 21 sekund.

Dosavadní lídr Australan Michael Rogers ztratil v závěrečné etapě 23 sekund a propadl se na čtvrtou pozici.

Kreuziger se rozhodl odstoupit poté, co ve čtvrté etapě nabral dvacetiminutovou ztrátu a přišel o šanci na výraznější výsledek.

"Po včerejšku jsem nestihl pořádně zregenerovat, pořád mi není dobře a po dohodě s týmem jsme došli k závěru, že bude lepší, když už nenastoupím. Začíná mi dovolená, tak si ji o den prodloužím. Během ní se musím dát zdravotně dohromady," uvedl na svých stránkách Kreuziger.

Českého jezdce stáje Liquigas nyní čeká volno a jet by měl až 12. června v závodě Kolem Švýcarska, který předloni vyhrál. Pak už ho čeká vrchol sezony Tour de France, kde loni skončil devátý.

výsledky

Kolem Romandie,  etapový závod (ProTour) - 5. etapa (121,8 km)
1. Valverde 3:36:19, 2. Anton (oba Šp.), 3. Špilak (Slovin.), 4. Meňšov (Rus.) všichni stejný čas, 5. Machado (Portug.), 6. Gadret (Fr.) oba -23, ...Raboň (ČR) nedokončil.
Konečné pořadí:
1. Valverde 17:37:55, 2. Špilak -11, 3. Meňšov -21, 4. Rogers (Austr.) -35, 5. Karpec (Rus.) -42, 6. Brajkovič (Slovin.) -52.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa