Cadel Evans se zapisuje do startovní listiny Giro d´Italia. "Dohlížela" na něj

Cadel Evans se zapisuje do startovní listiny Giro d´Italia. "Dohlížela" na něj trofej, kterou zvedne nad hlavu celkový vítěz. | foto: Profimedia.cz

Loni prohrál se záhadným virem. Teď je Giro pro Evanse elixírem života

  • 5
Cyklista Cadel Evans na italském Giru opět útočí na titul ze závodu kategorie Grand Tour! Kdo by tomu po událostech posledních 12 měsíců věřil? Jen vzpomeňte na loňský rok. Místo obhajoby titulu přišel při Tour kolaps v Pyrenejích. Už v průběhu olympiády pak předčasně ukončil sezonu, stěžoval si na únavový syndrom.

Později pronikly na veřejnost zprávy o "africkém viru", který si přivezl v prosinci 2011 z Etiopie, kdy s manželkou Chiarou adoptovali syna.

Jsem zdravý, ujistil letos. Přesto se jarní sezonou protrápil, až 22. na Tirrenu-Adriatiku a 51. na Criteriu International. Je už starý a jeho doba minula, psali o něm.

Giro původně vůbec neměl jet. Dvojkombinace s Tour by byla pro mé 36leté tělo příliš náročná, obával se. Jenže po mizerném jaru hledal elixír života. Třeba mě probudí právě Giro, napadlo jej.

Že se zúčastní, oznámil až pět týdnů před startem v Neapoli, kde tvrdil: "Příprava byla krátká, ale efektivní. Ovšem jsem tu spíš proto, abych ukázal ze sebe to nejlepší, než abych byl nejlepší ze všech."

Po devíti dnech je vše jinak. Očekávaný duel o titul Nibali versus Wiggins se mění na duel Nibali versus Evans. Jen 29 vteřin je dělí. A zatímco Wiggins ukazuje slabiny, Australan překypuje energií. Dokonce i Brit uznává: "Cadel je v nejlepší formě od svého vítězství na Tour."

Jistě, už při třetí etapě mohlo být po všem. Za bufetem najel Evans na odhozený bidon, přepadl přes řidítka, přistál na Italu Tiralongovi. Oba skončili na asfaltu zamotáni do svých kol, potlučení a pořezaní. "V první chvíli jsem si myslel: Giro pro mě skončilo." Ale nasedl a ještě si v etapě dospurtoval pro druhé ­místo. To byl důkaz síly!

Neustále je k vidění na špici, má v zádech silné komando pomocníků z týmu BMC, výborně zvládl časovku. "Vypadá dobře, cítí se dobře, je šťastný, je sebevědomý. Víc si nemůžeme přát," říká Allan Peiper, sportovní ředitel BMC.

Vysoké hory teprve přijdou a bude jich moc. Už dnes, ve Furlánsku, při desetikilometrovém stoupání na Altopiano del Montasio čeká až dvacetiprocentní převýšení. "Navíc Giro je drama den po dni, seriál neočekávaných událostí v nevyzpytatelném terénu a počasí. Když polevíte v koncentraci, letíte přes řidítka jako já ve třetí etapě. Cokoliv se tu ještě může stát," varuje Evans.

Pozice druhého muže pořadí se mu však zamlouvá. "Pro Nibaliho náturu totiž bude složité dva týdny hájit růžový dres." Ital je typ útočníka, obranářská taktika je proti Nibaliho přirozenosti.

Do úterní 10. etapy vjede Evans v červeném dresu lídra bodovací soutěže. Ale na samém konci Gira chce místo červené oblékat růžovou. Barvu absolutního vítěze.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa