Ausbuher dojel v Kalmthoutu pátý

Kalmthout - Druhý díl Světového poháru cyklokrosařů v belgickém Kalmthoutu vyhrál domácí jezdec Sven Nijs. Druhý skončil překvapivě Francouz Francis Mourey, který ztratil 16 sekund, a třetí dojel s už více než minutovým odstupem úřadující mistr světa Erwin Vervecken z Belgie. Nejlepší český jezdec Kamil Ausbuher byl pátý.

Z dalších českých reprezentantů obsadil Petr Dlask devatenácté místo, Radomír Šimůnek byl o dvě pozice za ním a Jan Chrobák projel cílem čtyřiadvacátý.

Závod nedokončil zatím nejlepší český cyklokrosař letošní sezony Zdeněk Mlynář, který musel po defektu odstoupit, ačkoliv mířil k medaili. V polovině závodu byl iniciátorem útoku ve vedoucí skupině a tempo s ním udrželi pouze Nijs a Mourey.

Trio vedlo s náskokem 45 sekund, když český reprezentant skončil na zemi poté, co se mu svlékla galuska. Podařilo se mu ji sice nasadit, ale musel jet opatrněji a po druhém pádu s naraženým kolenem vzdal.

"Jel skvělý závod a stupně vítězů na něj prakticky čekaly. Škoda toho, co se mu stalo, takový výsledek bychom potřebovali," litoval reprezentační trenér Petr Klouček. Z ostatních jezdců jej uspokojil Ausbuherův výkon.

"Od začátku si hlídal s přehledem čelo závodu a za předvedený výkon mu bylo odměnou umístění mezi nejlepšími. Polovinu závodu se držel vepředu i Šimůnek, ale pak mu došly síly a propadl se. Naopak celý závod se trápil Dlask," zhodnotil vystoupení svých svěřenců Klouček.

Smůla potkala i dvojnásobného mistra světa jezdců do 23 let Zdeňka Štybara, který si ve své kategorii jel prakticky pro jisté vítězství. Neustále udával tempo, setřásal jednoho soupeře za druhým a v poslední třetině ujel i svému největšímu soupeři Nielsu Albertovi.

V předposledním kole však přetrhl řetěz a musel odstoupit. Nejlepší z českých jezdců tak dojel na 16. místě Lukáš Klouček.

Stříbro vybojoval Jiří Polnický v závodě juniorů. Ve spurtu podlehl jen o několik centimetrů Vincentu Baestaensovi z Belgie.

Výsledky
Elite:
1. Nijs (Belg.) 1:03:25, 2. Mourey (Fr.) -16, 3. Vervecken, 4. S. Vanthourenhout (oba Belg.), 5. Ausbuher (ČR), 6. De Knegt (Niz.), 7. Chainel (Fr.), 8. Vantournout (Belg.), 9. Heule (Švýc.), 10. Pauwels (Belg.) všichni -1:01, ...19. Dlask -1:36, 21. Šimůnek -2:02, 24. Chrobák -2:21, 35. Ježek -3:50, Mlynář, Lukeš (všichni ČR) oba nedokončili.
Do 23 let: 1. Albert (Belg.), 2. Van Yzendoorn (Niz.), 3. Peters (Belg.), ...16. L. Klouček, 32. O. Bambula, 39. Menger, Štybar (všichni ČR) nedokončil.
Junioři: 1. Baestaens (Belg.), 2. J. Polnický (ČR), 3. Adams (Něm.), ...11. F. Adel, 36. Marvan (oba ČR).
Ženy: 1. Kupfernagelová (Něm.), 2. Vosová (Niz.), 3. Wymanová (Brit.), ...20. Kyptová (ČR).


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa