Armstrong klesl až na osmou pozici

  • 4
Sedmou etapu cyklistického závodu Tour de France vyhrál Australan Bradley McGee. Při spurtu do cíle zaskočil Španěla Pedra Horrilla, který na posledních desítkách metrů vedl, ale zpomalil a skončil až třetí. Na druhé místo se před něj dostal ještě Estonec Jaan Kirsipuu. Český cyklista Ján Svorada dojel sedmý. Žlutý trikot nejlepšího jezdce udržel Španěl Igor Gonzales de Galdeano. Kvůli kolizi s Jalabertem ztratil téměř třicet vteřin favorit Lance Armstrong a celkově se propadl ze třetí na osmou pozici.

Etapa vedla z Bagnoles-de-l'Orne do Avranches a měřila 176 kilometrů a ani tentokrát nemusel peloton šplhat do vysokých kopců.

Trať zahrnovala jen dvě stoupání čtvrté kategorie, ale svou členitostí dávala větší prostor k únikům. K největšímu došlo už po necelých třiceti kilometrech a nejlepší ve skupince byl Francouz Franck Reniér, jemuž průběžně patřilo 65. místo se ztrátou více než tří minut na Galdeana.

Trojice jezdců si poměrně brzy vypracovala tříminutový náskok a donutila Galdeanovu stáj ONCE, aby v pelotonu zvýšila tempo. Uprchlíci se nicméně dál vzdalovali a sto kilometrů před cílem je od zbytku startovního pole dělilo více než pět minut.

Tým ONCE potom v čele pelotonu střídali další jezdci a náskok se znovu snížil. Padesát kilometrů před dojezdem do cíle měl ale Reniér stále více než tříminutový odstup. Peloton jej definitivně stáhl až kilometr před cílem.

Necelých deset kilometrů před dojezdem došlo k hromadnému pádu, do něhož se zapletl i Španěl Oscar Freire. Nejvíce na něj ale doplatil Francouz Didier Rous, který si zlomil klíční kost a do cíle dojel v sanitním voze.

V závěru etapy měl problémy i Američan Lance Armstrong, jenž se srazil s Francouzem Laurentem Jalabertem a v cíli ztrácel na vítěze 27 vteřin. V průběžném pořadí klesl trojnásobný vítěz Tour z uplynulých let ze třetí na osmou pozici. 

Armstrong se dostal do kolize tři kilometry před cílem, a třebaže znovu bleskově nasedl, přijel do cíle s bezmála půlminutovou ztrátou za vítězným Australanem Bradleym McGeem. "Někdo se srazil s mým týmovým kolegou Robertem Herasem a ten mě trefil do zadního kola," řekl Armstrong. "Nespadl jsem, ale musel jsem zastavit a srovnat si řídítka," dodal americký cyklista. 

Obhájce prvenství nečekaná časová ztráta příliš nevyvedla z míry. "Nejsem z toho roztrpčený. Prostě budu muset v pondělní časovce jet o něco rychleji," připojil Armstrong. 

Didiera Rouse, který spadl i před týdnem v prologu Tour v Lucemburku, čekala s nadvakrát zlomenou klíční kostí okamžitá operace v avrancheské nemocnici. Freire sice v závodu pokračuje, nabral však šestiminutovou ztrátu.  V neděli čeká peloton Tour de France osmá, dosud nejdelší etapa, která měří 217 kilometrů a skončí v Plouay.

Výsledky - 7. etapa (176 km):
1. McGee (Austr.) 4:10:56 hod., 2. Kirsipuu (Est.), 3. Horillo (Šp.), 4. McEwen (Austr.), 5. Zabel (Něm.), 6. O'Grady (Austr.), 7. Svorada (ČR), 8. Cooke (Austr.), 9. Rodriguez (USA),  10. Hushovd (Nor.), ...84. Konečný, 114. Padrnos (oba ČR) všichni
stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. De Galdeano 27:39:59, 2. Beloki (oba Šp.) -4 s, 3. Jaksche (Něm.) -12, 4. Olano -22, 5. Nozal (oba Šp.) -27, 6. Azevedo (Port.) -28, 7. Serrano (Šp.) -30, 8. Armstrong -34, 9. Hamilton (oba USA) -53, 10. Peron (It.) -53, ...22. Padrnos -1:46 min., 41. Konečný -2:30, 112. Svorada -6:56.

Smolně skončila pro favorita Armstronga sedmá etapa Tour de France. Po kolizi s Jalabertem ztratil půl minuty a v celkovém pořadí se propadl až na osmou pozici.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa