Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Francouzská štafetová radost. Češky v Oberhofu šesté, zdržela je trestná kola

  14:15aktualizováno  16:26
Celou druhou půlku štafetového závodu francouzské biatlonistky suverénně vedly. Na větrné střelnici německého Oberhofu sice nebyly nejpřesnější, zcela ale vládly na lyžích, a tak se mohou radovat z prvního týmového vítězství v této sezoně. Češky tížila trestná kola Davidové a Charvátové, finišmanka Jessica Jislová ale dokázala štafetu vytáhnout na šesté místo.
Francouzské biatlonistky (zleva) Julia Simonová, Sophie Chauveauová, Justine...

Francouzské biatlonistky (zleva) Julia Simonová, Sophie Chauveauová, Justine Braisazová-Bouchetová a Lou Jeanmonnotová slaví vítězství ve štafetě v Oberhofu. | foto: AP

Spolehlivá Lou Jeanmonnotová na prvním úseku, letící Justine Braisazová-Bouchetová na druhém. Potvrzení výkonnostního vzestupu od Sophie Chauveauové ve třetí části závodu a udržení chladné hlavy při rozhodující střelbě finišmanky Julie Simonové. To byl v neděli francouzský recept na výhru ženské štafety.

Štafeta žen na 4x6 km v Oberhofu

Podrobná reportáž

Jeanmonnotová potřebovala na prvním úseku pouze jeden náhradní náboj a předávala Braisazové-Bouchetové na čele. Lídryně hodnocení SP sice musela několikrát opravovat, bezkonkurenčním během ale svá střelecká zaváhání odčinila na trati.

I když musela Chauveauová při položce vestoje odvracet hrozbu trestného kola, vytvořila pro Simonovou pohodlný náskok. Ten se Francouzce hodil při poslední střelbě závodu, kde spotřebovala na opravu jednoho zaváhání všechny tři náboje, časový polštář byl ale dost velký, aby stačil na vítězství.

Na druhém místě dojely vítězky předešlých dvou štafetových závodů Norky, které se můžou chlubit nejpřesnější střelbou ze všech. Bronzová pozice patří Švédkám, které se ještě v půlce závodu pohybovaly na čele, trestné kolo Hanny Öbergové je ale z boje o vítězství vyřadilo.

Šestnáct českých dobíjení

Českou štafetu tradičně rozjížděla Tereza Voborníková, při střelbě vestoje ale potřebovala všechny tři náboje, a Češky tak musely hned od úvodu závodu dohánět ztrátu.

„Připadalo mi, že dobíjím poprvé v životě. Byla jsem strašně nervózní, vůbec jsem náboj nemohla chytit,“ vysvětlovala posléze Voborníková v rozhovoru pro Českou televizi, proč ji druhá položka zabrala minutu a jedenáct sekund.

Nejrychlejší střelba


1. Švédsko 4:52,6
2. Norsko 5:13,1
3. Ukrajina 5:27,7
4. Itálie 5:36,1
5. Francie 5:42,7

11. ČR 6:42,1

První střelba Markéty Davidové na druhém úseku se ještě obešla pouze s jedním dobíjením, při střelbě vestoje jí ale tři náboje k opravě dvou chyb nestačily, a musela na trestné kolo.

Lucii Charvátové předávala na osmém místě, a to Češka držela i po položce vleže, kde musela dvakrát opravovat. Problém ale přišel u položky vestoje, kde opět dvakrát minula, tentokrát ale stejně jako Davidová trestné kolo neodvrátila. Posléze pracovala výborně na trati, a tak se posunula z jedenáctého kola na osmé při předávce.

Lucie Charvátová (vpravo) předává štafetu Jessice Jislové během závodu v Oberhofu.

Jislová ještě na trati zlepšila svou pozici na sedmé místo, které i přes jednu opravu vleže udržela i do druhého kola. Poslední střelbu závodu si pak prodloužila dvěma netrefenými terči, svá zaváhání ale rychle napravila a na sedmém místě vyrazila do cíle. Na trati pak ještě dokázala předstihnout Švýcarku, a Češky tak vyrovnaly nejlepší umístění sezony ze štafety v Östersundu.

Jak se vše odehrálo

Úspěšný začátek. Na ženský závod se mlha, která trápila mužské štafety, o něco rozehnala. Stále se ale na střelnici točil silný vítr, který dával svou nevyzpytatelností biatlonistkám zabrat. Voborníková přijela na první střelbu o šest sekund později než nejrychlejší závodnice, ležku ale zvládla mezi třemi nejlepšími a na trať vjížděla v kontaktu s prvním místem.

