Armstrong přiletěl s kolem i kytarou

Praha - Nejdřív kytara, pak kola. Jako první vystoupila zpěvačka Sheryl Crowová, pak teprve její partner a famózní sportovec Lance Armstrong. A po něm ještě věrný druh George Hincapie s přítelkyní. Malý tryskáč přistál ve čtvrtek po sedmé hodině večer v Praze. Do české metropole dopravil nejlepšího cyklistu světa Američana Armstronga i s jeho doprovodem.

Pětadvacet kufrů a šest boxů s bicykly vezla přímo z letištní plochy dodávka. Z Prahy se Armstrong požene na nedělní časovku dvojic do německého Bühlu a odtud domů, za dětmi do texaského Austinu.

Armstrong šel z letadla nalehko: černé tričko a tříčtvrteční kalhoty, na nohou pantofle. „Tak co tu máme na práci?“ halekal s úsměvem.

Ale ještě ve čtvrtek ve tři odpoledne nebylo jisté, zda Armstrong cestu do Prahy nezruší. „Měl problémy s policií v Nizozemsku, kde ho napadli opilí fanoušci a rozbili mu auto,“ popisoval vzrušeným hlasem Jaroslav Vašíček, šéf pražského kritéria.

Na auto létaly cihly, incident jej hodně znechutil. A jeho týmový šéf Bruyneel volal několikrát do Česka kolegu Pavla Padrnose, zda tu opravdu nehrozí něco podobného.

Z letiště zamířil Armstrong do Villy Barrandov. Zrušil i večeři v rezidenci amerického velvyslance v Dejvicích. „Jsem vážně unavený,“ omlouval se.

Se Sheryl Crowovou se pozdě večer chystali rovněž na procházku Prahou. Rockerka tu hrála už v roce 1997 na festivalu Sun a prý si ještě dobře vzpomíná na některé noční podniky.

V pátek však čeká Armstronga náročný program. Přijetí u primátora, návštěva dětské onkologie v Motole, prezentace olympijské kolekce Nike - a především závod. Cyklistické kritérium na Václavském náměstí.

Mezi VIP-fanoušky tam budou i fotbalisté Sparty v čele s kapitánem Poborským, kteří odehráli středeční utkání předkola Ligy mistrů v Nikósii se žlutými pásky s nápisem „Live strong“. Prodává je za jeden dolar Nadace Lance Armstronga a zisk jde na podporu léčení rakoviny.

„Mezi prvními si ho pořídil právě Karel Poborský. Ale za běžnou cenu, a ne za třicet tisíc korun, jak uvedla některá média,“ pronesla Lenka Raková, tisková mluvčí Sparty.

Kritérium za účasti 47 elitních jezdců začne v horní části Václavského náměstí v 18 hodin. Kromě Armstronga nastoupí i Simoni, Tonkov či Merckx. Na čestné tribuně usedne též prezident Václav Klaus, velký příznivec sportu.

Kdo také bude na Cyklistickém kritériu na Václavském náměstí závodit
Armstrongův program v Praze

Lance Armstrong, šestinásobný vítěz cyklistického závodu Tour de France, do Prahy přiletěl soukromým tryskáčem z exhibice v Amsterodamu.

Americký cyklista Lance Armstrong se na ruzyňském letišti podepisuje fanouškům.

Americký cyklista Lance Armstrong

ŠAMPION JE V PRAZE. Týden po svém šestém triumfu na cyklistickém závodě Tour de France dorazil Lance Armstrong do Prahy i s přítelkyní Sheryl Crowovou.

SLAVNÝ CYKLISTA SE SLAVNOU PŘÍTELKYNÍ V PRAZE. Lance Armstrong přiletěl do Prahy i s přítelkyní Sheryl Crowovou.

S Lancem Armstrongem do Prahy přiletěl také George Hincapie, jeho kolega z týmu US Postal.