Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naprostá dominance Norů ve štafetě. Češi desátí, srážely je střelba i běh

  15:05aktualizováno  17:53
První polovina týmového závodu mužů ve švédském Östersundu ještě nabídla četné změny na čele, jakmile ale vyjel na trať Johannes Bö, norská vlajka už z první příčky nezmizela. Jeho dílo dokončil Vetle Christiansen, a norští biatlonisté tak slaví v závodě Světového poháru už deváté vítězství za sebou. Český kvartet dojel na desátém místě vinou jedenácti dobíjení i pomalejšího běhu.
Adam Václavík na střelnici při závodu štafet v Östersundu.

Adam Václavík na střelnici při závodu štafet v Östersundu. | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Norové nezačali štafetu nejlépe, Endre Strömsheim musel na prvním úseku napravovat chyby na střelnici, a Tarjei Bö tak strávil druhou fázi závodu prodíráním na čelo.

Štafeta mužů na 4 x 7,5 km v Östersundu

Podrobná reportáž

Svému mladšímu bratrovi předával v těsném vedení před Němci, Johannes Bö ale těžil ze společnosti Benedikta Dolla jen do první střelby, poté už se na prvním místě osamostatnil. Výhodu vytvořenou na trati ještě potvrdil přesnou rychlopalbou vestoje a do závěrečného úseku vyslal Christiansena s výhodou 38 sekund.

Spolehlivý střelec Christiansen nepromrhal nic z práce, kterou odvedli jeho předchůdci. Po první střelbě vedl už téměř o minutu a takový náskok mu bez problému stačil i na opravu zaváhání při úplně poslední ráně závodu. Poslední stovky metrů před cílem už pojal exhibičně, a tak dorazil do cíle „jen“ dvacet sekund před druhými Francouzi. O suverénech čtvrtečního závodu ale přesto nemůže být pochyb.

Třetí místo obsadila štafeta Německa.

České komplikace

Za Česko rozjížděl štafetu Michal Krčmář, který se první kolo držel s nejlepšími, na střelnici se ale zdržel kvůli poslednímu chybnému výstřelu. Rázem se propadl na 13. místo se ztrátou jedenácti sekund. Na trati sice na čelo nic neztrácel, ale ani se mu nedařilo odstup mazat. Při druhé střelbě pak opět nenašla terč poslední rána a Krčmářova ztráta vzrostla už na 22 sekund.

„Jsem hodně rozladěný. Minout dvě páté rány, to by se stávat nemělo,“ zkritizoval Krčmář svůj střelecký výkon.

Nejrychlejší střelba

1.úsek: Buta (Rum.) 43,4 …13. Krčmář (ČR) +34,5
2. úsek: Eder (Rak.) 51,1 …15. Štvrtecký (ČR) +44,3
3. úsek: J. Bö (Nor.) 58,4 …4. Mareček (ČR) +2,1
4. úsek: Bauer (Kaz.) 55,9 …16. Václavík (ČR) +1:12,7

Ani s během ale nebyl český reprezentant spokojený. V posledním kole ztratil na první příčku dalších pět sekund a celkově mu patřil šestý běžecký čas se ztrátou 21 sekund. „Nejsme dnes konkurence schopní. Lyže byly opravdu špatné, přišlo mi, že mě někdo drží na gumě,“ popisoval své rozčarování v rozhovoru pro Českou televizi.

Lépe na tom nebyl ani Jakub Štvrtecký na druhém úseku, do kterého vjížděl na desátém místě. Na opravu jedné chyby při položce vleže musel spotřebovat dva náhradní náboje a jindy rychlý běžec na trati dál ztrácel. Vestoje pak přidal další zaváhání a odjížděl jako jedenáctý. V posledním běžeckém kole předvedl ale mohutný závěr a předával na osmém místě.

„Z lyží mám podobné pocity jako Michal, ale nebavil bych se o tom, prostě to tak je. Podmínky na střelnici byly ideální až na tu zimu. Na ležku jsem byl úplně zmrzlý. Jsem rád, že jsem to dobojoval, protože prst mě moc neposlouchal,“ přidal svůj pohled Štvrtecký.

Jakub Štvrtecký na trati při závodu štafet v Östersundu.

Nejvydařenější úsek z českého pohledu zajel Jonáš Mareček. Při střelbě vleže minul pátou ranou, na trati se ale posléze dokázal přiblížit ke svým nejbližším konkurentům. Vestoje pak téměř napodobil výkon Johannese Böa – všechny terče sestřelil za 24 sekund a Adama Václavíka vyslal do závěru závodu na sedmém místě.

„Byl jsem příjemně naladěný, držel jsem se v teple. Těšil jsem se na střelbu, u té páté rány vleže jsem se už radoval, že budu mít nulu, tak to byla hloupá chyba, ale jsem spokojený s rychlou stojkou,“ usmíval se Mareček v cíli.

Václavík i přes chybu při první položce udržel sedmé místo, které mu patřilo i při příjezdu na závěrečnou položku závodu. Tam ale minul první tři rány a Češi tak byli rázem v ohrožení trestného kola. Navíc musel Václavík řešit problémy s nábojem.

Kritickou situaci sice ustál, rázem se ale propadl na jedenácté místo. V závěrečném kole se zdálo, že by mohl nakonec vybojovat devátou příčku, v posledních stovkách metrů ho ale udolal Slovinec Vidmar, a tak Češi na úvod sezony uzavřeli nejlepší desítku.

Jak se vše odehrálo

Úvod pro Švýcary. Svou úlohu na prvním úseku zvládli nejlépe Francouz Eric Perrot a Švýcar Sebastian Stalder. Francouz sice potřeboval dva náhradní náboje a Švýcar pouze jeden, Perrot se ale zásluhou rychlého běhu ke Stalderovi v posledním kole přiblížil a následně se přetahovali o vedení, které na předávce patřilo Švýcarovi. Radost z vydařeného úvodu mohli mít také Američané zásluhou Maxima Germaina, který musel jen jednou dobíjet a předával na třetím místě s odstupem deseti sekund.

Ztráta favoritů. Naopak se ztrátou začali závod největší favorité Norové, jejichž rozjížděč Endre Strömsheim se zdržel hned třemi opravami a nevýhoda dvanácti sekund po střelbě vestoje do předávky narostla na šestnáct. Stejně tak pykal za zaváhání Němec David Zobel, který vleže vypotřeboval všechny tři náhradní náboje a vestoje přidal další opravu, svůj úsek tak uzavíral na šestém místě těsně před Strömsheimem.

Nejrychlejší běh

1.úsek: Zobel (Něm.) 16:01,2 …6. Krčmář +21,3
2. úsek: T. Bö (Nor.) 16:17,2 …7. Štvrtecký +49,8
3. úsek:
J. Bö (Nor.) 16:24,5 …8. Mareček +42,7
4. úsek:
Samuelsson (Švéd.) 16:28,5 …6. Václavík +44,6

Jacquelin vede. S velkou vervou se do závodu pustil Francouz Emilien Jacquelin, který téměř okamžitě ujel Švýcaru Joschovi Burkhalterovi a vzdaloval se i skupině pronásledovatelů vedené Norskem a Německem.

Bezchybný Eder. Při první střelbě na druhém úseku byl ovšem nejlepší rakouský nezmar Simon Eder, náskok čtyř sekund před chybujícím Francouzem ale neudržel a na trati se brzy propadl. Stoprocentní byl Eder i při druhé položce, opět ale nestačil mladším soupeřům v běhu. Tentokrát se před něj dostali Tarjei Bö a Philip Nawrath, naopak Jacquelin se příliš vyčerpal v prvních dvou kolech a nyní už na nejlepší ztrácel.

Expres Bö. Na začátku třetího úseku těžil Johannes Bö ze spolupráce s Benediktem Dollem, se kterým přijel na první položku. Oba chybovali jednou, zatímco Nor ale zaváhání bleskově napravil, Němec musel opravovat dvakrát, a tím dal prostor Böovi ukázat svou rychlost. Během chvíle najel na Dolla osm sekund a příliš se nezdržel ani na stojce, kterou vystřihl za 22 sekund. Doll naopak potřeboval všechny tři náboje, a tak jeho ztráta narostla na půl minuty, kterou Bö svým během dál navýšil.

Návrat Francie. Zatímco Christiansen na čele zvyšoval výhodu Norska a jel pro další suverénní vítězství, do popředí se zásluhou Quentina Fillona Mailleta dostala štafeta Francie. Maillet vjížděl do závodu se ztrátou 47 sekund na Nory a devíti na Němce. Při první zastávce na střelnici se ještě zdržel třemi opravami, na trati ale stahoval, a při závěrečné položce pak na rozdíl od Němce předvedl bezchybný a rychlý výkon, který Francouzům zajistil druhé místo.

Švédský spasitel Samuelsson. V noční můru se pro domácí sestavu proměnila první půlka závodu. Rozjížděč Oskar Brandt musel při druhé položce na trestné kolo a předával na 11. místě se ztrátou 41 sekund. Další chyby přidal Malte Stefansson na druhém úseku, který se nejprve těsně vyhnul trestnému kolu, při zastávce vestoje už ale tolik štěstí neměl a trestných 300 metrů absolvovat musel. Bez dvou dobíjení se při obou položkách neobešel Martin Ponsiluoma, a Švédové tak byli před závěrečným úsekem dvanáctí s propastnou ztrátou 3:22 minuty. Až Sebastian Samuelsson zachránil situaci. Sice i on potřeboval tři náhradní náboje, bezkonkurenčně nejrychlejším během se ale dokázal posunout na šesté místo.

SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Muži - štafeta (4x7,5 km): 1. Norsko (Strömsheim, T. Bö, J. T. Bö, Christiansen) 1:14:28,4 (0 tr. okruhů + 7 dobíjení), 2. Francie (Perrot, Jacquelin, Fabien Claude, Fillon Maillet) -20,6 (0+11), 3. Německo (Zobel, Nawrath, Doll, Kühn) -50,5 (1+16), 4. Rakousko -1:44,5 (0+2), 5. Itálie -1:45,0 (0+16), 6. Švédsko -2:17,9 (2+16), ...10. Česko (Krčmář, Štvrtecký, Mareček, Václavík) -2:37,7 (0+11).

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Nevidomý plavec Kratochvíl veze z ME pět medailí, česká výprava celkem devět

28. dubna 2024  10:16

Handicapovaný plavec David Kratochvíl získal na mistrovství Evropy na Madeiře jednu zlatou, tři...

U Italů víno, u nás vodka a u mě nic. Vyškovský Lotyš bavil po dvou gólech

28. dubna 2024  10:15

Lotyšský statný muž s výrazným knírem poprvé, podruhé… potřetí už nikoliv, přesto Vyškov stáhl...

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Švédský tým pro MS nabírá na síle, hlásí se další čtyři posily z NHL

28. dubna 2024  9:27

Hokejisté Švédska získali v přípravě na mistrovství světa v Ostravě a Praze další čtyři posily z...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...