Stíhačka Arnekleivové. Rozjížděčka norské štafety se na rozdíl od největších soupeřek zdržela na druhé položce třemi opravami, ztrátu dvanácti sekund na bezchybnou Francouzku Jeanmonnotovou ale dokázala v posledním běžeckém kole smazat a předávala společně se Švédskem a Francií na třetím místě.

Propad Norek. První položku druhého úseku nejlépe zvládla Švédka Linn Perssonová, která střílela bezchybně a střelnici opouštěla s náskokem na soupeřky. Jednou opravovat musela Norka Marit Skoganová, na trati se jí ale nevedlo tak jako předtím Arnekleivové a ztráta norské štafety se prohlubovala.

Nejrychlejší běh

1.Francie 1:02:58,2
2. Norsko +37
3. Švédsko +1:00,6
4. Německo +2:22,2
5. Itálie +2:22,6
6. ČR +2:47,2

Reparát Braisazové-Bouchetové. Lídryně Světového poháru přišla v sobotu o vítězství ve stíhacím závodě střelbou vestoje a bezchybná střelba se jí nevedla ani v neděli. Na trati doháněla jednu opravu z ležky a díky svému motoru přijížděla na druhou střelbu společně s vedoucí Perssonovou. Sice musela na dva minuté terče spotřebovat všechny tři náhradní náboje, Švédka ji ale na lyžích nedokázala konkurovat, a ze ztráty 20 sekund po střelbě byla rázem pro Francii výhoda čtyř sekund při předávce.

Smutek domácích. Němky se na začátku závodu držely v boji o pódium, nepřesnou střelbou a pomalejším během se ale jejich odstup pomalu zvětšoval. Propad dokonala na třetím úseku Sophie Schneiderová, která při ležce nezvládla opravit chyby a musela na trestné kolo. Domácí štafeta se tak ocitla až na šestém místě s propastnou ztrátou tří minut na vedoucí Francii.

Snový víkend. Francouzka Chauveauová si v pátečním sprintu dojela pro vůbec první pódiové umístění ve Světovém poháru, ve stíhačce sice z první desítky vypadla, ve štafetě ale předvedla další skvělý výkon. Musela jednou opravovat na ležce a třikrát na stojce, nejrychlejším během ale pojistila první místo a svůj úsek uzavřela s náskokem 21 sekund.

Marná snaha Švédky. Šanci na boj o vítězství ztratily Švédky při třetím úseku, ve kterém střelecky selhala Hanna Öbergová a svou sestru Elviru vyslala do závěrečné části závodu na třetím místě se ztrátou 46 sekund. Mladěí ze sester Öbergových se pak na trati vydala ze všech sil, při první položce se ale zdržela jednou opravou, zatímco Francouzka i Norka byly bezchybné. Ve druhém kole se na lyžích opět svým soupeřkám urputně přibližovala a závěrečnou střelbu zvládla bez problému, na méně než čtvrt minuty se ale druhému místu nepřiblížila.

Světový pohár v biatlonu

Oberhof (Německo)

Ženy - štafeta (4x6 km): 1. Francie (Jeanmonnotová, Braisazová-Bouchetová, Chauveauová, Simonová) 1:12:42,5 (0+12), 2. Norsko (Arnekleivová, Skoganová, Knottenová, Tandrevoldová) -9,3 (0+10), 3. Švédsko (Magnussonová, Perssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -33,5 (1+8), 4. Itálie -3:33,9 (3+11), 5. Německo -4:20,6 (3+15), 6. Česko (Voborníková, Davidová, Charvátová, Jislová) -4:39,6 (2+16).

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

Euro 2024: Los skupin, program zápasů, postupový klíč, stadiony

10. června 2024  16:31

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

Moderní pětibojaři Vlach s Gryczem jsou ve finále mistrovství světa

14. června 2024  13:31

Moderní pětibojaři Martin Vlach a Marek Grycz se probojovali na mistrovství světa v čínském...

Zajímavosti na Euru: Češi s nejmladším kádrem i nezdolný Pepe. A co Ronaldo?

14. června 2024  13:23

Třeba vás to překvapí, ale nejmladším kádrem na nadcházejícím mistrovství Evropy se bude pyšnit...

Ústí našlo náhradu za strůjce stříbrného zázraku Šotnara, přichází Reimer

14. června 2024  12:40

Éra po Janu Šotnarovi, nejúspěšnějším trenérovi v dějinách ústeckého basketbalu, bude spjatá s...

EURO 2024 ONLINE: Šampionát startuje. Fanoušci na českém tréninku, dočkali se podpisů

10. června 2024  9:47,  aktualizováno  14.6 12:17

Sledujeme online Mistrovství Evropy ve fotbale se pomalu rozjíždí. Zahájeno bude zápasem domácího Německa se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...