Bikeři se potí pod ledovcem

Kaprun - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) Stovky horských kol sviští po svazích, lukách a uličkách rakouského Kaprunu, proslulého alpského střediska. Přestože nahoře na ledovci ve výšce 3000 metrů nad mořem se lyžuje, dole praží slunce a stoupá mistrovská horečka. Za účasti téměř 900 závodníků z 45 zemí tu začal 11. světový šampionát horských kol.

Mezi nimi je rekordní česká výprava, čítající 37 jmen. Obsazují všechny disciplíny, od královského závodu cross-country, který patří i do olympijského programu, až po novinku, divoký fourcross. V něm se čtveřice za zběsilého skřípění brzd i ráfků divoce spouštějí po sjezdové trati tělo na tělo.

Český tým má za sebou první zklamání i úspěch. Už ve středu odstoupila pro defekt Ilony Bublové z nadějně rozjetého závodu štafeta.

„Měla na čtvrté místo,“ posteskl si reprezentační trenér Miloslav Hollósi. Včera prošel juniorský trialista Pavel Čep jako poslední osmý v pořadí do sobotního finále. Trénovali také sjezdaři. „Dvakrát jsem padl, ale sebral jsem se,“ hlásil v dobré náladě Michal Maroši, bývalý evropský šampion v dualslalomu. „Loni ve Vailu byla hodně těžká trať, ale tady to je ještě těžší,“ řekl kouč Hollósi po prohlédnutí technicky obtížného sedmikilometrového okruhu cross-country. V neděli čeká ženy v cestě za medailemi pětkrát a muže dokonce sedmkrát.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa