Andrle olympijskou nominaci očekával

Hradec Králové - Už po nedávném mistrovství republiky si byl téměř jistý, že ho nominace na olympijské hry nemine. V úterý dostal jistotu. Cyklista René Andrle, rodák z Lanškrouna, jenž je v současnosti členem španělské profistáje Liberty Seguros, se v Aténách poprvé v kariéře postaví na start olympijských závodů.

"Jsem samozřejmě rád, vždyť olympiáda je jednou za čtyři roky a člověk během své kariéry nemá moc šancí se jí zúčastnit," uvedl třicetiletý cyklista.

Jak moc vás překvapilo, že se vaše jméno objevilo v konečné nominaci čtyř cyklistů, kteří budou Českou republiku v Aténách reprezentovat?
Teď už zase tak ne. Že do Atén pojedu, to bylo téměř jasné hned po mistrovství republiky, které se jelo na konci června. Pro mě to byla výhoda v tom, že vlastně od té chvíle se mohu na olympiádu připravovat.

Pro většinu je olympijský start splněním jednoho z největších sportovních snů. Vnímáte to tak?
Určitě jsem na olympiádu hodně chtěl jet a těší mě, že se to podařilo. Třeba také z toho pohledu, že jsem třeba neúspěšně usiloval o start na mistrovství světa.

O nominaci hodně rozhodovalo nedávné mistrovství republiky v Brně. Pro vás začalo časovkou, dvanácté místo asi nebylo podle vašich představ.
Tak bych to neřekl. Šel jsem do časovky prakticky bez speciálního tréninku, na kole, na které jsem nebyl zvyklý. Věděl jsem totiž, že časovkářské výsledky v letošní sezoně mám nejlepší ze všech. Start na mistrovství republiky byl ale povinností, kterou jsem splnil. Časovka je ošidná, proto ten můj výsledek. V závodě jednotlivců jsem ale potvrdil dobrou formu, kterou jsem cítil. Třetí místo bylo slušné.

Ještě na mistrovství republiky jste figuroval mezi adepty vašeho týmu Liberty Seguros na účast v právě probíhající Tour de France. Nakonec nejedete. Proč?
Protože přednost dostali jiní, což je normální. Čekal jsem do poslední chvíle, spolu se mnou bylo v přípravě jedenáct lidí. Určitě bych Tour rád jel, na druhé straně jde o náročný, tři týdny trvající závod.
Žádná dovolená.

V Aténách pravděpodobně absolvujete časovku i závod jednotlivců. Jak se vám zamlouvají olympijské tratě?
Podle profilu jsou lehce kopcovité, ale závody bude asi doprovázet velké teplo, což nebude příliš příjemné. Mám však strach, aby při letošním nevyzpytatelném počasí během závodů nepršelo. Silnice v jižních zemích jsou za deště velmi nebezpečné, ukazuje to i příklad právě Tour de France.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa