Armstrong: Nechci víc. Přijdou jiní

  1:00
Saint Etiénne - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Užíval si celou Tour de France, užíval si její poslední dny. A když vyhrál sobotní časovku jednotlivců, věděl, že vyhrál všechno, co chtěl. Všichni okolo byli ten večer trošku naměkko, protože Lance Armstrong takhle mluvil možná naposled. Vyhrál slavný závod posedmé.

Na startu se vám tváří mihl úsměv. Tolik jste si věřil?
Myslel jsem si, že Jan (Ullrich) bude silný a když jsem viděl na prvním mezičase, že je Ivan (Basso) 7 vteřin přede mnou, pomyslel jsem si: Hochu, to bude zajímavej den. Zabral jsem, pak se v cíli podíval okolo a vida: vyhrál jsem, příjemné překvapení!

Ale takhle jste si to přece plánoval, nebo ne?
Je krásné ukončit kariéru na nejvyšší úrovni. Jako sportovec jsem chtěl odejít na vrcholu. Se druhým místem bych byl trochu zklamanej. I když bych si pak třeba říkal: No, hlavně že vyhraju celkově.

Je to letos váš největší triumf?
Měl jsem sen. Chtěl jsem dojet do Paříže ve žlutém, aby mě viděli moje děti. Jsou tady. Chci, aby jejich poslední obrázek táty-sportovce byl vidět ho jako šampiona.

Takže chuť po vítězství nebyla letos menší, přestože jste překonával už jen sebe sama podle historických čísel?
Přišel jsem s jediným cílem, vyhrát celkově. Ale kdybych přijel druhej, taky dobře. Jediný, co jsem chtěl vyhrát, byla týmová časovka. Pro kluky, co jezdí se mnou, co si to zaslouží.

Vychutnával jste si sedmou výhru jinak?
Nebyl tu takový tlak na vítězství. Měl jsem to jenom sám se sebou. Jako každý sportovec chcete vyhrávat. To byl jediný tlak, jediný záměr.

Co teď dál?
Ráno se probudím v Paříži. Já, Sheryl, děti a pár nejbližších přátel poletíme na jih Francie. Týden budeme na pláži, pít víno, jíst hodně jídla. Plavat v bazénu, motat se okolo dětí, prostě žádný starosti.

Lance Armstrong (33 let, USA)

Výhry
1999 - 2005
Tour de France celkově (+24 etapových vítězství)
1991 - amatérský mistr USA
1992 - GP Marostica
1993 -  mistr světa v silničním závodě, mistr USA
1995 - klasika San Sebastian, Tour de Pont
1996 - klasika Valonský šíp, Tour de Pont
1998 - Okolo Lucemburska
2000 - VC národů, VC Eddyho Merckxe, bronz v olympijské časovce v Sydney
2001 - Okolo Švýcarska
2002 - Dauphine Libére a Midi Libre
2003 - Dauphine Libére
2004 - Okolo Georgie

Jak se ale bez toho závodního adrenalinu obejdete? Mnozí sportovci mají po skončení kariéry psychické i fyzické potíže.
Tenhle džob je šíleně stresující. Příští týden bude první v mém životě, jaký mě čeká dalších padesát let. I když nemůžu slíbit, že se neukážu na nějakých cyklokrosových, bikových, nebo triatlonových závodech. Jsem sportovec. Soutěžím v plavání, bězích, na kole od dvanácti let. To nejde jen tak stopnout.

Najdete si jinou životní náplň?
Není mým plánem zůstat po několik příštích let veřejně známou osobou. Potřebuju trochu klidu pro sebe a svoje soukromí. Pak počítám, že začnu jezdit s Johanem (Bruyneelem, šéfem Discovery) v autě, vymýšlet taktiku, dívat se, jak jezdí naši kluci. Trošku ve větší pohodě, jestli se to tak dá říct.

Vážně netoužíte vystoupat na vrchol v jiné profesi?
Žádné cíle, fakt. Měl jsem neuvěřitelnou kariéru. Nikdy jsem si neuměl představit jezdit 14 let jako profesionál. Nikdy jsem si neuměl představit, kolik vydělám peněz. Nemám důvod pokračovat. Nepotřebuju víc. Je čas pro nové tváře, pro nové příběhy. Nejsem přece blázen, jsem rád, že žiju. Nebudu hazardovat se svým štěstím.

Těšíte se na Tour 2006, tedy jako divák?
Co můžu slíbit: Budu ji pečlivě sledovat, bude hodně zajímavá. Z taktického hlediska i pohledu jednotlivců, co kdo ukáže.

Věříte, že se zase konečně ukáže váš věčný stín Jan Ullrich?
On je zcela speciální postava, aspoň pro mě. Letos byl pořád někde v balíku, držel se, ale byl zasutej. Musí se trochu změnit, aby znovu vyhrál. Je to pro mě hodně blízký chlapík, můj největší rival. Nekecal jsem, když jsem každý rok říkal, že právě jeho se bojím nejvíc. Ještě Tour vyhraje, uvidíte, a ne jednou.

Robocop? Frankenstein? Tourminátor? Armstrong

Hlava V mládí býval výbušným bouřlivákem. Stále je drsným a impulsivním člověkem. Řadí se mezi cyklistické fanatiky, zkoumá každý detail. Jezdí na kole 1500 hodin ročně, obvykle 5-6 hodin denně. "Buď jedu na sto deset procent, nebo spím," tvrdí.

Vůle Má neuvěřitelnou vůli. Patrně i posunul hranici bolesti. Umí se pohybovat na sebezničující hranici, kterou nazývá červenou zónou. "Bolest je dobrá. Zdokonalí tělo i duši," tvrdí, Vzor? "Moje matka. Silná žena."

Ramena Jakotriatlonista býval svalnatý, hodně plaval. Po nemoci výrazně shodil hmotu, přesto zůstal pevný. Současné parametry: 177 cm/75 kg.

Plíce Vyoperovány rakovinové tumory. Přesto mají ohromnou kapacitu. Jeho plíce mají objem cca 7,5 litru. Naberou 85 ml vzduchu/kg tělesné váhy.

Srdce Pracuje mimořádně na těchto tepových frekvencích: klidová 32 - 34, v etapě 124 - 128, v časovce 188 - 192, maximální 201.

Varlata Přišel o pravé. Je sterilní. To levé mu produkuje větší, ale stále nedostatečné množství testosteronu. Obává se řídnutí kostí.

Nohy Má dlouhé stehenní, to je výhoda pro mocný záběr. Má 80% pomaleji se unavujících vláken, to je výjimečná skladba, která se mu věkem stále vylepšuje.

Technika práce Po nemoci a ztrátě síly radikálně změnil kadenci - počet otočení pedálů za minutu. Jeho ďábelská frekvence (95 - 100/minutu, až 90 v kopcích!) na lehkých převodech ničí soupeře.

Energie Nevyčerpatelná! Jeho maximální výkon je 600 wattů. Okolo 500 wattů vydrží vydávat půl hodiny, běžný člověk to zvládne  30 vteřin, trénovaný hokejista 3 minuty.

Strava Za etapu spotřebuje 6500 - 10 000 kalorií. Má jen 4 - 5% tělesného tuku, to je dostatek na to, aby mohl podávat dlouhodobý vytrvalostní výkon. "Doping? Stovky negativních testů jsou mojí odpovědí," říká.

Kolo Trek Madone 55Lx, vel. 58, cena okolo 250 000 Kč, jeden na hory, další na roviny. K tomu časovkářský speciál TTX OCLV, celý z karbonu. Užívá převody 55/39 a 11/21. Kola se staví ručně jemu na míru, testuje je v aerodynamických tunelech NASA. "Vývojáři ze mě šílí," vzpomíná na chvíle v sídle firmy ve Waterloo.

Oblečení Firma Nike pro ně připravuje speciální dresy i tretry. Nový model kombinézy Switt Spln ušetří na 55 km108 vteřin. Má přesné propočty kolik mu ušetřený gram přinese desetin vteřiny na 80 hodinách práce na Tour.

Pohled do budoucnosti

Paříž  (ton) - Guvernér, otec, nebo šéf nadace? Mnoho nových životních rolí na plný úvazek se nabízí Lanci Armstrongovi poté, co včera slezl z kola a ukončil závodní kariéru. "Je čas na novou tvář, na nový příběh. Můj čas se naplnil," prohlásil ve Francii.

Ale jak bude pokračovat jeho životní story?

"Chci být texaským guvernérem," prohlásil před časem 33letý muž.

Prezidentský kandidát John Kerry, jeho velký příznivec, který ho sledoval v sobotní časovce v Saint Etienne, pravil: "Byl by skvělý, tím jsem si jistý. Má vlastnosti ideálního lídra."

Armstrong si však bude chtít nejprve pořádně oddechnout. Zbavit se všech "musíš" a časových presů. "Pojedeme na dovolenou s dětmi," prozradila nejbližší dny jeho přítelkyně, zpěvačka Sheryl Crow. Ta plánuje na své nové album zařadit skladbu na motivy synkovy oblíbené hlášky: "Nech je trápit, tati."

V jižní Francii má Armstrong o programu jasno: "Pláž, víno, pořádné jídlo a hlavně žádné starosti."

Později určitě stráví víc času s matkou, kterou velmi miluje a obdivuje. Jistě se bude stále věnovat své nadaci na boj s rakovinou. A rozhodně pomůže i týmu Discovery Channel, vedenému jeho přítelem Johanem Bruyneelem.

Kde bude žít? Má domy v texaském Austinu a španělské Gironě. Přebývat chce převážně v Americe, aby měl blízko ke třem dětem z prvního manželství. A rád by jim přidal sourozence, neboť 43letá Sheryl Crow touží po dítěti. Syn Luke a dvojčata-holčičky však vzešly ze zkumavky poté, co Armstrong při léčení rakoviny přišel o varle. "Zmrazené sperma nemám, jsem sterilní," přiznal v jarním rozhovoru pro časopis Playboy. "Ale je tu šance, možná se to změní. Padesát na padesát."

Závodit, tedy na špičkové úrovni, už nejspíš nebude. Ačkoliv se objevují hlasy, že nevydrží a pokusí se třeba překonat světový rekord v hodinovce. Ale možná jen vyrazí prohnat kamarády na horském kole jako letos v zimě, nebojí se ani cyklokrosu. Anebo že by se vrátil k triatlonu? Na kole jezdit určitě nepřestane. "Budu vždycky ta stará rachotina, která chce být fit. Ne jako ti ostatní chlápci," uvedl ještě v Playboyi.


Pohled MF DNES
Armstrongovo pravidlo
TOMÁŠ NOHEJL, Paříž

Umění odejít. Znáte? Odteď by se mohlo nazývat Armstrongovým pravidlem. Včas to oznámil. Vyhrál. A pak to zabalil.

Žádné vytáčky, žádné změny. Jasná slova. Byť s rizikem, že pokud něco nevyjde, doprovodí ho jízlivé úsměšky.

Jenže on už dávno předtím, než získal první žlutý trikot na Tour, vyhrál víc než naprostá většina lidí.

Kdo říká, že je arogantní, jen nedokáže strávit jeho velikost. Armstrong je nesmírně tvrdým mužem. Je zocelený bojem se smrtí. Nepotřebuje prázdná nebo zjemňující slova. Skončím. Vyhraju. Odejdu. Co řekne, to platí. To udělá.

Takový způsob vyjadřování se zvlášť v Česku nenosí. Poučme se od Armstronga aspoň tomu. Když už nedokážeme sedět každý den šest hodin na kole a šlapat ďábelským tempem.

Poslední objetí rivalů - Němec Jan Ullrich gratuluje Lanci Armstrongovi k sedmému triumfu na Tour de France.

Úspěšní otcové na Tour de France: sedminásobný vítěz Lance Armstrong (ve žlutém) a druhý Ivan Basso.

Sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong s dětmi - synem Lukem Davidem a dcerami Isabelle Rose a Grace Elizabeth.

Fanoušci amerického cyklisty Lance Armstronga v Paříži.

Ředitel Tour de France Jean-Marie Leblanc (vpravo) blahopřeje Američanu Lance Armstrongovi k sedmému vítězství během závěrečné 21. etapy cyklistického závodu.

Lance Armstrong slaví sedmý triumf na Tour de France s českým spolujezdcem Pavlem Padrnosem.

Kolegové ze stáje Discovery Channel: Pavel Padrnos a sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong.

Lance Armstrong před startem poslední etapy Tour de France 2005. Sedm prstů značí jediné: počet vítězství amerického cyklisty v nejslavnějším závodě.

Posedmé v kariéře si mohl v průběhu poslední etapy Tour de France připít Lance Armstrong šampaňským.

Lance Armstrong v ulicích Paříže při poslední etapě Tour de France 2005.

Tým Discovery Channel slaví sedmý triumf Lance Armstronga na Tour de France. V popředí Pavel Padrnos.

Čtyři úspěšní muži Tour de France 2005 (zleva): nejlepší sprinter Nor Thor Hushovd, nejlepší vrchař Dán Michael Rasmussen, celkový vítěz Američan Lance Armstrong a nejlepší jezdec do 25 let Ukrajinec Jaroslav Popovyč.

Tři nejlepší muži Tour de France 2005 (zleva): druhý Ivan Basso, vítěz Lance Armstrong a třetí Jan Ullrich.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy

28. dubna 2024

Premium Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči...

Novotná skončila na pětibojařském SP v Budapešti osmá, Kuf devátý

27. dubna 2024  14:44,  aktualizováno  20:57

Moderní pětibojařka Veronika Novotná skončila osmá na Světovém poháru v Budapešti, Jan Kuf byl...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Mohamed Salah jen...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...