Darja Domračevová: pozdvihne poprvé v kariéře velký glóbus?

Darja Domračevová: pozdvihne poprvé v kariéře velký glóbus? | foto: AP

Přišel čas škrtů. Mohou ovlivnit i bitvu o velký glóbus biatlonistek

  • 20
Darja Domračevová vede před Kaisou Mäkäräinenovou ve Světovém poháru biatlonistek o 9 bodů. Dva závody v Chanty Mansijsku zbývají. Přesto je bodový rozdíl mezi oběma biatlonistkami vlastně jiný. Nyní totiž nastává období škrtů.

Na rozdíl od lyžařských Světových pohárů škrtají biatlonisté v absolutní klasifikaci dva nejhorší výsledky z 25 pohárových závodů celé sezony. A to se bude dít právě teď, kdy do klasifikace přibudou dva závěrečné závody.

Jaká je výchozí situace?

Bitva o velký glóbus: Domračevová versus Mäkäräinenová, aktuální rozdíl v pořadí 9 bodů: 

Domračevová má v sezoně na svém kontě nedokončený hromadný závod v Pokljuce a 25. místo ze sprintu v Kontiolahti, škrtala by tedy (pokud dosáhne nyní ve finále dvou lepších výsledků) maximálně 16 z doposud dosažených bodů.

Mäkäräinenová by naopak škrtala 35. místo ze sprintu v Kontiolahti a 24. ze sprintu v Oslu, tedy celkem 23 bodů. Což virtuální odstup mezi dvěma kandidátkami velkého glóbu navyšuje na 16 bodů.

Podobně mohou mít škrty vliv také na souboje o další místa:

Semerenková versus Vítková o třetí příčku, současný odstup 41 bodů:

Dvěma nejhoršími výsledky Ukrajinky jsou nedokončený vytrvalostní závod v Oslu a 39. místo ve sprintu v Oberhofu, odepíší se jí tedy maximálně 2 dosažené body.

Vítková skončila v sezoně nejhůř 30. ve sprintu v Hochfilzenu a 29. v hromadném závodě v Kontiolahti, odepsala by 15 bodů. Škrty tudíž nahrávají Semerenkové.

Veronika Vítková ve sprintu na MS v Kontiolahti.

Jedno je nesporné: Vítková míří pořadím SP vzhůru, vždyť loni při svém dosavadním životním maximu byla celkově devátá.

Hildebrandová versus Wiererová versus Soukalová o pátou příčku (současné bodové zisky 710 - 686 - 677):

Němka nebodovala po 50. místě ve stíhačce v Novém Městě, kde si omylem zastřílela do terčů Vítkové. Dalším nejhorším výsledkem je 26. místo ve sprintu v Oberhofu. Škrtne tedy maximálně 15 bodů.

Wiererová je v tomto směru klidná, vzhledem k tomu, že tři pohárové závody vynechala, žádné škrty jí nehrozí.

Soukalová dojela bez bodů hned v zahajovacím vytrvalostním závodě v Östersundu, kde ji klasifikovali na 62. místě. A jejím druhým nejhorším umístěním je 31. místo ze sprintu v Hochfilzenu. Škrtala by 10 bodů.

Gabriela Soukalová při tréninkovém nástřelu v Chanty-Mansijsku

Gabriela Soukalová skončila loni celkově čtvrtá. Jak dopadne letos?

Nejostřeji sledovaným však bude pochopitelně souboj o velký glóbus.

Jak se boduje

Bodování - stíhací závod: 1. místo - 60 bodů, 2. místo - 54 bodů, 3. místo - 48 bodů, 4. místo - 43, dále 40, 38, 36, 34, 32, 31, 30 bodů.... až 40. místo - 1 bod.

Hromadný závod: stejné body na předních místech, ale od 21. místa (20 bodů) klesají bodové hodnoty po dvou až ke 2 bodům za 30. a tedy poslední místo.

Mäkäräinenová vyhrála v pátek v Chanty Mansijsku sprint, zároveň však přiznávala: „Při stojce se mé nohy tak třásly, to se mi stalo teprve podruhé v sezoně. Ten jeden nezasažený terč mě mrzí. Po mistrovství světa jako by mé nohy odešly, fyzioterapeut měl s nimi během týdne spoustu práce.“

Domračevová dokončila sprint na třetí příčce a vyprávěla po něm, jak i kvůli takovým bitvám o glóbus je biatlon zajímavý. Současně však připomněla: „Prázdniny se blíží, a to je něco, na co se těším.“

Dnes od 14.00 svedou s Mäkäräinenovou předposlední souboj této zimy. Ten může (a nemusí) hodně napovědět o tom, která z nich bude zítra majitelkou velkého glóbu.

„Je vidět, že Kaisa si v Chanty rány hlídá a soustředí se na ně,“ pozoroval při sprintu český šéftrenér Ondřej Rybář. „Darja naopak střílí rychleji. Je navíc skoro doma, i to ji požene. Vždyť v Chanty Mansijsku strávila s rodiči asi třináct let.“

V klasifikaci jednotlivých disciplín, kde jde o malé glóby, k žádným škrtům na konci sezony nedochází. Pro dnešní stíhací závody tedy platí: Domračevová sebere Mäkäräinenové malý glóbus, pokud Běloruska vyhraje a Finka neskončí v Top 5.

A co se týče mužů, Martinu Fourcadovi stačí od 10.30 ve stíhačce k jistotě malého glóbu umístění v Top 20.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)